Tko želi smršaviti, ne mora na dijetu

Njime se mjeri koliko čistog šećera i škrobi iz hrane apsorbira naš organizam.

Tijekom probave ugljikohidrati se pretvaraju u glukozu i raste razina šećera u krvi. Primjerice, osoba koja posti ima približno jedan gram glukoze u litri krvi.

Što imamo više glukoze u krvi, obilnije je lučenje inzulina. Upravo s povećanim inzulinom raste opasnost od debljanja, tvrdio je poznati francuski autor revolucionarne metode prehrane Michel Montignac. Uz to, kod debljih osoba, inzulin se luči u većoj mjeri što dovodi do hiperinzulinizma. Reakcija je pohranjivanje masnoća u tijelu, debljanje.

Izbjegavati visoki GI

Tko želi smršaviti, ne mora na dijete, već samo treba promijeniti način prehrane, tvrdio je Michel Montignac autor revolucionarne metode prehrane koji je smatrao da je pomfrit ‘hrana za svinje’, a da su mlijeko i mliječni proizvodi ‘čisti otrov za ljudski organizam’. Kalorije, dakle, nisu ono od čega se debljamo, dokazao je Montignac, nego je pretilost povezana s visokom razinom šećera u krvi, a koji uzrokuju određene vrste namirnica. Već u osamdesetim godinama prošlog stoljeća predlaže upotrebu glikemijskih indeksa ljudima koji su željeli smršavjeti.

Umjesto brojanja kalorija pozornost treba usmjeriti na glikemički indeks. Razlikuju se visoki, srednji i niski GI.

Visoki GI je od 70 do 99, a imaju ga namirnice poput pečenih i prženih krumpira, lubenice, kroasana, corn flakesa, bijeloga kruha, slatkiša, bijeloga brašna, kuhane mrkve, gaziranih pića, kukuruza – uglavnom sve što je industrijski proizvedeno.

Srednji GI je od 56 do 69, a u tom rasponu su namirnice poput smeđe riže, basmati riže, pšeničnoga kruha, proizvoda od pšeničnog brašna i slično.

Niski GI je 55 i manje, a ima ga većina voća i povrća (osim krumpira i lubenice), integralni kruh, integralna tjestenina, mlijeko, riba, jaja, meso, orasi, ulje i tamna čokolada.

Montignac je naglašavao kako je najbolje kada bismo mogli jesti samo proizvode koji imaju nizak GI.

Sva nezdrava prehrana „nastala“ je početkom dvadesetog stoljeća. Osim toga, namirnice koje konzumiramo ne bismo trebali kuhati ili peći na visokim temperaturama. Zato Montignac preporučuje da hranu pripremamo sporo i s ljubavlju.

Ono što treba preskakati su pivo, glukoza, pečeni krumpiri, corn flakes i zašećereni gazirani sokovi – oni spadaju u kategoriju koju naše tijelo teško prerađuje zbog velikih količina šećera.

U ‘dobre’ namirnice spadaju kruh od cjelovitog zrnja, divlja riža, leća, povrće i integralna tjestenina. Montignac stoga preporučuje pečeni “šnicel”, ali uz leću, povrće ili integralnu tjesteninu, a nikako uz pečene krumpire i bijeli kruh.