Top 6 “superhrana” koje morate probati

superhrana

Pojam “superhrana” odnosi se na skup namirnica bogatih izuzetno visokim udjelom fitonutrijenata, odnosno aktivnih spojeva u biljkama koji pridonose ljudskom zdravlju. Ponajviše fitonutrijenata nalazimo u voću, povrću i cjelovitim žitaricama, ali te iste namirnice rijetko koristimo zbog nedostatka vremena i volje.

Mnošto namirnica možemo nazvati superhranom, ali nekoliko ih je već godinama na popisu namirnica koje bi svako kućanstvo trebalo imati.

Chia sjemenke

Bogate su masnim kiselinama, vlaknima i proteinima, a najveći izvor nutritivnih vrijednosti dolazi upravo iz ovih sitnih sjemenki. Izuzetno su bogate omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i mineralima, snižavaju kolesterol, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i poboljšavaju probavu. Možete ih kombinirati sa žitaricama, jogurtom, kao dodatak raznim voćnim i povrtnim sokovima ili pak kolačima, stavljati u razne umake ili salate. Jedina preporuka jest da to učinite na samom kraju kako termičkom obradom ne bi izgubile hranjive tvari. Prije upotrebe potrebno ih je samo namočiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini na desetak minuta.

Maca u prahu

Maca, odnosno peruanski korijen u prahu, predstavlja temeljni izvor energije upravo iz razloga jer je bogata visokim postotkom hranjivih tvari neophodnih za svakodnevni život. Maca u prahu sadrži kalcij, magnezij, kalij, fosfor, željezo, cink, silicij, jod, vitamine B1, B2, B12, C i E, riboflavin, tiamin, askorbinsku kiselinu i esencijalne masne kiseline, a nekada se koristila kao namirnica za jačanje snage prije borbe. Odlična je za ublažavanje simptoma menopauze, ali i PMS-a te kod hormonalnih poremećaja, a dobrom se pokazala i kod liječenja neplodnosti. Tisućljećima se naziva prirodnom Viagrom jer pomaže u podizanju libida, ali i energije. Maca prah preporučeno se koristi u svim vrstama napitaka i to u količini od 1 do 3 žličice dnevno ili u kombinaciji s raznim pahuljicama koje inače konzumirate za doručak.

Camu camu

Camu camu pripada voću, a najzapaženiji je predstavnik po sadržaju vitamina C kojeg ima čak 12%, što je najviša poznata koncentracija općenito. Poznato je snažno djelovanje vitamina C kao antioksidansa, stoga prah camu camu umiješajte u sokove, smoothie ili voće i povrće te tako doskočite zimskoj prehladi. Ovaj prirodni dodatak prehrani pogodan je za korištenje još i kod liječenja astme, virusnih infekcija te raznih bolova i glavobolja.

superhrana

Guarana

Guarana je biljka čije sjeme sadrži smjesu alkaloida u kojima nalazimo i 5% kofeina odnosno guaranina. Stanovnici podneblja iz kojeg dolazi nazivaju je još i “eliksirom dugog života“ zbog njenih iznimno blagotvornih sastojaka. Najpoznatije djelovanje ove biljke svakako je povećanje razine energije te koncentracije, no karakterizira ju još i pomoć u borbi protiv depresije, arterioskleroze, stresa i preranog starenja. Guaranom je moguće i regulirati probavu, a pogledate li sastav preparata za uklanjanje celulita, zasigurno ćete ju pronaći na popisu.

Samo s jednom do dvije žličice dnevno osjetit ćete pozitivne učinke ove čudesne biljke, a mi vam preporučamo neka to bude sastavni dio vašeg soka ili frapea.

Goji bobice

Mnogi svjetski izvori govore da je goji bobica jedna od najmoćnijih biljaka u svijetu. Na Zapadu su uvrštene u supernamirnice u posljednjih nekoliko godina i to ponajviše zahvaljujući poziciji prvog mjesta američke ljestvice ORAC koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane. Gotovo je zapanjujuć podatak da goji bobice u 100 grama imaju fantastičnih 25.300 jedinica za razliku od šljiva koje drže drugo mjesto sa 5.770 jedinica u 100 grama. Upravo su iz tog razloga goji bobice su najidealnija namirnica za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja. Kod nas ih obično nalazimo u sušenom obliku, a takve su i najslađe.

Kokosovo ulje

Najznačajnije karakteristike kokosovog ulja su laurinska kiselina koja ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje te pomaže u zaštiti od infekcijskih bolesti, i kapricilna kiselina koja pospješuje rast “dobrih bakterija“ a ponajviše bakterija mliječne kiseline, izuzetno bitnih za probavni trakt. Za razliku od ostalih ulja koje koristimo, kokosovo ulje je lako probavljivo i ne opterećuje probavu, već upravo suprotno, pomaže u boljem iskorištavanju vitamina i minerala. Utječe na podizanje razine energije i pospješuje jačanje imunološkog sustava. Idealno je za korištenje u kuhinji kod pripreme raznih namirnica te za pripremanje salata. Kao i ostale supernamirnice, moguće ga je koristiti i kao dodatak ukusnog smoothiea. Ovo čarobno ulje ima i mnoštvo načina primjene u higijeni, kozmetici i uljepšavanju.

* Kao i u svemu, važno je i u konzumaciji ovih namirnica biti umjeren. 

Članak nastao u suradnji s Tvornicom zdrave hrane
Foto: iStockphoto.com