Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Top pet blagdanskih pića

Zimska bajka ima okus kuhanog vina, cimeta i vruće čokolade.

Neki biraju zimu kao najdraže godišnjeg doba zbog blagdana, drugi zbog praznika i veselog dječjeg smijeha, treći zbog snježnih pahulja koje se lijeno spuštaju na smrznulo tlo, no jedno je sigurno – nitko ne može odoljeti ukusnim zimskim napicima koji griju promrzlo tijelo i unose blagdanski duh u topli dom.

Odabrali smo recepte za pet najmirisnijih blagdanskih pića!

Kuhano vino

Miris, ali i okus kuhanog vina, klinčića i cimeta jedan je od prvih vjesnika blagdana. Osnovni recept za pripremu kuhanog vina nije nikakva novost, no uz našu ćete pomoć napraviti pravi zimski desert.

Priprema: 1 boca crnog vina od 750 ml (npr. cabernet sauvignon ili merlot), 1 naranča, oguljena i narezana (koricu sačuvajte za kuhanje), 60 ml brendija, 8 do 10 klinčića, 30 g meda ili šećera (prema želji), 3 štapića cimeta, 1 jušna žlica svježeg ili 2 jušne žlice usitnjenog đumbira.

vinoPomiješajte sve sastojke u velikom loncu.Pažljivo zagrijavajte sastojke na laganoj do srednje jakoj vatri, ali mješavina ne smije uzavreti, oko 20 do 25 minuta. Povremeno miješajte kako bi se med ili šećer rastopio. Kada vino počne otpuštati paru, a sastojci se dobro povežu, napitak je gotov. Procijedite ga i kutlačom ulijte u šalice ili čaše te poslužite.

Vruća čokolada

Bez grižnje savjesti ovo piće možemo nazvati pravim blagdanskim grijehom. Ako niste jedan od onih koji broje svaku kalorija prepustite se ugodi ispijanja vruće čokolada napravljene prema našim savjetima.

vruca_cokoladaPriprema: U lončiću na vatri zagrijte mlijeko pa u njemu rastopite čokoladu. Pustite neka lagano krčka oko 5 minuta da postane kremasto. Za to vrijeme istucite vrhnje u meki šlag. Pospite ga strugotinama čokolade. Ako želite, pred kraj kuhanja čokoladi dodajte čili. Pustite da se malo ohladi pa servirajte s tučenim vrhnjem.

Punč od naranče

Još jedno iznimno popularno alkoholno piće za hladne zimske dane, koje postaje popularno poput kuhanog vina je punč.

puncPriprema: Skuhajte oko pola litre vašeg omiljenog čaja.Dodajte cimet, klinčiće i šećer i najvažnije sastojke: sok od naranče, liker od naranče i rum. Količina pojedinih sastojaka ovisi o tome koliko jak punč volite, zato vam savjetujemo da nekoliko puta isprobate napraviti piće. Mješavinu kuhajte na najnižoj temperaturi, procijedite je kada zakuha i izlijte u šalice. Živjeli!

Aromatično toplo mlijeko

Ovo piće u trenu oka vraća u sretne dane djetinjstva pa zašto se ne bi ispunili tim blaženim, bezbrižnim osjećajem. Toplo mlijeko sa začinima opojni je spoj blagdanskih okusa, a prilikom izrade imate potpunu slobodu pri dodavanju začina.

mlijekoPriprema: Za izradu ovog ukusnog napitka potrebne su vam 2 šalice bademova ili zobenog mlijeka, žličica svijetlog tahinija, 1/4 štapića vanilije, cimet i klinčić,1/4 žličicu kurkume,1/8 žličice muškatnog oraščića te žlica meda ili javorovog sirupa. Izmiješajte sve sastojke i zagrijavajte ih na laganoj vatri (do 50 stupnjeva) te procijedite.

Zimska bajka

Ovo piće iz riznice hladne zime, koje će vas nesumnjivo osvojiti, neodoljivo podsjeća na toplu čokoladu, no s nekoliko preinaka.

zimska_bajkaPriprema: Usitnjene komadiće tamne čokolade otopite na laganoj vatri i dodajte slatko vrhnje. Dobro miješajte kako biste dobili glatku smjesu i dodajte nekoliko žlica mješavine za instant kavu, mlijeko i kuhajte dok ne zavri.  Na kraju dodajte nekoliko čajnih žlica vanillin šećera, malo klinčića i prelijte tučenim vrhnjem.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Jagode gotovo da nemaju kalorija, a mogu se pripremiti na razne načine.

Gastronomija

Čokoladna torta bez brašna nastaje brzo i nestaje još brže.

Gastronomija

Mikado riža je za mnoge i dan danas, puno više od čokolade s police.

She Book Club

Willy Wonka od malih je nogu sanjao da će izrađivati čokoladu i dijeliti je sa svijetom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.