Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
torta od mrkve
torta od mrkve

Gastronomija

Torta od mrkve koju ćete obožavati

Otkad smo mrkvu probale kao desert, oduševile smo se njenom profinjenošću i nenametljivošću okusa

Mrkvu uglavnom koristimo kao prilog, u juhi ili pak kao glavni sastojak juhe, no otkad smo ju prvi put probale kao desert, oduševile smo se njenom profinjenošću, odnosno nenametljivošću okusa. Torta od mrkve iliti popularno zvani “Carrot Cake” već nam je dugo vremena na vrhu popisa najdražih slatkih grijeha, a naša suradnica slastičarka iz Male Slatke Radionice, Vesna Nakić, podijelila je s nama provjereni recept upravo za ovu tortu.

A mi ga sada dijelimo s vama. Uživajte!

Sastojci za kalup promjera 24cm:

Biskvit:
– 4 jaja
– 100g šećera (može i smeđeg)
– 240ml ulja
– 260g brašna
– 1 žličica sode bikarbone
– 1 ½ žličica praška za pecivo
– 1 ½ žličica soli
– 1 ½ žličica cimeta
– ½ žličice đumbira – po želji
– ½ žličice klinčića – po želji
– naribana korica i sok naranče – količina po želji
– 100g oraha (preprženih, grubo nasjeckanih)
– 340g sitno naribane sirove mrkve

Krema:
– 280g krem sira
– 130g šećera u prahu
– 60g maslaca – sobna temperatura
– vanilija
– limunov sok i korica

torta od mrkve

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 180°C. U posebnu zdjelu pomiješati sve suhe sastojke. U drugoj zdjeli mikserom pjenasto umutiti jaja (cijela) i obje vrste šećera. Dodati ulje i arome, koricu i sok od naranče te opet dobro izraditi. Postupno dodavati suhi mix u smjesu od jaja, dok se sve ne poveže.

Nakon što se smjesa dobro povezala dodati naribanu mrkvu i nasjeckane orahe te lagano špatulom umiješati dok se cijela smjesa ne poveže. Smjesu uliti u kalup obložen papirom za pečenje. Peći 50-60 minuta, ovisno o pećnici, odnosno dok se ne ispeče (provjeriti čačkalicom). Nakon što je torta pečena ostavite je da se kratko prohladi u kalupu te je izvaditi na rešetku za hlađenje.

Za to vrijeme pripremite kremu. Na maloj brzini mikserom mutiti krem sir i maslac (oboje neka bude sobne temperature), vaniliju i šećer u prah, dok se ne povežu u jednoličnu pjenastu kremu. Potom dodati koricu i sok limuna – količina po želji. Povećati na jaču brzinu i mutiti još cca jednu minutu. Krema će biti dosta tekuća, ali bez brige, to je normalno. Kremu staviti u frižider da se dobro ohladi i stisne.

Nakon što je ohlađena, tortu prerezati na pola i premazati kremom. Ukrasiti po želji.

NAPOMENA: Torta iznutra treba ostati vlažna; to ne znači da je ostala nepečena, nego joj mrkva daje vlažnost. Naravno, čačkalica treba biti čista kada provjeravate je li torta pečena.

torta od mrkve

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Donosimo vam recept za ukusnu tortu u kombinaciji povrća, orašastih plodova i voća koja se priprema bez pečenja. 

Gastronomija

Jaffa torta, još jedna od torti koje se ne peku, baš za ove vrućine.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.