Iako sezona jagoda nije u svom punom jeku, već se sada mogu naći u nekim supermarketima. Nismo im mogli odoljeti, pa dok čekamo pravu sezonu, ovaj smo se vikend odlučili pogostiti jednom slasticom koja je kombinacija dvije američke torte shortcake i cheesecake.
Slatke i sočne jagode spojili smo s mekim biskvitom i sirom kako bi dobili nenadmašnu slasticu koja će oduševiti i najistančanije nepce. Kao i ostalo bobičasto voće, jagode se odlučno slažu laganim sirnim desertima. Idealne su za sladolede i sorbete, a nerijetko je možete susresti i u slanim kombinacijama, najčešće salatama.
Sastojci:
Za biskvit:
- 2 šalice brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- dvije žlice šećera
- prstohvat soli
- 1 i pol šalica slatkog vrhnja
Punjenje:
- 500 g jagoda
- 2 ili 3 žlice šećera u prahu
- 200 g krem sira (Philadelphia, ABC…)
- 250g mascarpone sira
- 200 g bijele čokolade
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1 vanilin šećer
- 1 želatina u prahu
Napravite biskvit tako da pomiješajte suhe sastojke pa im dodajte vrhnje te dobro sjedinite u glatku smjesu. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, smjesu stavite u zamašćeni i pobrašnjeni kalup i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.
Pola jagoda zgnječite vilicom i dodajte im dvije do tri žlice šećera u prahu. Dodajte im jagode izrezane na četvrtine, a neke ostavite cijele za dekoraciju.
Izmiksajte sireve koji trebaju biti sobne temperature, rastopljenu bijelu čokoladu i vanilin šećer. U drugoj posudi istucite slatko vrhnje. Nakon toga te dvije smjese pomiješajte špatulom. Na laganoj vatri rastopite želatinu prema uputama na pakiranju te je umutite u smjesu od sira, vrhnja i bijele čokolade.
Ohlađeni biskvit odrežite na kocke koje horizontalno prepolovite ili na komadiće pa servirajte na tanjuru, u posudicama ili čašama tako da segmente deserta slažete u staklenke tako da počnete sa smjesom od keksa, pa od sira koju prekrijete umakom od jagode. Završite smjesom od sira, stavite u hladnjak na minimalno dva sata te prije posluživanja ukrasite jagodama.
You must be logged in to post a comment Login