Treba li ženama strah od uspjeha?

strah od uspjeha

Jedne večeri predsjednik Obama i njegova žena Michelle odlučili su izaći iz kolotečine i otići na „običnu“ večeru u restoran koji nije bio pretjerano luksuzan. Dok su sjedili za stolom, vlasnik restorana upita Obamu i predsjednikovo osiguranje može li razgovarati nasamo s Prvom damom. Svi su se složili i Michelle je kratko popričala s njim na drugom kraju restorana. Kad se vratila za stol, predsjednik je upita: „Zbog čega je vlasnik želio pričati s tobom“? Odgovorila mu je da je to njezin stari prijatelj iz srednje škole koji je nekada bio jako zaljubljen u nju. Obama je pogleda s osmijehom i reče: „Znači, da si se udala za njega, sada bi bila gazdarica ovog restorančića“. Michelle je kratko komentirala: „Ne, dragi. Da sam se udala za njega, on bi sada bio predsjednik Amerike“.

Usprkos sve većoj pravnoj i stvarnoj ravnopravnosti žena i muškaraca u razvijenim zemljama Zapada, istraživanja pokazuju kako još uvijek majke znaju, čak i u SAD-u, govoriti kćerima da „radi mira u kući“ ne pokazuju koliko su pametne i uspješne. Na koncu pokazalo se kako se uz takav odgoj kod dijela žena razvija tzv. strah od uspjeha. Zbog klasične podjele uloga na muške i ženske, u kojoj kompetitivnost muškaraca zauzima istaknuto mjesto, žene se boje da će narušiti odnose i čak izgubiti partnera ako zarađuju više ili su na višoj hijerarhijskoj poziciji od njega. Taj strah nije bez razloga, jer mnogo se muškaraca ne zna nositi s uspjehom partnerice. I onda, „razumna“ žena gura „iz pozadine” svog muškarca da pobere slavu i uspjeh, a sama se zadovoljava ulogom odane supruge.

A kako stojimo s temom „muško/žensko“ u Hrvatskoj? Kod nas su do 1980-ih muškarci bili uspješniji u stjecanju visoke školske spreme, a od 1990-ih to su žene – npr. već 2005. 60% diplomiranih bile su studentice. Eksponencijalan je i porast broja doktorica znanosti: 1967. – 21%; 1990. – 29%; 2005. – 45%, što ženama uz žensku obiteljsku ulogu u prosjeku sigurno nije bilo jednako lako postići kao muškarcima. Ove brojke ohrabruju u smislu da je Hrvatska postigla puno u ostvarenju jednakih prava svojih građana. Naime, suvremena istraživanja u području razlika među spolovima u pogledu sposobnosti i osobnosti zapravo pokazuju da između žena i muškaraca postoji više sličnosti nego razlika. A te male razlike koje postoje imaju onu svoju dobru stranu – bolje uspijevaju timovi sastavljeni od osoba različitih sposobnosti i struktura osobnosti od onih u kojima su članovi tima vrlo sličnog profila. I ugodnije je u miješanom društvu, zar ne?

Autor: prof. dr. sc. Predrag Zarevski, za Učinkoviti menadžer 2015.

 

Preneseno, kao najava, iz popularne knjige-godišnjeg planera “Učinkoviti menadžer i uspješni tim 2015.” Edicija izlazi iz  tiska 9.11.2014. Očekuje je preko 10.000 čitatelja-preplatnika, od čega 60% žena. „Zatvoreni klub“ čini i preko 300 tvrtki koje ga uzumaju kao poslovni dar, zaposlenicima ili partnerima. U ovom broju surađuje preko 50 uglednih autora. Više na www.manager.hr.