Ubojice inteligencije

Dok svoju glavu neprestano zaokupljate s popisom namirnica koje čiste organizam od toksina ili onima koje pospješuju probavu ili mršavljenje, služeći kao pobuda usporenom metabolizmu, možda biste ubuduće trebali više paziti na one koje svakodnevno konzumirate– iako nutricionisti neprestano upozoravaju na njihovu štetnost. Donosimo vam 10 namirnica koje služe kao prijetnja inteligenciji usporavajući ‘kotačiće’ u glavi.

Šećer vodi do lošeg pamćenja

Proizvodi od šećera ne predstavljaju samo prijetnju vašoj liniji, već i funkcioniranju mozga. Kontinuirano konzumiranje malih slatkih napasti može dovesti do niza neuroloških problema, ali i zadati opasan udarac vašoj memoriji. Kako šećer može omesti sposobnost učenja, nutricionisti preporučuju njegovo izbjegavanje u pauzama – koliko god žudjeli za takvim oblikom hrane.

Alkoholna izmaglica

Poznato je da alkohol šteti jetri, no on također uzrokuje i mentalne probleme. Pojednostavljeno, alkohol se ponaša poput oblaka koji se nadvija nad vašu sposobnost jasnog razmišljanja. Jeste li vam se ikada dogodilo da su vam neki ljudi nakon protekle zabave ostali u ‘magli’ ili čak niste sigurni da se nešto uistinu dogodilo? Krivac za to je ona čašica previše koja vas je gurnula preko ruba, bacivši vas u bunar bunila. Srećom ovi su simptomi prolazne naravi, a vrlo ih je lako otkloniti umjerenijom konzumacijom alkohola.

alkoholUz fast food korak bliže depresiji

Nedavno istraživanje Sveučilišta u Montrealu potvrdilo je da brza hrana može dovesti do niza kemijskih reakcija u mozgu koje vode do tjeskobnosti i depresije, ali i utjecati na smanjenje procesa neurogeneze, tj. stvaranja novih živčanih stanica. Stručnjaci su potvrdili kako ova hrana smanjuje proizvodnju dopamina – neurotransmitera odgovornog za osjećaj sreće, ali i za kapacitet učenja, motivacije i memorije.

Pržena i prerađena hrana prijetnja živčanim stanicama

Gotovo sve prerađene namirnice sadrže kemikalije, boje, aditive, umjetne okuse i konzervanse koji mogu utjecati na ponašanje i kognitivne funkcije, kako kod djece tako i u odraslih. Pržene ili prerađene namirnice polako uništava živčane stanice koje se nalaze u mozgu, no valja imati na umu da su neka ulja opasnija od drugih. Tako se suncokretovo ulje nalazi pri samo vrhu najotrovnijih.

Sol – tihi ubojica na stolu

Svi znaju da je slana hrana utječe na krvni tlak, a teško je podnosi i vaše srce. Međutim, kako navode istraživanja, namirnice koje sadrže velike količine soli (natrija) mogu utjecati na kognitivne funkcije te smanjiti sposobnost razmišljanja.

Stručnjaci su čak potvrdili kako kombinacija slane hrane i nikotina ima isti učinak kao i droga jer uzrokuje ovisnost i pojačanu želju za daljnjim konzumiranjem.

solŽitarice za starenje organizma

Izuzev onih od stopostotnog cjelovitog zrna koje predstavljaju bogat izvor vlakana, žitarice imaju negativan utjecaj na funkcioniranje mozga i cjelokupno zdravlje. One, naime, pridonose bržem starenju organizma i gubitku memorije. Imajući to u vidu, pokušajte u svoju prehranu uvrstiti složenije ugljikohidrate poput kruha napravljenog od integralnih žitarica.

Prerađeni proteini imaju suprotan učinak

Ove bjelančevine odgovorne su za izgradnju i pravilno funkcioniranje i izgradnju mišića, kose, noktiju, ali i mozga. I dok je svježe meso najbolji izvor visokokvalitetnih proteina, ono prerađeno ima sasvim suprotan učinak. Za razliku od prirodnih bjelančevina, one pronađene u kobasicama, salamama i hrenovkama nose više štete nego koristi. Stoga ih radije zamijenite ribom, mliječnim proizvodima, orasima i sjemenkama.

Trans-masti povećavaju rizik od moždanog udara

Ove masti se u prirodnom obliku gotovo i ne mogu naći. One su produkt procesa hidrogenacije u prehrambenoj industriji te se nalaze u gotovo svoj (polu)gotovoj hrani. Najviše ih ima u margarinima, slatkišima, čipsu, biljnim sirevima i svoj brzoj hrani – kao takve organizmu su potpuno nepotrebne i razlog više zašto bi nam bez gotove hrane i industrijskih slatkiša život bio zdraviji.

Trans-masti mogu uzrokovati niz problema, od onih vezanih uz povišeni kolesterol do pretilosti. Međutim, one su loše i za mozak jer povećavaju rizik od moždanog udara te utječu na reflekse. Ako se konzumiraju predugo mogu uzrokovati neku vrstu stezanje mozga koje nalikuje onom u slučaju Alzheimerove bolesti. Ovo skupljanje povezano je s oštećenjem arterija za koje su glavni krivac ove opake masti.

chipsNE umjetnim sladilima

Ponekad ljudi u želji za smanjenjem kilograma mijenjaju prirodni šećer umjetnim. Istina je da umjetni zaslađivači sadrže manje kalorija, ali oni zapravo mogu učiniti više zla nego dobra! Ako se koriste dulje vrijeme, umjetna sladila mogu izazvati oštećenje mozga i omesti kognitivne sposobnosti, pogotovo ako ih koristite u velikim količine.

Nikotin ograničava protok kriv

Unatoč činjenici da nikotin nije prehrambeni proizvod, svejedno ga je važno izdvojiti kao veliku prijetnju mozgu. On, naime, ograničava protok krvi i kisika do jednog od najvažnijih organa u tijelu te nepovoljno djeluje na funkcioniranje neurotransmitera sužavanjem kapilara.