Umak Guacamole

guacamole9013
Evo jednog divnog umaka u kojem se gosti doslovce "dave", bez obzira na količinu čili papričica koje u njega stavim. No moram napomenuti da je količina za goste uvijek upola manja od one koju sadrži moj meksički recept, davno dobiven od jednog pravog Meksikanca.

Guacamole je jedno od najpoznatijih meksičkih jela i vjerujem da mu se u Meksiku izrada razlikuje od obitelji do obitelji. Mole je ovdje riječ na Nahuatl jeziku a znači umak dok guaca označava oblik avokada. Guacamole poslužen s tortilla chipsom (pravo ime je: Totopos) predstavlja divan i vrlo omiljen ljetni snack (zalogajčić) ili prilog uz razna jela.

Zašto je ovo odlično ljetno i zdravo jelo?

Rajčica ljeti osvježava a ljuto je dobro kod velikih ljetnih vrućina jer izaziva hlađenje tijela iznutra. I rajčice i čili su izuzetno zdrave namirnice. Rajčica zbog visokih količina vitamina C te posebno zbog lycopena za koji se smatra da spriječava neke vrste raka. Čili zbog capsaicina koji smanjuje bolove reumatičnog artritisa ili glavobolju. Capsaicin navodno ima sposobnost ubiti neke stanice raka (prostata) te smanjiti rast stanica leukemije. Chilli uzrokuje i izlučivanje endorfina (koji se izlučuju i za vježbanja ali i orgazma!), zaduženih za dobro raspoloženje. Izvrstan je za srce, kod bolesnih od dijabetesa i smatra ga se prirodnim antibiotikom.

Bez obzira na odlične strane, sa čilijem je potreban i početni obzir (ako niste na njega navikli) kako bi se spriječile neugodne alergije ili posljedice konzumiranja. Pri rezanju čilija je potreban veliki oprez da ne bi došlo do nadraživanja kože ili sluznice nosa ili očiju pri slučajnom dodiru. Ljutoća čili sjemenki ostaje na rukama i nakon ispiranja vodom! Ja čilije obavezno režem u gumenim rukavicama. Pretjeranu ljutoću u ustima je najbolje "ugasiti" kruhom ili mlijekom a ako ste preljutili guacamole, dodajte još koju rajčicu koja će također neutralizirati ljuto. Umak će također biti manje ljut ako izostavite sjemenke čilija.

Najbolje je pripremiti malo više umaka i podijeliti ga u tri zdjelice: za djecu – bez chillija i luka, za “prosječnog” gosta – s četvrt ili pola porcije čili papričica, te za meksikance i one koji jedu kao meksikanci odnosno imaju nepce koje voli i podnosi jako ljuto – s cijelom porcijom chillija. Ja navodim original a svatko neka se ravna po prethodnim uputama, ovisno o ukusu.

Potrebno je:
2 zrela avokada (moraju biti po mogućnosti ravnomjerne tamne boje, nikako zeleni sa smeđim mrljama)
4-6 rajčica (manjih do srednje veličine)
1 crveni (ustvari ljubičasti) luk
3-4 zelene (može i crvene) chilli papričice sitno nasjeckane
sok 2 limete (može i limuna)
10 grančica svježeg korijandera, sitno nasjeckanog
soli prema ukusu (oko 1-2 žličice)
papar prema ukusu

Napomena:
U nuždi se korijander može zamijeniti i peršinom ali to mijenja okus umaka.

Priprema:

1. Rajčice sitno nasjeckati, dodati korijander, sitno sjeckan luk, čilije, sok limete ili limuna, sol i papar. Promiješati da se okusi sjedine i ostaviti kratko sa strane.
2. Nakon petnaestak minuta prerezati avokado, košticu dodati u posudu s rajčicama a ‘meso’ prvo dobro izgnječiti vilicom i potom dobro istrugati van žlicom i dodati ostalim sastojcima. Sve dobro promiješati, staviti u zdjelicu za posluživanje i preliti s još limunovog soka te prekriti prozirnom folijom. Koštica, uz limunov sok, spriječava tamnjenje umaka.

Poslužiti s totopos odnosno tortilja čipsom ili s prepečenim kruhom (bruschetta). U slast!



Marina kuharica