Kako se Uskrs, blagdansko ozračje i same pripreme oko njega već u toku i sve bliže, ja sam odlučila napraviti ove slatke dizane zečiće koji će sigurno razveseliti sve, a posebno najmlađe. Izrazito su ukusni i aromatični, jednostavno se pripremaju, a odličan su prilog uskršnjem doručku. Ukrasite ih, napravite im uši, oči, njuškicu i stavite im bademove štapiće za zubiće…
Sastojci
3dl mlakog mlijeka
1/2 kocke svježeg kvasca
1/2 kg brašna
100 g šećera
80 g omekšalog maslaca
malo soli
žumanjak za premazivanje
suho grožđe
po želji bademovi štapići
Postupak
1. U šalici razmrvite kvasac, stavite među prstima šećera pa ga prelijte s 2,5 dl mlakog mlijeka. Ostavite šalicu na toplom i pustite da se digne pjenica.
2. Zasebno u zdjelu stavite brašno, prstohvat soli, maslac narezan na listiće , šećer. Sve prelijte mlijekom i dignutim kvascem, pa zamijesite kompaktno tijesto. Zdjelu prekrijte krpom i stavite da se diže na toplom.
3. Dignuto tijesto premjesite na pobrašnjenoj radnoj plohi, pa ga oblikujte u valjak. Valjak podijelite na 14 jednakih komada, pa od svakog napravite kuglicu koju stavite na lim za pečenje obložen pek papirom. Svaku kuglicu lagano spoljištite, do pola ju zarežite oštrim nožem i zečiću oblikujte uši. Premažite ih umućenim žumancem sa malo mlijeka. Od suhog grožđa napravite im oči, te njuškicu, a od bademovih štapića zubiće. Kad se žumanjak upije, prekrijte ih krpom i pustite da se još kratko dignu.
4. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 C. Zečiće stavite u pećnicu i pecite 12-tak minuta., dok lijepo ne porumene. Pečene izvadite i pustite da se malo prohlade. Po želji ih možete posuti još šećerom u prahu.
Just Good Food
Sastojci
3dl mlakog mlijeka
1/2 kocke svježeg kvasca
1/2 kg brašna
100 g šećera
80 g omekšalog maslaca
malo soli
žumanjak za premazivanje
suho grožđe
po želji bademovi štapići
Postupak
1. U šalici razmrvite kvasac, stavite među prstima šećera pa ga prelijte s 2,5 dl mlakog mlijeka. Ostavite šalicu na toplom i pustite da se digne pjenica.
2. Zasebno u zdjelu stavite brašno, prstohvat soli, maslac narezan na listiće , šećer. Sve prelijte mlijekom i dignutim kvascem, pa zamijesite kompaktno tijesto. Zdjelu prekrijte krpom i stavite da se diže na toplom.
3. Dignuto tijesto premjesite na pobrašnjenoj radnoj plohi, pa ga oblikujte u valjak. Valjak podijelite na 14 jednakih komada, pa od svakog napravite kuglicu koju stavite na lim za pečenje obložen pek papirom. Svaku kuglicu lagano spoljištite, do pola ju zarežite oštrim nožem i zečiću oblikujte uši. Premažite ih umućenim žumancem sa malo mlijeka. Od suhog grožđa napravite im oči, te njuškicu, a od bademovih štapića zubiće. Kad se žumanjak upije, prekrijte ih krpom i pustite da se još kratko dignu.
4. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 C. Zečiće stavite u pećnicu i pecite 12-tak minuta., dok lijepo ne porumene. Pečene izvadite i pustite da se malo prohlade. Po želji ih možete posuti još šećerom u prahu.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login