Utjecaj animiranih filmova i crtića na djecu

Djeca obožavaju gledati crtiće. Ujutro čim otvore oči, prvo što im pada na pamet je gledanje dogodovština omiljenih animiranih likova. Razlog takvog obožavanja crtića je u tome što djeca žive u dva svijeta. Jedan je svijet odraslih, a drugi njihov svijet…svijet mašte. I dok im je prvi poprilično nejasan, čudan i pomalo dosadan sa svim silnim pravilima i zabranama, u dječjem svijetu sve je moguće. Pomoću mašte stvaraju nove svjetove, postaju super junaci i vrijede neka sasvim drukčija pravila.

Crtići su zapravo neka vrsta spoja tih dvaju svjetova koji zahvaljujući tehnološkim dostignućima nude prikaz kako djeca doživljavaju svijet oko sebe. Svijet u kojem je moguće da su djevojčica Maša i medo prijatelji, da spužva po imenu Bob radi u restoranu ili da vatrogasni kamion Žarko zalijeva cvijeće u Kurbli Bistroj. Kao rezultat toga, dobivamo sadržaj s likovima s kojima se djeca mogu vrlo lako povezati. Šarenilo i brzi tempo radnje čine ih zabavnima i interesantnima. Baš kao i neobični likovi. Ne smijemo zaboraviti da djeca ne mogu dugo biti koncentrirana na neku radnju ili sadržaj, pa sve navedeno zapravo pomaže da tu pažnju i zadrže.

Upravo zbog toga crtići, odnosno mediji imaju veliki utjecaj na djecu. Oni utječu na njihovo ponašanje i razmišljanje, na njihove postupke i odluke. To je posebno izraženo danas kada roditelji sve više izbivaju iz kuće i sve manje sudjeluju u odgoju djece i općenito u njihovim životima. Uzori, odgojitelji i prijatelji postaju imaginarni likovi koji postaju oličenje svega onoga što djeca žele i nastoje dobiti od roditelja.

Likovi poput Maše, Spužve Boba ili pak Toma i Jerryja postaju junaci koji putem masovnih medija sve više preuzimaju odgojnu i edukativnu ulogu. Upravo zato je sve veći problem nasilja u animiranim filmovima, jer ga djeca oponašaju. Ona se poistovjećuju s animiranim junacima koji postaju njihovi idoli. A što oni rade, naravno da žele i djeca, bez obzira koliko to bilo loše. Kada Tom u jednoj od epizoda lupi Jerryja lopatom po glavi, ovaj se samo malo strese i nastavi dalje. Prema dječjoj logici, ništa se loše nije dogodilo jer nitko nije ozlijeđen. Dakako da u stvarnosti to ne bi tako bilo, ali mala djeca to ne znaju. Ona ne mogu razlikovati fikciju od stvarnosti.

Ali treba naglasiti da djeca po prirodi nisu nasilna. Ona uče takvo ponašanje koje s vremenom usvoje kako normalno.

Posebno ako pomoću njega ostvare ono što žele. U smanjenju nasilnog ponašanja veliku ulogu imaju roditelji.

  1. Ono što trebaju napraviti je vremenski ograničiti gledanje. Smanjenje vremena provedenog pred ekranom, dovodi i do smanjenja nasilnog ponašanja.
  2. Također bi roditelji trebali prvo pogledati crtić, najavu za film ili ono što misle dati gledati djetetu. Tako se mogu najbolje uvjeriti da li je sadržaj prikladan.
  3. Ako dođe do nasilja trebaju s djetetom o tome razgovarati. Što je uzrokovalo takvo ponašanje likova, te dati do znanja da se problemi ne rješavaju tako. Također mogu pitati dijete na koje načine bi se problem mogao riješiti.
  4. Usmjeriti im pažnju na sadržaj koji pridonosi razvoju kreativnosti i potiče znatiželju. Koji potiče empatiju, suradnju i pomaganje.

U slučaju da se dijete ipak počne nasilno ponašati potrebno je s njim komunicirati na dječjem jeziku. Kada su djeca ljuta ili uzbuđena vrlo teško mogu kontrolirati svoje emocije, logika im ne djeluje i puno slabije razumiju ono što im želimo poručiti. Recimo u situaciji kada dijete počne bacati igračke rečenica poput:”Baciti, baciti, baciti igračke, baciti igračke!” daje djetetu do znanja da shvaćamo što želi. Nakon što se smirilo, spuštajući se na razinu njegovih očiju i gledajući ga u oči možemo reći ono što želimo uz iskazivanje poštovanja i skretanje pažnje na nešto interesantno.

Besplatni webinari/online seminari “Sretno dijete”

Bliže se blagdani, a za mnoge i problemi s ispadima bijesa. Vrlo teško održavate granice u odgoju. Dijete je ušlo u NE fazu i odbija suradnju. Niste sigurni da li dobro radite to što radite!

Kako bi vam pomogli u odgoju, udruga Najsretnija beba Hrvatska™ i udruga Abeceda roditeljstva su pokrenule besplatne webinare/online seminare “Sretno dijete” koji se održavaju uz financijsku potporu Zaklade Hrvatska za djecu.

Ovim putem pozivamo roditelje da nam se pridruže na besplatnom webinaru/online seminaru koji će se održati u četvrtak, 13.12. u 21 sat.

Uz stručno vodstvo The Happiest Baby edukatorice Ive Brčić, mag.soc./phil. i NLP trenericu, Sanju Ćaćić, naučite:
• o fazama dječjeg razvoja, temperamentu i zašto su važni za održavanje granica
• postaviti adekvatne granice u odgoju
• NLP tehnike za kvalitetniju komunikaciju s djecom
• izbjeći i ispraviti pogreške u odgoju
• smiriti ispade bijesa u 2 do 3 minute uz tehnike dr. Harvey Karpa
• kako spriječiti opasno ponašanje
• kada i kako reći NE
• kako privoljeti dijete na suradnju
• dječji jezik i kako ga primijeniti
• kako poticati empatiju kod djece
• kako izbjeći međuvršnjačko nasilje

Potrebno je prijaviti svoje sudjelovanje na webinaru na:
Email: [email protected]
Tel: 0955518344

Link za sudjelovanje: https://hangouts.google.com/hangouts/_/ytl/U3f2YnnNlESu4LAFATXlpj2Em3br2bmdSBXjI0KgVPY=?hl=en_US

Kako bi mogli sudjelovati na webinaru provjerite da li na svom kompjuteru imate kameru i zvučnike, te da li su uključeni. Također provjerite da li vaš preglednik podržava YouTube i Hangouts preko kojeg će se webinari održavati.