Pun okusa, pikantan, zdrav, utješan i jednostavan, to su epiteti koji najbolje opisuju pravu zimsku poslasticu, chili. Naša vegetarijanska verzija, bogata proteinima i vlaknima, jednostavno se priprema, potreban vam je samo jedan lonac, osnovni sastojci i sat vremena. Sigurni smo da će postati i vaš izbor za hladne zimske večeri i zasigurno će jednako oduševiti i mesoljupce.
Uz chili smo pripremili i fenomenalne veganske i bezglutenske tortilje od heljdinog brašna. Izvrstan su izvor magnezija, bakra, dijetalnih vlakana, a i oduševit će vas svojim orašastim okusom.
Uživajte!
VEGETARIJANSKI CHILI BY MALI CHEF & MALI PLAC
SASTOJCI ZA 4 DO 6 SERVIRANJA:
- 1 veća glavica luka (OPG Bastašić)
- 3 češnja češnjaka (OPG Rapić)
- 1 crvena paprika
- 2 stapke celera (OPG Hursa – Slatko moje zeleno)
- 2 mrkve (OPG Bastašić)
- 800 g crvenog graha kuhanog ili iz konzerve (SD projekt)
- 800 g sjeckanih pelata
- 400 g slanutka kuhanog ili iz konzerve
- 400 g kukuruza iz konzerve
- 2 šalice povrtnog temeljca ili vode
- 1 žličica chilija
- 1 1/2 žličica dimljene paprike
- 1 žličica suhog origana
- 1 1/2 žličica kima
- 1 žlica soja sosa
- 1 lovorov list
- maslinovo ulje (OPG Džaja)
- sol i papar
Za serviranje: nasjeckani peršin i avokado
PRIPREMA:
U velikom loncu zagrijete maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte ga nekoliko minuta. Dodajte nasjeckanu crvenu papriku, naribanu mrkvu, nasjeckani celer i sve zajedno pirjajte 10-ak minuta.
Dodajte protisnuti češnjak, chili, kim, dimljenu papriku i origano. Kuhajte neprestano miješajući oko 1 minutu.
Grubo usitnite slanutak u multipraktiku (3 puta po 1 sekundu)
Dodajte pelate, grah, usitnjeni slanutak, kukuruz, temeljac i lovorov list. Dovedite do vrenja i kuhajte na laganoj vatri sat vremena.
Chili poslužite sa sjeckanim peršinom i avokadom.
TORTILJE OD HELJDINOG BRAŠNA
SASTOJCI:
- 3 šalice heljdinog brašna (Ekobreg)
- 1/3 šalice + 2 žlice maslinovog ulja (OPG Džaja)
- 1 žličica soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 šalica vruće vode
PRIPREMA:
U velikoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Dodajte ulje i vodu te mijesite s rukama oko 2 minute. Tijesto će se mrviti i razlikovati od običnog tijesta.
Tijesto oblikujte na način da uzimate malu količinu tijesta koju stišćete među rukama. Na taj način mrvičasto tijesto će postati podatno. Tako pripremljeno tijesto stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i pomalo mu dodajte još obrađenog tijesta. Ponavljajte proces dok ne obradite cijelu količinu tijesta. U konačnici će te dobiti kuglu tijesta koja će nalikovati običnom tijestu.
Tijesto podijelite na 10-ak kuglica. Svaku kuglicu razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini.
Pecite tortilje na jako ugrijanoj tavici bez masnoće. Na jednoj strani pecite dok se ne počnu pojavljivati mjehurići, a na drugoj svega 30 sekundi.