Vesnina „izmišljotina“ – Pumpkin and orange cake

Bundeva ili ti pumpkin jedna mi je od dražih namirnica za eksperimentiranje u jelima. Bilo slano bilo slatko. Toliko je moćna! U biti, sama po sebi nije moćna, nego postane moćna, ovisno o onome što joj dodate.

Jedna od nekoliko mojih prijateljica, slično meni, pravi je freek za isprobavanje novih stvari, jela i okusa tako da smo prije koju godinu počele istraživati o  bundevama. Svaki put kad bih se vratila iz kupovine suprug bi me pogledao i rekao „Opet pumpkini? Jedna ti nije bila dovoljna?“ Moram li naglašavati da mu nije bila omiljena namirnica? A ja bih je mogla jesti u baš svakom obliku!

Ali, kako sam kroz vrijeme naučila, ako baš nemate intoleranciju na neku namirnicu ili joj baš baš ne volite okus, onda najveći dio toga ovisi o načinu pripreme jela. Tako danas više pumpkin u mojoj kući nije problem. Ok, neću reći da je postala broj 1. na stolu, ali ima jela koja se rado jedu; i slana i slatka.

Ova današnja slastica je baš moja izmišljotina, nastala prije dobrih godinu dana, nakon nekoliko eksperimenata. Ispalo je da su mnogi moji bliski ostali ugodno iznenađeni tortom i receptom. Uključujući i muža (hihihihi), ali zato brat daje bogatstvo za nju! Moram mu je opet uskoro napraviti.

Ako je probate napraviti, što bi mi bilo stvarno drago, vodite računa da arome koje koristim ne moraju svakome odgovarati, pogotovo đumbir! Ali bez njega ona ne bi bila ovo što je, nego opet neka sasvim nova priča. Interesantno je da možda nitko neće niti shvatiti da ste stavili bundevu u tortu/kolač. Samo će osjetiti kremoznost, a nemaju pojma od čega je! Poigrajte se pa vidite što će vam vaši ukućani ili vaše društvo reći.

Pumpkincake

Tako da eto… Danas vam donosim svoju priču, a vi probajte ući u moju ili pak stvorite neku sasvim novu. U svakom slučaju, uživajte u bogatstvu okusa i širini jela koje možete stvoriti od bundeve.

Sastojci za kalup promjera 26 cm:

Recept

Biskvit:

  • 4 bjelanjka
  • 75g brašna
  • 25g kakaa
  • 50g šećera
  • 1-2 žlice mlijeka

Krema:

  • 250 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 20 g želatine
  • 500 ml tučenog slatkog vrhnja
  • 500 g pirea od bundeve (butternut)
  • korica naranče ili mandarine
  • sok od 1-2 naranče (po želji i malo više; ovisno o tome koliko je sočna naranča)
  • cimet, đumbir i klinčić – po želji

Pumpkincake3

Priprema biskvita:

Brašno i kakao zajedno prosijati. Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg postupno dodajući šećer. Voditi računa da se šećer dobro spoji s bjelanjcima! Špatulom lagano umiješati brašno i kakao te dodati 1-2 žlice mlijeka.

Pećnicu zagrijati na 160 stupnjeva, biskvit raširiti na papir za pečenje i peći ga cca 15-20′, ovisno o pećnici. Izvaditi ga i ostaviti da se ohladi. Hladnog ga smjestite u kalup fi 26cm (višak odrežite nožem)

NAPOMENA:

Biskvit bi trebao biti dosta čvrst i zbijen, ne mekan i prozračan.
Hoćete li dodati jednu ili 2 žlice mlijeka ovisi o veličini bjelanjaka, tako da ako imate dojam da je smjesa pregusta, dodajte još 1 žlicu mlijeka. Smjesa treba biti gusta, ali opet ne „kao kamen“.

Priprema kreme:

U pećnici ispeći bundevu narezanu na šnite debljine 1-2 cm, peći je na 180 stupnjeva 45-60′, ovisno o pećnici. Kada je pečena i mekana, pustiti je da se ohladi, oguliti joj koru te pretvoriti u pire. Ja koristim štapni mikser.

Želatinu pomiješati s 8 žlica hladne vode i ostaviti 10 minuta da nabubri.

Žumanjke izmiješati s obje vrste šećera, staviti da se kuha na pari i tako kuhati 10-15 min (dok se jaja ne počnu lagano zgušnjavati). Paziti da voda iz donje posude ne dodiruje gornju posudu! Ili da ne ispari.

Mlijeko staviti da zakuha.

Kad mlijeko zakuha lagano ga uliti u smjesu od žumanjaka stalno miješajući pjenjačom. Kuhati na pari još 15-ak minuta, povremeno miješajući. Osjetit ćete da je gotovo kada se smjesa lagano progusti; imat će baršunastu teksturu.

U vrelu smjesu dodati nabubrenu želatinu i dobro umiješati u kremu, da se otopi u potpunosti.
Kremu prebaciti u drugu (veću) posudu da se dobro prohladi.

Slatko vrhnje stući u čvrsti šlag. Dio možete odvojiti za ukrašavanje (cca 150g). Ostatak postupno dodavati u kremu od žumanjaka. Dobro ujednačiti.

NAPOMENA:

U početku ćete imati “oblačiće” od šlaga, ali pomozite si pjenjačom dok se masa ne ujednači i malo ne progusti. Potom umiješajte cijeli šlag i provjerite da vam je smjesa jednolična!

U kremu lagano lopaticom umiješati pire od bundeve u koji ste dodali sok od naranče i arome. Sve ujednačiti
Kremu istresti na biskvit i zagladiti. Staviti u frižider na nekoliko sati na hlađenje, najbolje preko noći
Ukrasiti po želji.

NAPOMENA:

Obavezno koristiti kalup za torte, jer je krema mekana dok se ne ohladi i stisne!

Dobar tek!