Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Vesnine “Cimet rolice”

Kako se imena recepata mijenjaju s generacijama! A možda je samo u meni kvaka. Ovo je još jedan dragulj iz nonine bilježnice i mnogi članovi moje obitelji su zaljubljeni u njega.

Kako se imena recepata mijenjaju s generacijama! A možda je samo u meni kvaka. Ovo je još jedan dragulj iz nonine bilježnice  i mnogi članovi moje obitelji su zaljubljeni u njega. Doduše, kod none je pisalo „Cimet uštipci“. Hm… Kako? Po čemu? Nemam pojma. Meni više paše „Cimet rolice“ nego „uštipci“. Kad ih je vidjela, moja draga prijateljica veli „brčići“. Je, liče, ali mi to nije bila namjera.

U svoju obranu ću još reći da sam se malo zaigrala s načinom rolanja tijesta i nadjevom te dobila ovo što danas vi gledate, sutra nadam se radite, a onda danima uživate u njima! Heh… ako prežive! Spadaju u suhe kolače tako da mogu trajati jako dugo, ne trebaju frižider, dovoljno je da ih držite u zatvorenoj kutiji. Vrlo zahvalni.

naslovna cimet rolice

Kad vam netko spomene cimet, na što vas prvo asocira? Mene na zimu i Božić, kuhano vino, pitu od jabuka. Pitam mog dragog supruga koja je njegova prva asocijacija na cimet, a on izgovara „ Božić, kuhano vino, zima“. Jesmo kompatibilni, čudo jedno!!! Jest da će 90% ljudi isto odgovoriti, ali nema veze – ovo dobro zvuči.

Prema Wikipediji „Cimet (lat. Cinnamomum verum, C. zeylanicum) je jedna od najstarijih mirodija , a potječe s Istoka. Najveći dobavljač cimeta je Indonezija. Razlikujemo cejlonski cimet i kasija cimet, koji potječe s Burme.
Cejlonski cimet koji se prodaje u obliku štapića ima nježniju i pikantniju aromu, a koristi se za oplemenjivanje kompota, slatkih jela, variva, vrućih napitaka.
Kasija cimet je nešto oštrijeg okusa, lagano pecka jezik, više se upotrebljava za posebna jela i umake i njega najčešće nalazimo u mljevenom obliku.“

Izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Cimet

Prema Vesninim saznanjima, cimet je jedan od najstarijih začina čiji zapisi datiraju još od grčkih, rimskih i egipatskih rukopisa. Još tada se, osim u prehrambene, koristio i u medicinske svrhe. Neću navoditi koje da ovaj fini, slatki recept ne dobije jaaaaako ozbiljnu notu, ali ima ih stvarno puno! Pogotovo za nas žene. Potražite, istražite, pročitajte… Ako već niste, mogli bi se itekako iznenaditi! Pozitivno, naravno.

arrangement-232038_1920

Tko zna, u ona neka davna vremena se možda i više koristio u medicinske svrhe nego u prehrambene, ali sreća moja i vaša, danas je dobro zastupljen u kuhinji!

Prema tome, kuću ispunite mirisom cimeta, pecite cimet rolice, kuhano vino u ruke i uživajte!

Recept za Vesnine “Cimet rolice”

Tijesto:

  • 3 jaja – 1 bjelanjak odvojiti
  • 300g margarina
  • 600g brašna
  • 20g suhog kvasca
  • 150g šećera

Mješavina za punjenje:

  • 20g cimeta u prahu
  • 200g smeđeg šećera
  • 200g maslaca/margarina

POSTUPAK:

Tijesto:

Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto, zamotati ga u kuhinjsku foliji i pustiti da odmori.

NAPOMENA: Vodite računa da se margarin dobro umijesi u tijesto. To ne znači da on treba biti otopljen, dapače, bolje da je hladan, ali ga izrežite na listiće i rukama lijepo umijesite.

slika 1

Ovo tijesto je masno tijesto. Prilikom razvlačenja koristite malo brašna da vam se ne zalijepi za podlogu. Također, hoće „pucati“, ali ga slobodno samo spojite rukama. Djeluje kao da je nemoguća misija, ali se jako lijepo tanko razvalja!

Tijesto razdijeliti ga na 8 komada. Na brašnu tanko razvaljati, premazati mješavinom i zarolati sa obje strane tako da se dobiju dvije spojene rolice jednake debljine. Sredinu premazati bjelanjkom i spojiti. Rezati na debljinu cca 0,5 cm, položiti ih na papir za pečenje, premazati bjelanjkom.

Peći na 150°C, 15-16 minuta.

page1

Punjenje:

Masnoću otopiti, te joj dodati cimet i smeđi šećer.

NAPOMENA: Topla preporuka, držite ovu mješavinu stalno na toplom jer se hlađenjem dosta brzo stišće i nemoguće je razmazati je u tankom sloju.

Nemojte pretjerivati s premazom! Time nećete dobiti puniji okus, nego izmrljane rolice. Ok, jednako su dobre, ali nema potrebe. 3-4 žlice premaza su sasvim dovoljne za svaki dio i taman toliko premaza i bude za svih osam dijelova tijesta.

Najukusniji su kada se skroz ohlade!!!

[box style=”0″]

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić

[/box]

Više

Događanja

She.hr vam želi sretan Božić

Duh i tijelo

Dok neke  božićno i predbožićno razdoblje asocira na toplinu obiteljskog doma, kićenja božićne jelke, puricu s mlincima, gledanja prigodnog filma dok vani pada snijeg,...

Gastronomija

S obzirom da se približava Božić i vrijeme pečenja najfinijih kolača, cupcake je idealan ako pripremom kolača želite pokazati svoju kreativnost i originalnost.

Zanimljivosti

Ime Lucija na latinskom znači svjetlo (lux, lucis), a sveta Lucija donositeljica je božićnog svjetla

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.