Vesnini ukusni keksići za Valentinovo!

valentinovo_keksi8_naslovna

Još jedan sv. Valentin nam se ozbiljno primakao! Dani srca i srčeka, ruža i ružica i crvene boje su svuda oko nas. Jeste li razmišljali što ćete i hoćete li uopće nešto pripremati? Znam da će neki raditi dobro poznatu Red Velvet Cake ili popularnije Velveticu od lani. Ako ste za nešto drugo, evo jedan super, a vrlo jednostavan prijedlog. Keksići u obliku srca. Kao stvoreni za Valentinovo! Boje – po želji. Dekoracija – samo nebo je granica! Royal icing ili kraljevska glazura je idealno pomagalo za dekoriranje keksića… kako se točno radi i što sve možete s njom, prisjetite se ovdje.

Zima je obično period kada u Dalmaciji sve još uvijek pomalo spava pa sam se ove godine u miru mogla posvetiti igranju s ovim divoticama. Kad nisam negdje na putu, volim ih napraviti za jedno divno društvo ovdje u mojoj blizini i ovi koje vidite idu baš njima!

valentinovo_keksi6

Ove godine sam se odlučila na crveno-bijelu verziju, ok, s malo roze, ali tko bi joj odolio?! Na kraju krajeva, jesam li žensko ili nisam? Bijele keksiće sam obogatila vanilijom i limunom, dok sam u crvenu dodala naranču i cimet. Kuća zamiriše samo tako! Mmmmm… Kao i sve druge keksiće, da koji dan duže odstoje bili bi mekši i bolji. Ali da ih i danas ili sutra pravite opet će biti odlični i super ukusni.  Dekorativni svakako, bez da išta dodate na njih, a ako si date samo malo truda, napravit ćete čudo i iznenaditi prvo same sebe, a onda i sve oko sebe. Posloženi u zdjelici na stolu ili zamotani u celofan s malo ukrasne trakice kao prigodan poklon vama dragim i bliskim osobama, sigurno nećete pogriješiti i izmamit ćete svakome  osmijeh na lice. Malo novaca, malo više truda i super rezultat!

16731649_10154862819435359_1919377420_o

A za sve vas obiteljske dame, s malom dječicom, ili onom malo većom (ako se još nisu „odmetnuli“), ovo je idealan način za druženje, učenje nečeg novoga i  stvaranje. Čak ako ih i ne mislite raditi sada, spremite si recept jer s ovim tijestom možete raditi kakve god oblike keksića poželite!

Sretno vam Valentinovo!

Keksići

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 240 g šećera u prahu
  • 175 g maslaca
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • arome po želji: vanilija, kakao, korica limuna, naranče, cimet, đumbir…
  • malo soli

Za dekoraciju:

  • Royal icing, još jednom – link.

POSTUPAK:

Pjenasto izmiksati maslac sobne temperature sa šećerom u prahu i vanilijom. Dodati jaja i sve dobro ujednačiti. Na dasci ili drvenom kuhačom postupno dodavati prosijano brašno sa začinima i aromama, dok se ne umijesi konkretno, jednolično i glatko tijesto.

valentinovo_keksi 1

valentinovo_keksi 2

Napravljeno tijesto dobro zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider 1-2 sata da se ohladi i stisne.

valentinovo_keksi 3

Pećnicu zagrijati na 150°C. Vaditi komad po komad tijesta, razvaljati ga na malo brašna, modlicama po želji vaditi kekse, slagati ih na papir za pečenje i peći 10′ na srednjoj visini. Pečene keksiće ostaviti na ravnoj plohi ili još bolje na rešetki da se ohlade.

Dekorirati po želji.

NAPOMENA:

  • Za crvene keksiće u brašno dodati vrećicu crvene boje (2 g sam koristila), 10 g kakaa i 2 žličice cimeta + korica naranče.
  • Za kakao keksiće u brašno dodati 30g kakaa (isto toliko oduzeti od brašna)
  • Šećer obavezno u prahu! Ako stavite kristal šećer, tijesto će imati zrnatu strukturu i kad se ispeku keksi neće biti ravni nego lagano rupičasti.
  • Prašak za pecivo je namjerno izbjegnut tako da bi keksići zadržali svoj oblik i ravnu gornju plohu koju onda možete dekorirati kako želite.
  • Maslac treba biti sobne temperature da se lijepo poveže u tijesto. Ukoliko bude prehladan, postoji mogućnost da će u tijestu ponegdje ostati komadići masnoće. Ukoliko bude suviše zagrijan i time premekan, imat ćete dojam da ste dobili gustu kašu a ne tijesto što vas može ponukati da dodajete još brašna što bi bila greška. Nemojte pretjerivati s brašnom, jer se hlađenjem masnoća ohladi i stisne.
  • Tijesto podijelim na 4 dijela i radim dio po dio. Svaki dio trebate premijesiti na malo brašna. U samom početku će vam izgledati kao da se tijesto rasipa, ali kako ga zagrijavate rukama, ono postaje jednolično. Vodite računa da vam tijesto bude lagano pobrašnjeno s obje strane, da se ne lijepi dok ga valjate. 2mm debljine je sasvim u redu. Naravno da „viškove“ tijesta koje vam ostane od jedne ture ne bacate, nego pomiješate sa sljedećim komadom tijesta i tako dok se sve ne potroši. Nema bacanja!!!
  • Da se možete ravnati s količinom, koristila sam kalup u obliku srca veličine cca 5x6cm i dobila cca 110 keksića
  • Pecite ih točno 10 minuta – ne treba više i vodite računa da ne potamne. Boja im treba biti ista prije i poslije pečenja baš kao na fotografiji!
Keksići prije i poslije pečenja.

Keksići prije i poslije pečenja.