Video: Tajna povijest rocka

– Zbog prijašnjih uspješnih suradnji s agilnim momcima iz MKC Županja odlučili smo se na to da se Festival dokumentarnog rock filma ove godine održi i u Županji, izjavio je za She.hr  direktor DORF-a Toni Šarić.

Od 5. do 8. ožujka bit će prikazano dvadeset dokumentaraca iz desetak zemalja, a neki će doživjeti i hrvatsku premijeru.

„Gogol Bordello Non Stop"

– Festival će u Vinkovcima otvoriti dokumentarac „Gogol Bordello Non Stop“ Margarite Jimeno, koja je šest godina kamerom pratila gypsy punkere u nevjerojatnoj akciji i zabilježila impresivne kadrove. Uz to biti će prikazan i „Dečko sa strane“ Marine Jurišić. To je kratki film najmlađe sudionice DORF festivala, talentirane autorice ponikle u Studiju SKIG iz Gunje, ispričao je Šarić.

Šarić je dodao kako će se uz ova dva filma u Županji na otvaranju biti prikazan i film o radu MKC Županja.

Nagrađivani filmovi

Na programu trećeg DORF-a izdvajaju se nagrađivani filmovi o heavy metalu „Metal:A Headbanger’s Journey“ i „Global Metal“ kanadskog autorskog dvojca Scot McFadyen i Samm Dunn kojima će ovo biti hrvatska premijera.

U DORF-ovoj seriji „Tajna povijest rocka“ biti će prikazan film Dione Newton, u BBC produkciji, o Mark E.Smithu i njegovim The Fall.

Filmovi „Dub echoes“ brazilskog autora Brune Natala o povijesti tog zanimljivog efekta i „Put the needle on the record“ Jasona Rema o house glazbi primjer su suvremenog dokumentarnog filma s pažljivo biranim sugovornicima i sjajnim soundtrackom.Filmovi domaće produkcije

Regionalna produkcija ove godine predstavljena je sa deset filmova i to u kategorijama „Etno DORF“ – filmovi o Olahu Vinceu, Cinkušima, slovenskim harmonikašima i legendarna Teta Liza.

Uz to bit će prikazani i uradci koji prate naše najveće glazbene zvijezde ili se pak osvrću na događaje i karijere koje su ušle u glazbene legende, poput „Kao da je bilo nekad“ Dušana Vesića o EKV, kontroverzni LET 3 „Živa pička“ Radislava Jovanovića – Gonza i premijera mladog Mirka Duića „Arsen – brod u boci“ o Arsenu Dediću.

Vinkovačke projekcije će biti u Gradskom kazalištu ‘Joza Ivakić’, a županjske u Domu mladeži. Festivalska ulaznica za sve predstave je 80 kuna, a dnevna 25 kuna. Organizatori su najavili i koncerte nakon filmova, za koje ne vrijede kino ulaznice.

Festival dokumentarnog rock filma – DORF ’09 organizira Udruga ljubitelja filma ‘Rare’ iz Vinkovaca, u suradnji s Gradskim poglavarstvom Vinkovaca, Vukovarsko-srijemskom županijom, Gradskim kazalištem „Joza Ivakić“ i MKC Županja.

Popis filmova u programu:

DUB ECHOES (Bruno Natal, Brazil) – 74′
GOGOL BORDELLO NON STOP (Margarita Jimeno, SAD) – 87′
METAL: A HEADBANGER’S JOURNEY (S.Dunn, S.McFadyen, Kanada) – 96′
GLOBAL METAL (S.Dunn, S.McFadyen, Kanada) – 93′
KIKE TURMIX (Roger Sommerseth, Norveška) – 44′
ONE MAN IN THE BAND (Adam Clitheroe, Engleska) – 83′
PUT THE NEEDLE ON THE RECORD (Jason Rem, SAD) – 83′
TWO-EYED IRELAND (Lim Yin-Pyung, R.Koreja) – 63′
THE FALL – Wonderful and frightening world of M. E.Smith (D.Newton, Engleska) – 60′
FLIPPER LIVE (Joe Rees, SAD) – 71′
OLAH VINCE – Na ničijoj zemlji (Miro Karadžić, Srbija) – 29′
THE CINKUŠI (Ljiljana Šišmanović, Hrvatska) – 27′
TETA LIZA (Branko Ištvančić, Hrvatska) – 30′
HARMONIKARJI (D.Moravec, L.Matek, Slovenija) – 55′
LET 3 – ŽIVA PIČKA (Radislav Jovanov Gonzo, Hrvatska) – 130′
KAO DA JE BILO NEKAD (Dušan Vesić, Srbija) – 82′
DIRTY OLD FESTIVAL (Vjeran Pavlinić, Hrvatska) – 37′
ARSEN – Brod u boci (Mirko Duić, Hrvatska)- 48′
DEČKO SA STRANE (Marina Jurišić, Hrvatska)- 13′
BADMINGTONS DOC. (Jane Altiparmakov, Makedonija)- 39′