Viktorija Božina: Turbofolk

Viktorija Božina nije se zamarala učtivostima: njezina proza vitalna je i iskrena, na momente adolescentski naivna, bespoštedna i nerijetko šokantna, razotkrivajuća poput slučajno pronađene tajne poruke. Njezin roman prvijenac ne govori o nježnim šaputanjima, skupoj odjeći i šminki. Priča je to o seksu, besparici, otkrivanju i odlasku. S tim da Viktorija Božina nije učtivo zatvorila vrata za sobom (da nas ne probudi), ona je kroz njih provalila, ne osvrćući se. Uz zvuke turbofolka.

U rukama držite jedno moguće iskustvo: gusti talog odlaska, priču o grubom dovršetku adolescencije, o sudaranju sa samim sobom i s drugima. U rukama držite ispisano ono što aktualne statistike o mladima koji napuštaju Hrvatsku ne otkrivaju, ali o čemu povremeno dopre poneki glas, odmetnuta psovka, pervertirana politička zabrinutost ili naprosto neko hladno ‘zbogom’, uz učtivo zatvaranje vrata, da nas ne probude…

Vrtjela sam očima po unutrašnjosti Golfa njegovog ćaće. Na retrovizoru je visio križ s razapetim Isusom. Jer, jebiga, svi su oni katolici. Iza križa malena zastavica Lijepe naše s onim pleterom oko ruba. Jer, jebiga, Bog i Hrvati, ne ide to jedno bez drugoga. Iza Hrvatske — a tko će drugi nego Hajduk. Na kožnatom privjesku, sjajio se njegov grb. Jer nisu oni samo Hrvati i katolici, oni su i Dalmatinci. Zaboravljajući da su oni zapravo onaj dio Dalmacije kojeg se sama Dalmacija želi otarasiti. Već su nas u Zadru odbacivali, a kamoli kad bi pošli južnije. Ako se mene pita, što istočnije i južnije, to tužnije. Iza Hajduka, veliko slovo V. Jer svaka benkovačka momčina igra nogomet za Velebit. Iza svega toga, još malo svete vodice iz Međugorja kako bi se duša, ožedni li, napila tijekom vožnje i ozdravila.

Viktorija Božina rođena je 1990. u malom selu Bulić nedaleko od Benkovca. Opću gimnaziju završila je u Benkovcu a preddiplomski studij Hrvatskoga jezika i književnosti na Sveučilištu u Zadru.

Po završetku preddiplomskog studija odlazi u SAD gdje je dovršen roman Turbofolk započet pred kraj fakultetskih dana u Zadru. Priče su joj objavljene na arteist.hr, avlija.me i blacksheep.rs na čijem je natječaju priča After Hours nagrađena trećim mjestom. Viktorija trenutno živi u SAD-u gdje studira i piše.

Jednu čitateljicu darujemo knjigom! Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #turbofolk
  • Lajkate našu Facebook stranicu i Instagram profil – ako želite ili ako kojim slučajem to već niste napravile
  • Sharing is Caring – ne zaboravite podijeliti objavu (postavke na javno), tagirati frendice, podijeliti iskustva, komentirati, preporučiti… Jer vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 13. srpnja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom. Random.org bira, a dobitnice se trebaju javiti u naš inbox. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Darija Dada