Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
vina
vina

Gastronomija

Vina za neznalice – ovo je sve što trebate znati

Stiglo nam je i Martinje. Ako ste imalo poput nas, onda se volite veseliti, ali i znati o svačemu pomalo. Tako je stigao red i na to da vas naučimo ponešto o vinima.

Stiglo nam je i Martinje, omiljeni praznik naše redakcije. A ako ste imalo poput nas, onda se volite veseliti, ali i znati o svačemu pomalo. Tako je stigao red i na to da vas naučimo ponešto o vinima.

Obratili smo se zato Andrei Maravić, vrsnoj poznavateljici i pasioniranoj kušateljici vina, koja posjeduje višegodišnje iskustvo u ugostiteljstvu, ne miješa vino i vodu, kad pije ne vozi i ne voli jaja (ostali podaci poznati redakciji). A niže su poučni podaci o vinu koje je ona velikodušno podijelila s nama.

Kombinacije vina i hrane

Spomenuli smo jaja. Znate li da uz njih nije uputno konzumirati vino budući da ona oblažu usnu šupljinu i tako „ubijaju okus“ vina? Čokolade iznad 60% udjela kakaa, također nije uputno iz istog razloga služiti uz vino.

Traminac naše vinarije Iločki podrumi poslužen je na svečanosti krunidbe engleske kraljice Elizabete II. Uz ovu vinariju, Andrea smatra kako treba spomenuti i naše ostale vrhunske vinare;

Matošević (Istra) – poznati po malvaziji, sorti koja odlično ide uz ribu, plodove mora, tjesteninu, te grimalda koja se preporuča uz nešto teža jela.

Boškinac (Pag) i njihov grande cuvée.

Kozlović (Istra) poznat po muškatu koji savršeno komplimentira desertima.

Stina (Brač) i njihovo najpopularnije vino plavac mali idealni je partner jelima s roštilja s naglaskom na plavu ribu, ali i klasičnim pljeskavicama ili čak vratini.

vina

[box style=”0″]

Uparivanje hrane i vina najlakše je prateći ove upute:

  • Generalno pravilo je teška hrana s teškim vinima, kiselkasto vino s ljućim i slanijim kombinacijama.
  • Što se tiče sljedova jela, predjela zahtijevaju obično laganija vina ili pjenušac i onda se ide prema težima i kompleksnijima.
  • Ribe, rakovi i školjke traže bijelo vino, no iznimaka naravno ima, npr. uz tunu, gof  i srdele najbolji su izbor crna vina.
  • Uz divljač idu vrhunska crna vina.
  • Uz perad služe se bijela vina.
  • Purica, patka i guska ovise o tome kako su začinjene, ali obično idu uz slađa bijela vina.
  • Vegetarijanska jela slažu se s bijelim pinotom, mladim crnim vinima i roseom.
  • Izražena i stara vina zahtijevaju jednostavna ali jaka jela, poput grill steakova.
  • Mlada vina idu uz lagana jela poput tjestenine i slanih zalogaja kao što su krekeri, prženi bademi…
  • Slatka vina idu uz slatka jela.

[/box]

 

Vina u restoranu i kod kuće

Birate li vina u restoranu imajte na umu da je vino kao parfem, svatko ima svoj ukus stoga se potrudite pronaći svoj. U boljim restoranima konobari prolaze kroz trening i većina će se potruditi naći na vinskoj karti nešto po ukusu gosta i u skladu s onim što će on jesti. U pravilu vinska karta se radi u skladu s menijem. Ako vam se ne sviđa prijedlog konobara, preporuča se narudžba “prilagodljivih” vina poput Merlota ili plavca, ili od bijelih Sauvignon, Pinot Grigio ili Chardonnay, objasnila nam je Andrea.

Služite li vina u svom domu, pokušajte ih upariti uz sireve, masline, sušeno voće i orašaste plodove i to na sljedeći način:

  • Kod serviranja odvojiti sireve jakih aroma i mirisa od onih nježnijih. Najbolje ga je rezati prije služenja, da se nepotrebno ne suši.
  • Kremasti sirevi ne idu uz crna vina.
  • Važno je voditi računa o kiselini i masnoći, sirevi koji su masniji zahtijevaju vina koja su suša.
  • Jako aromatični sirevi, poput sireva s plemenitom pljesni, idu s vinima jake arome – ako se upari s nekih sušim vinima, okus vina se izgubi jer ga sir nadvlada.
  • Sirevi jake teksture poput Grana Padano ili paškog sira idu dobro uz crna vina jakog tijela poput plavca, Bordeauxa ili Caberneta.
  • Kozji sir ide dobro s vinima poput malvazije i Sauvignona.
  • Meki kravlji sir ide dobro uz nježnija i voćna vina poput graševine, Chardonnaya i malvazije.
  • Mozzarella ide uz bijela vina i nježnija crna vina kao Beaujolais.

Uživajte u vinima ovih dana, no odgovorno i s mjerom, u maniri dame. I zapamtite ženu i čašicu drži se za nožicu!

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Gastronomija

Zadnji mjesec u godini najveći dio vremena provodimo u odličnim društvima, s dragim prijateljima, a novogodišnja noć vrhunac je takvih druženja.

Savjeti stručnjaka

Dok je uživanje u hrani i čaši vina sigurno dio te tradicije, ne može se poreći da je blagdansko prejedanje postalo važan dio iste...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.