Vraćanje u kondiciju nakon poroda

nakon poroda

Svaka žena ubrzo nakon poroda osjeti želju i potrebu “vratiti se sebi“. Ovo se apsolutno događa s razlogom, jer su kontinuirani umor, nedostatak snage i kondicije, bolovi u kralješnici i ramenom obruču uzrokovani manjom količinom sna i stalnim nošenjem male bebe, opuštena koža na trbuhu, bedrima i bokovima te nakupljeni višak potkožnog masnog tkiva i opuštena muskulatura samo dio problematike s kojom se rodilje susreću.

Pomoć novim majkama

Bez obzira kakva je funkcionalnost i estetika tijela postojala prije početka trudnoće, osjećaj da je sada, nakon poroda, potrebno nešto promijeniti ili ubrzati povratak na stanje prije, stvar je ne samo estetike već i zdravlja. No, uskladiti želje i potrebe s realnim i stvarnim životnim obvezama nije jednostavno. Svakodnevno bavljenje djetetom, dojenje, hranjenje i previjanje može predstavljati veliku prepreku za taj cilj, jer većina majki nema kome ostaviti dijete kako bi se posvetile svome zdravlju i tijelu. Osim toga, teško je pronaći i kvalitetne stručne ljude i centre u kojima bi se na profesionalan način netko posvetio baš vama i vašoj specifičnoj situaciji i problematici.

U Physio Sport & Beauty centru osmislili su programe i sadržaje kojima se svaka majka, ubrzo nakon poroda, može kvalitetno vratiti u formu, podići kondiciju, popraviti držanje, estetski oblikovati tijelo te istovremeno provoditi kvalitetno vrijeme sa svojom bebom.

Koliko god su vaša trudnoća i porod bili teški ili lagani,  bez obzira na vaše prethodno iskustvo ili znanje o treningu, svi programi prilagođeni su vašem stanju i stvarnim potrebama. Programi se provode kroz individualan pristup u vježbanju, u mirnom i ugodnom okruženju gdje vaše dijete može bezbrižno spavati ili se igrati pored vas, odnosno biti dijelom vašeg treninga, jer nema bolje motivacije za vježbanje od one kad istovremeno nasmijavate svoje „malo čudo“.

Plan treninga nakon poroda

nakon porodaPrednost ovog načina provođenja programa je multidisciplinarni pristup. Tim stručnjaka u Physio Sport & Beauty centru čine kineziolog, kineziterapeut, fizioterapeut i primalja. Plan treninga se u potpunosti prilagođava potrebama mame i bebe. Osim napretka i pomaka u estetskom smislu, također će vas educirati kako se pravilno držati dok dojite, nosite, dižete/spuštate svoje dijete i pri tome ne naprežete tijelo više nego je stvarno potrebno.

Program može započeti kada beba navrši dva mjeseca, odnosno dva mjeseca nakon poroda. Zašto tek tada? U prva dva mjeseca događaju se hormonalni i mehanički procesi koji vraćaju unutarnje i vanjske organe u svoje stanje prije trudnoće, uspostavlja se proces “ponude-potražnje“ laktacije, smirivanja organizma, a također je potrebno i neko vrijeme upoznavanja svoje bebe te adaptacije osjetila na bebine potrebe.

Tijekom provođenja programa stručnjaci će odgovoriti na sva vaša pitanja vezana za motorički razvoj vaše bebe, pokazati vam kako bebi pomoći u prvim okretanjima, ustajanjima, puzanju i hodanju i savjetovati vas ukoliko imate poteškoća u dojenju ili prestanku dojenja. Ukratko, na razumljiv, prihvatljiv i stručan način pomoći će vam da se i vi i beba osjećate bolje. Pritom možda steknete i nova prijateljstva s našim mamama koje su bile ili jesu u istim situacijama kao i vi, u ugodnom, specijaliziranom i opremljenom prostoru u kojem ćete se moći sat vremena posvetiti sebi i imati svoje dijete pod nadzorom te nećete brinuti smijete li neke vježbe izvoditi i jesu li pravilne.

Osim ponosa na svoje dijete i činjenicu da ste majka, budite ponosni i na svoje tijelo. Osjećajte se snažno i zadovoljno bez grižnje savjesti da nakratko ostavljate svoje dijete i radite nešto za sebe, jer briga za vlastito zdravlje jest briga i o zdravlju vašeg djeteta!

Autor: Petra Grubišić, bacc.phys.

Za sve informacije, dogovore oko termina i uvjeta uključenja u zdravstveni & beauty program „mame & bebe“ nazovite na telefon 01/798 73 98 ili pošaljite upit na [email protected]