Vrhunske domaće krafne

0502_krafne_lid

Na Zagrebačkom i zagorskom području bilo je uobičajeno da susjeda susjedi pošalje svoje krafne, jer je svaka za sebe smatrala da su upravo njezine krafne najbolje u gradu. Razmjenjujući tanjure s krafnama, domaćice bi uvijek hvalile donesene, a svojima prigovarale kako “ovaj put nisu baš uspjele”. Najčešći izgovor bio je da se tijesto “prehladilo” dok se dizalo. Iako su imućnije obitelji imale svoje kuharice, za vrijeme fašnika gazdarica bi sama pripremala krafne.

Domaće krafne


Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 20 dkg maslaca
  • 8 žutanjaka
  • 8 dkg šećera
  • prstohvat soli
  • malo naribane korice limuna
  • 2 šalice ruma
  • 1/2 l mlijeka
  • 6 dkg kvasca

Priprema

Umutiti kvasac s 3-4 šalice mlijeka (oduzeti od 1/2 litre), dodati 2 šalice šećera i 3 šalice brašna. Kada kvasac nabubri umijesiti tijesto od svih sastojaka. Tijesto se mijesi dok se svi sastojci ne povežu, a onda se “tuče” kuhačom dok se ne pojave mjehurići. Ostaviti tijesto pokriveno čistom kuhinjskom krpom da miruje dok se ne digne. Dasku za razvlačenje tijesta posuti brašnom pa razvaljati na debljinu 1 ili 1,5 cm. Krafne se prave okruglim oblicima (ili naopako okrenutom čašom), pa ih ponovno ostaviti neko vrijeme da se dižu.

Krafne se peku u puno ulja (1 litra) koje se zagrijava u loncu s debelim dnom kako bi se lagano i jednolično zagrijavalo. U ulje se urone krafne koje se sa svake strane peku otprilike tri minute. Ako je ulje prevruće, doda se par žlica hladnog ulja.

Punjene s pekmezom ili čokoladom

Želite li punjene krafne, tijesto tanje razvaljajte, napravite veće okrugle oblike, na svaki stavite punjenje prema želji (pekmez ili rastopljenu čokoladu), pokrijte drugim okruglim oblikom pa urežite manji krug, kako biste spojili polovice. Pecite isto kao i one bez punjenja.

kada krafne izvadite iz ulja, stavite ih na papirnati ubrus da upije višak masnoće, odložite na pladanj te pospite šećerom u prahu, kakaom ili prelijete glazurom od čokolade.

S Dr. Oetkerom uvijek uspiju

Ako vam se recept za vrhunske domaće krafne čini prekompliciranim ili nemate dovoljno vremena to ne znači da morate odustati od pripreme krafni. Sve potrebne sastojke za ovu poslasticu Dr. Oetker je stavio u jednu kutiju. Sadržaj je dovoljan za 20 krafni.

Proizvod je odnedavno na tržištu, a receptura omogućuje čak i pripremu u pećnici što do sada sigurno niste imali prilike isprobati. Iz Dr. Oetkera poručuju, vrijeme karnevala s njihovim najnovijim mješavinama za kolače bit će još slađe. Naime, osim ukusnih krafni u ponudi je i nova mješavina za tradicionalnu karnevalsku poslasticu iz Dalmacije – fritule (30-minutna priprema). No, bez obzira za što se odlučili, ukućani će zasigurno uživati.

www.recepti.hr