Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Zaboravljeni, ljekoviti hren, potiče rad jetre, ubrzava metabolizam…

Danas, hren vjerojatno spada među najmanje upotrebljavane ljekovite biljke, što je prava šteta, budući da ima niz djelovanja povoljnih za naše zdravlje.

Ljutina je jedna od glavnih odlika hrena. Često se koristi u pripremi jela tijekom praznika, vjerojatno kako bi se organizam lakše očistio od teške hrane koju tada konzumiramo.Osim što ima jak okus hren ima mnoga ljekovita svojstva.

Stara grčka poslovica kaže: „Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata“.

Naziv hren koristili su stari Slaveni za grmoliku biljku čije stablo naraste do 1,2 metra s križno raspoređenim laticama. Hren obično raste na vlažnijim površinama. Njegova prapostojbina je istočna i južna Europa, gdje se još i danas može pronaći kako raste u svom divljem obliku. S tih prostora biljka se raširila po cijelome svijetu.
Vasabi, japanski hren, ima okus sličan europskom hrenu. Jedina razlika je u tome što je vasabi zelene boje, a hren bijele.

Danas, hren vjerojatno spada među najmanje upotrebljavane ljekovite biljke, što je prava šteta, budući da ima niz djelovanja povoljnih za naše zdravlje.

Preneseno s portala holistic.si

Lijekova svojstva hrena

U antičko doba, hren se zajedno s mnogim ljekovitim biljkama spominje u zapisima čuvenog rimskog prirodoznanstvenika Plinija Starijeg pod imenom Armoracia.

Osim Rimljana koristili su ga i stari Grci kako bi riješili probleme vezane uz bolove u kralježnici, te protiv nedostatka seksualne želje.

Za vrijeme kolonijalne Amerike koristio se kao vrlo učinkovita i prirodna pasta za zube.

Hren je bogat mineralima i vitaminima, odlično čisti organizam i djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, debelom i tankom crijevu, jednjaku i mjehuru. Uzrok ovome je činjenica da sadrži sastojke koje inhibiraju navedene bolesti. Ti sastojci su glikozid sinigrin i alil izotiocianat, inače suvremenoj znanosti zanimljivi zbog svog antibiotskog iantikancerogenog djelovanja. Alil izotiocianat djeluje pozitivno protiv širenja bakterija u hrani, što ga čini prirodnim konzervansom.

Hren je bogat vitaminom C, vitaminom B1, B6, željezom i kalcijem, dok ćemo magnezij, fosfor i vitamin B2 naći u nešto manjim količinama.

U zimskim danima zaštitit će nas od prehlade, te očistiti naše dišne puteve. Hren potiče probavu, rad srca i cirkulaciju, pomaže kod reume i podiže naš prirodni imunitet.

Svestrana primjena

Prilikom liječenja ili pak pripremanja jela s hrenom koristi se uglavnom njegov korijen. Korijen se uvijek riba na sitno ili reže na kolutiće, a nikad kuha, zbog toga što prilikom kuhanja nestaje eterično ulje koje on sadrži.

Da bi dobio svježinu i posebno ljut okus, korijen hrena potrebno je ostaviti da stoji u vodi 24 sata.

Nakon toga naribajte ga u vrhnje, juhu, ili bilo koje jelo po vašoj želji. Ljut i jak okus hrena pročistit će vaše sinuse i dišne puteve, bez obzira kako tešku hranu konzumirali.

Ako pak imate osjetljivu probavu, te teško podnosite ljutu hranu dodajte malo jabuke kako biste ublažili ovu žestinu.

Da biste odagnali glavobolju uzmite listove hrena, te ih pritisnite na bolno mjesto.

marina bolanča

Isto tako, korijen hrena nariban u obloge pomoći će vam kod ozeblina, inficiranih rana, ukočenih mišića, reumatičnih zglobova i išijasa.

Ali nemojte pretjerati – preveliko korištenje hrena može izazvati plikove na koži. Ako imate problema sa štitnjačom i bubrezima preporučuje se da izbjegavate korištenje ove biljke.

Zašto ne možemo zamisliti Uskrs bez hrena? Umak od hrena

U ovom receptu hren ćemo naribati i napraviti ga u vegetarijanskoj varijanti.

Potrebni sastojci:

  • 1/2 korijena hrena
  • 250 ml sojinog vrhnja
  • Sok 1/2 limuna
  • Mažuran
  • Vlasac
  • Himalajska sol
  • Papar

Priprema:

Hren naribajte pa pomiješajte s ostalim sastojcima. Ostaviti da stoji nekoliko sati. Ovaj je umak odličan izbor za nadolazeći Uskrs, a puno je zdraviji od tradicionalnog umaka od hrena koji se često veže uz blagdanski jelovnik.

Izvori:

Alternativa za vas

Tvornica zdrave hrane

Više

Savjeti stručnjaka

Ulje čajevca australski su Aboridžini koristili za liječenje brojnih oboljenja, od prehlada i rana do akni pa čak i hripavca tj. magarećeg kašlja.

Savjeti stručnjaka

Sjemenke suncokreta su bogate bjelančevinama, a ulje je izvrsno za detoksikaciju.

Budi fit

Guarana sadrži fitokemikalije koje popularno nazivaju “vitaminima 21. stoljeća” - poput teobromina, saponina, tanina i katehina.

Moj dom

Svijeće su među najmoćnijim Feng- Shui „lijekovima”.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.