Zadržimo mirise blagdana…

Osim topline našeg doma, zajedništva i unutarnjeg zadovoljstva, blagdanski ugođaj uvelike ovisi i o miomirisima koji ispunjavaju naš dom. Mirisi koji uljepšavaju dom u vrijeme božićnih blagdana trebali bi unositi mir i dobro raspoloženje. Kako miris općenito putuje pomoću neurona u obliku impulsa do našeg mozga, odnosno onog dijela mozga koji ima jako važnu ulogu u kontroliranju našeg raspoloženja, ponašanja, pamćenja i osjećaja, nije stoga teško zaključiti da određenim mirisima možemo ciljano utjecati na naše raspoloženje. Popularni mirisi blagdana, prosinca i veselja su onih eteričnih ulja od sezonskog voća, zimzelenog drveća te raznoraznih začina.

Mirisi sezonskog voća – naranča, mandarina, limun…

U našim krajevima najveću ulogu imaju citrusi, a najpopularniji među njima su naranča, mandarina, limun i grejp. Ovi mirisi, kao i njihova eterična ulja imaju umirujući, osvježavajući i okrepljujući miris koji će pomoći da se osjećate opuštenije i vedrije. Paljenje eteričnog ulja naranče, bergamota, limuna ili mandarine unijet će mir i sklad u naš dom te ponovno napuniti naše baterije. Ako vam eterična ulja nisu dostupna, ogulite koru nekog citrusa te ga stavite na radijator. Za vrlo kratko vrijeme prostorijom će se početi širiti osvježavajući miris citrusa.

Mirisi začina – cimet….

Miris cimeta poboljšava raspoloženje te ima ugodan i suptilan miris. Cimet je također jedan od iznimno ljekovitih začina. U ove hladne dane našem organizmu potreban je dodatni izvor topline i energije, a s cimetom dobivamo upravo to. Osim što na ovaj način štiti organizam od prehlade, cimet također jača kosti te se smatra odličnim borcem protiv dijabetesa jer poboljšava aktivnost inzulina. Mnoge poznate blagdanske slastice imaju upravo cimet kao jedan od sastojaka, dok ga s druge strane možete uzimati i u napitku, toplom čaju s malo meda i cimeta.

cinnamon-316438_1280

Klinčić…

Klinčić kao i cimet sadrži mnoga antibakterijska svojstva, a njegov miris osvježava. Upotrebom ovog mirisa štitite sebe i svoje ukućane od mnogih bolesti, pa je ovo ujedno i praktičan miris. Upravo žvakanje klinčića nakon bogatog objeda pomoći će vašoj probavi i smanjiti osjećaj nadutosti. Osim toga riješit ćete se neugodnog zadaha, bakterija te osjetljivih desni.

Mirisi zimzelenog drveća – drvenasti mirisi…

Eterična ulja bora, čempresa, cedra ili jele također mogu stvoriti veoma ugodnu kućnu atmosferu. Osim što djeluju umirujuće, dočarat će vam miris vatre iz kamina i okićenog božićnog drvca. Međutim, kao što već vjerojatno i znate, za ovakvo nešto nisu vam prijeko potrebna eterična ulja. Božićni običaji kićenja bora ili pravljenje adventskog vijenca mogu također doprinijeti vašim kućnim mirisima. Sam miris bora, cedra, čempresa ili pak nekog drugog mirišljavog stabla možete obogatiti i mnogim drugim mirisima.

Prepustite se mirisima blagdana, osvježite prostor, energizirajte se, zaštitite od mnogih bolesti u ovo hladnije vrijeme, te uživajte u atmosferi koju oni stvaraju.