Zanimljivi Haustor haus

Carstvo nogometa, genijalne hrane i sjajne zabave smjestilo se na zagrebačkom Strossmayerovu trgu. Za slučaj da još niste obišli genijalne kućice prepune još genijalnije hrane, tu su za vas sve do 15. srpanja.

Nas je ugostio prije koji dan chef Lovro Smetiško ispred kućice Haustor haus kako bi nam predstavio jela od kojih se dio služi i na samom festivalu. Vedar i nasmijam na samom početku nam je servirao Foie gras poslužen uz pjenušac Čamak. Za brioche mekan poput duše zaslužna je Kroštula iz Pakoštana, s kojom Haustor ima partnerski odnos, pa ono što Luka zamisli sugerira kako bi došli do ponajboljeg recepta.

– Smatram kako je namirnica ključ dobrog jela. Želimo kuhati najbolje što možemo s kvalitetnim sirovinama bez puno filozofije.  Ako imaš dobru namirnicu besmisleno ju je kvariti kompliciranjem. – nadovezao se chef Smetiško.

Drugi slijed koji će se također moći naručiti samo u restoranu su Jakobove kapice. Uz njih je poslužen izvrstan Kurtalj Rose pjenušac, mesnata, iz SAD-a, dimljena i pržena na putru te polivena rižinim octom. Sam chef kaže kako s Jakobovim kapicama treba biti oprezan jer se radi o vrlo nježnom mesu, slično kao kod  i lososa.

Nakon Jakobovih kapica uslijedili su obrazi iberijske svinje u demi glaceu, te naš apsolutni favorit juneći burger s guacamoleom uz Grgurević plavac mali selekcija. Zaključili smo kako Lovro jednostavno voli sol u svojim burgerima, kako su oni kompaktni, sočni i izvrsno pečeni.  Za one koji nisu osobiti ljubitelji mesa složena je i verzija s tofuom koji su još “podebljali” domaćim pestom, parmigianom reggianom starim 36 mjeseci te Shropshire sirom!

Za kraj, došao je i Tofu pesto s genijelnim vinom Štampar Sauvignonom.

Ovo što su nam pokazali zaista je dobro izvedeno i vrlo ukusno. Vrijedno je svake pohvale što su veliki perfekcionisti, poštuju namirnicu i vode računa o njezinoj iskoristivosti. Ambiciozni vlasnik za Haustor Haus ima velike planove. Od slaganja „jelovnika“ za piliće koji će se naći u ponudi restorana do vlastitih peciva.

Ono što nam je nedostajalo u ovoj priči svakako je desert!

Ako još niste, posjetite Foodballerku i javite nam dojmove iz Haustor hausa! A onda, naravno, i prošećite koji put i do njihovog bara u Masarykovoj ulici 26/1.

Fotografije Goran Kovačević