Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
gluten
gluten

Zdravstveni karton

Zašto bismo svi trebali izbaciti gluten iz prehrane

Prema istraživanjima, svatko ima “kritičnu dozu” glutena koju ne može podnijeti

Gluten je doista dio svakodnevice, ponekad se čini gotovo nezamislivim napraviti obrok koji ga ne sadrži. Učestali grčevi u trbuhu, ali i simptomi poput slabosti, gubitka kilograma, kao i alergija mogu ukazivati na intoleranciju na gluten, pšenični protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, ali i svim proizvodima koji se od njih proizvode ili ih mogu sačinjavati u tragovima.

Većina prerađevina, konzervirane hrane, vitamina ili lijekova, ali i dječjih kašica sadrži gluten, osim ako nije na ambalaži drugačije navedeno – proizvođači sada već naveliko pišu “gluten free” ukoliko ga nema u njihovim pripravcima jer sve veći broj ljudi ima zdravstvenih problema zbog njegovog djelovanja.

Gluten posebne probleme stvara djeci

Simptomi celijakije ili nepodnošenja glutena mogu dugo “tinjati” bez ikakvih ozbiljnijih simptoma, a stručnjaci se slažu da je nasljedna, ali se isto tako može stvoriti ukoliko se djecu prije dozvoljenog vremena uči jesti žitarice poput pšenice. Ovaj savjet je zlata vrijedan, stoga pedijatri i nutricionisti konstantno apeliraju na mlade roditelje kako bi se držali kalendara dohrane za bebe.

Najviše problema imaju upravo ljudi koji boluju od celijakije, bolesti tankog crijeva, i jedino rješenje koje im preostaje kako bi normalno živjeli jest odreći se u potpunosti namirnica s glutenom.

Ovaj zadatak ni neće biti previše težak, iako nam se na prvi pogled može tako činiti. Najteži zadatak, barem u prvo vrijeme, predstavljat će vam upoznavanje s bez glutenskim namirnicama, kao i određivanje onih koje ga nemaju na policama trgovine. Pšenica, naročito ona GMO porijekla dodaje se u većinu hrane, kako bi joj povećala sadržajnost. Tako gluten možemo naći u gotovoj hrani, konzervama, keksima i sl.

Prema istraživanjima, svatko ima “kritičnu dozu” glutena koju ne može podnijeti, stoga svima predlažemo da pročitaju nastavak teksta te tu i tamo izbace omiljene glutenske namirnice i zamijene ih bezglutenskim.

Dozvoljena hrana

Mnoga zdrava i ukusna hrana po prirodi je bez glutena:
– Grah, sjemenke, orašasti plodovi u neprerađenom obliku
– Svježa jaja
– Svježe meso, riba i perad (ne pohano, u tijestu ili marinirano)
– Voće i povrće
– Većina mliječnih proizvoda

Važno je biti siguran da se ta hrana ne obrađuje i ne miješa s hranom koja sadrži gluten, aditive ili konzervanse. Mnoge žitarice i škrob mogu biti dio ishrane koja ne sadrži gluten:
– Amarant
– Heljda
– Kukuruz
– Brašno bez glutena (rižino, sojino, kukuruzno, krumpirovo, heljdino, sezamovo)
– Kukuruzna kaša
– Proso
– Riža
– Kineska šećerna trska
– Soja
– Tapioka

Nedozvoljena hrana

gluten

Uvijek izbjeći hranu i piće koji sadrže:
– Ječam
– Raž
– Tritikale (pšenoraž)
– Pšenica

Izbjegavanje pšenice može biti izazovno, jer mnogi pšenični proizvodi dolaze u mnogim varijantama i pod raznim imenima pa tako treba izbjegavati: griz, bulgur, kamut, brašno, graham brašno. Također, ovo su namirnice koje treba izbjegavati, osim ako nema naljepnice koja govori da ne sadrže gluten:
– Pivo
– Kruh
– Kolači i pite
– Bomboni
– Žitarice
– Krekeri
– Pomfrit
– Imitacije mesa i morskih plodova
– Tjestenina
– Salate
– Umaci, uključujući i sojin umak
– Sezonski mix s rižom
– Povrće u umaku

Određene žitarice, kao što je zob, mogu biti kontaminirane pšenicom tokom razvoja i faze prerade u proizvodnji. Zbog toga, doktori i nutricionisti obično preporučuju izbjegavanje zobi, osim ako nije specificirano da se u njoj ne nalazi gluten. Također biste trebali biti oprezni s nekim drugim proizvodima koje jedete ili biste mogli doći u kontakt s njima, a sadrže gluten. To uključuje:
– Prehrambene aditive, kao što je sladivo, modificirana hrana, škrob
– Lijekovi i vitamini koji koriste gluten kao vezivo
– Plastelin za igru.

Članak nastao u suradnji s Tvornicom zdrave hrane.
Foto: Pixabay

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

Ime Lucija na latinskom znači svjetlo (lux, lucis), a sveta Lucija donositeljica je božićnog svjetla

Savjeti stručnjaka

Hrana koju kupujemo sadrži mnogo toksičnih aditiva. To znači da je promijenjena kako bi nas učinila gladnima i pogoršala naše emocionalne prehrambene navike.

Savjeti stručnjaka

Ne tako davno, bezglutenska je prehrana bila svojevrsni “bauk”, bilo je malo dostupnih opcija, a još manje onih koje su bile ukusne.

Zanimljivosti

Različitosti religija, jezika, kultura, etničke i druge pripadnosti te bilo kakva raznolikost među svima nama ne bi trebale biti povod za sukobe, već bogatstvo...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.