Zašto jesti orašaste plodove svaki dan?!

food-nature-autumn-nuts

Osim ako ste alergični, ludi ste ako ih ne jedete svaki dan! Već neko vrijeme znanstvenici trube kako su bademi, orasi, pistacio i slični plodovi zdrav dodatak prehrani. A nedavna istraživanja su pokazala goleme prednosti svakodnevnog konzumiranja orašastih plodova.

Razlog #1: Živjet ćete duže

Ljudi koji su konzumirali 20 grama orašastih plodova svakog dana (što je otprilike puna šaka) imali su 22 posto manje izglede za preuranjenu smrt, stoji u članku objavljenom 2016. godine u BMC Medicine.

Razlog #2: Pomoći ćete svome srcu

Ljudi koji su jeli najviše orašastih plodova smanjili su rizik od koronarnih srčanih bolesti za jednu trećinu, dok je rizik od kardiovaskularnih oboljenja smanjen za 21 posto za razliku od ljudi koji su jeli malo ili nimalo orašastih plodova, stoji u istom članku iz 2016. godine. Istražitelji su ustvrdili kako veće količine vlakana, polinezasićenih masti i magnezija utječu na niži kolesterol i poboljšano zdravlje srca.

Razlog #3: Smanjit ćete rizik od raka

Sudionici studije koji su pojeli šaku orašastih plodova dnevno imali su 15 posto manje izglede za razvitak raka u usporedbi s onima koji su jeli manje od toga ili nimalo. Ovo se može pripisati antioksidansima u orašastim plodovima koji štite stanice u organizmu.

Razlog #4: Mogli bi i smršavjeti

Orašasti plodovi su kalorični, no ujedno su bogati vlaknima, proteinima i masnoćama – koji bi mogli zauzdati vašu glad. Kada su istražitelji pretile ljude podvrgnuli dijeti, sudionici čija je prehrana sadržavala bademe izgubili su više kilograma i duže vremena održali kilažu od onih koju su jeli više ugljikohidrata, pokazalo je istraživanje objavljeno u International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders.

Razlog #5: Mogli bi spriječiti dijabetes

Mnoga istraživanja pokazuju kako ljudi koji jedu orašaste plodove imaju manji rizik od dijabetesa. No sada istražitelji tvrde kako orašasti plodovi pomažu kod suzbijanja preddijabetesa, odnosno njegova razvitka u pravi dijabetes. Kada su odrasli ljudi s predijabetesom dodali 50-ak grama pistacija u svakodnevnu prehranu, poboljšala se razina inzulinske rezistencije, potvrdila je španjolska studija iz 2014. godine.

Razlog #6: Više ćete uživati u hrani

Orašasti plodovi dodaju okus, teksturu i ono nešto posebno što je potrebno svakom jelu. Ubacite malo maslaca od kikirikija u zobenu kašu ili smoothie i vaš doručak odjednom više neće biti toliko dosadan. Koristite bademovo mlijeko s malo začina i mrvicu soli umjesto krušnih mrvica za najbolje pileće medaljone ikad. Ubacite šaku tostiranih lješnjaka i pistacija u salatu i bit će neodoljivo hrskava. Orašasti plodovi su vaši saveznici, bilo u smislu hranjivosti ili ukusa.

 

Tekst: Rachel Meltzer Warren, www.menshealth.hr