Zašto nas muškarci ne slušaju

Ako niste same iskusile da vas vaš muškarac ne sluša dok pričate s njim, zasigurno ste preko prijateljica upoznate s takvom problematikom. Zamislimo da ste u vezi, volite se, manje više sve funkcionira kako biste htjeli, ali kada dođe do trenutka u kojem razgovorom nastojite riješiti neki problem, imate osjećaj kao da se obraćate zidu. 

Jednostavno ne razumijete u čemu je problem i zašto vas ne sluša kada je u pitanju tako važna stvar o kojoj trebate porazgovarati. Nesvjesno pri pristupanju problemu razgovorom, uporno radimo iste pogreške koje nas onemogućuju da na taj način datu situaciju i riješimo. 

Sljedeći put kada odlučite započeti razgovor, pripazite na par grešaka koje nesvjesno činite te njihovim izbjegavanjem si osigurajte zadovoljstvo nakon završene konverzacije. 

1. Očekujete da se slaže s vama

Iako su vas slični interesi spojili, to ne znači da se uvijek i po pitanju svega morate složiti. Upravo suprotno.

Razilazit ćete se nebrojeno puta u mišljenjima i to je apsolutno razumljivo i normalno. Ako želite produktivan razgovor, prihvatite činjenicu da mu ne smijete nametati svoje mišljenje već morate uzeti u obzir i njegove argumente i stavove. 

2. Detaljizirate previše

Najčešća greška žena je da preopširno opisuju situacije i 'trančiraju' priču na najsitnije detalje, što muškarcima ide na živce i otežava praćenje toka priče. Pogotovo ako iznosite problem koji želite s njim riješiti, nastojte u sažetim i kratkim crtama sve iznijeti te efektivno i koncizno krenuti u rješavanje situacije, a ne problematiku iste dodatno produbljavati i otežavati. 

3. Trudite se impresionirati ga

Već ste u vezi, i svojom pojavom ste ga već odavno impresionirali te nije potrebno kroz daljnje razgovore preforsirano truditi se da ostavite još bolji dojam na njega. Budite to što jeste, i nepotrebno ne "cifrajte" razgovor jer ga na taj način samo odbijate. Muškarci su ti koji su sa svojim frendovima u vječitom nadmetanju i dokazivanju, i ne žele još jedan takav odnos i u vezi. Pretjerano iznošenjem činjenica koje bi ga trebale impresionirati kod partnera mogu samo izazvati osjećaj ugroženosti a takav razgovor ga ne interesira.

4. Razgovarate s njim dok je u nekom drugom poslu

Verbalni multitasking je nešto u čemu muškarci, za razliku od žena, jednostavno nisu dobri. Ako gleda TV, radi nešto za kompjuterom ili popravlja bicikl – ne započinjite razgovore koji su vama bitni. To ostavite za trenutak kada se može u potpunosti posvetiti razgovoru bez distrakcija.

5. Pričate bez zaustavljanja

Previše riječi u minuti bez trenutka pauze ii muškarci se doslovne gube u iznesenim informacijama. Isto tako, niti ne ostavlja njemu mogućnost da se uključi u razgovor, iznese svoje mišljenje ili jednostavno komentira, a to je frustrirajuće. Nemojte voditi monologe i da nakon kukati kako vas ona ne razumije. Njegovo uključivanje i zainteresiranost ćete ako se zaustavite koji puta i uključite i partnera u razgovor.

6. Previše ste uzbuđeni 

Koliko god tema razgovora budila u vama emocije zbog kojih ste uzrujani i razgovor s njim će vam pomoći da se smirite, toliko morate znati 'stati na loptu', pokušati se maksimalno smiriti jer histeriziranjem i burnim ispadima njega samo zastrašujete. U takvim trenucima oni ne znaju kako vam pomoći, a nervoza koju dodatno nepotrebno stvarate ni njemu ni vama ne ide u prilog. 

7. Tema mu nije interesantna

Iako vam je novi album omiljenog benda apsolutni hit, a nove cipele koje je kupila vaša frendica i nisu najveća sreća – razmislite da li su te teme, o kojima bi mogli gorljivo razglabati i njemu zanimljive. 

8. Prigovarate i negodujete

Smrtni neprijatelj ušima svakog pripadnika muškog roda su ženino prigovaranje i kritiziranje. Ni same sigurno ne volite kada vam netko konstantne ukazuje na vaše mane i na sve ono što krivo radite. Umjesto da kritizirate, nastojte asertivnim pristupom biti konstruktivni, bez napadanja.