Zašto su ženska stopala sve veća?

svečane cipele

Neke žene mrze kupovinu traperica. Ja sam jedna od njih. Za druge je ideja o kupnji kupaćeg kostima ili grudnjaka nemoguća misija. Ni od njih nisam daleko, a i neke kolegice bi se spremno složile sa mnom. Što ako ste žena koja nosi broj cipela veći od 42?  Svi naši problemi nisu ni vrijedni spomena u usporedbi s njima.

Nakon poroda, moj broj 42 porastao je na broj 43. Ne mogu hodati samo u tenisicama,” kaže naša sugovornica dok smo razočarano hodali hrvatskim dućanima. “I ja se želim koji put srediti, a da na cipele ne potrošim pravo malo bogatstvo!” Uspjeli smo samo u jednome dućanu pronaći i lijepe i cipele baš tog broja, no nećemo ih besplatno reklamirati.

Istraživanja pokazuju kako su nove generacije žena i više i teže i jače, pa prema tome imaju i veća stopala. Prosječna ženska stopala su veća za jedan i pol broj nego prije deset godina. Unatoč značajnom povećanju, većina trgovaca nikako shvatiti problem…

cipele 'Jetsetter' Jessica

cipele ‘Jetsetter’ Jessica

Znate li da je broj cipela 39, koji se do nedavno smatrao velikim, danas prosječna veličina koju nosi većina ženskih stopala? Britanski medicinski stručnjaci smatraju da je to dio procesa evolucije, ali i posljedica epidemije pretilosti koja pogađa cijeli svijet.

Navode da unos visokokalorične i masne hrane, poput pizze, u periodu puberteta stimulira hormon rasta, što utječe ne samo na kilažu već i na veličinu ekstremiteta.

Njihovo istraživanje je pokazalo da je u posljednjih pet godina potražnja za ženskim cipelama broj 44 porasla za 23 posto, tako da pojedine prodavaonice čak razmišljaju da uvedu veličinu 46 kao standardni broj cipela. Smatra se da ženska obuća najljepše izgleda u broju 37 zbog čega većina trgovina izlaže upravo tu veličinu. Moj broj!

Izvor: bljesak.info