Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Zdrav kao… Aronija!

Ljekovitost aronije očituje se u poznatoj činjenici da je korištena u Černobilu nakon nuklearne katastrofe za ublažavanje simptoma ozračenih osoba.

Upoznajte sjevernoameričku biljku iz porodice ruža koja se ne plaši  ni hladnoće, ni kukaca, ni zagađenja.

Prije nego što je svojim bijelim cvjetovima krasila europske vrtove, Indijanci su aroniju veoma cijenili zbog njenih ljekovitih svojstava. Naime, otporne bobice aronije jeli su sirove, sušili ih i mljeli. Sušenu aroniju koristili su kao lijek protiv želučanih i crijevnih tegoba, a njene listove za zacjeljivanje rana.

Ljekovitost aronije očituje se u poznatoj činjenici da je korištena u Černobilu nakon nuklearne katastrofe za ublažavanje simptoma ozračenih osoba.

Danas se uzgaja kako u Sjevernoj Americi tako i na širokom području Europe i Azije, a njeni najveći proizvođači danas su Ruska Federacija, Poljska, Češka i Slovačka.

Zašto je aronija tako zdrava?

Aronija se smatra voćem koje je najbogatiji izvor fenolnih fitokemikalija. Sama količina, ali i sastav fenolnih spojeva određuju ljekovitost biljke.

Plod aronije nema puno kalorija, ali zato obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima.
Možemo reći da su bobice aronije antioksidans broj 1. jer sadrže flavonoide koji pokazuju snažno antioksidacijsko, antikancerogeno i protuupalno djelovanje.

Osim flavonoida antocijana, pigmenta koji biljci omogućava preživljavanje, obranu od insekata te dozrijevanje i akumuliranje sunčeve energije, a nama služi kao neutralizator slobodnih radikala (antioksidans) bogata je i drugim flavonoidima kao što su  karoten, lutein i zeaksantin.

Aronija je također dobar izvor mnogih vitamina, poput vitamina C, vitamina A, vitamina E, beta karotena i folne kiseline te minerala poput kalija, željeza i mangana.

Kako ublažiti njen opor okus?

Tu ekipa iz Letifica uskače u pomoć i pretvara opore bobice aronije u najdivniji namaz ili zaslađivač koji će svih, i ljubitelje i… ne tako velike ljubitelje aronije oduševiti.
Miješanjem tekućeg meda dobija se kremasti med kojemu su očuvana sva prirodna svojstva. U tu finu, slatkastu kremu dodaju se pomalo trpke bobice aronije. Poput jin i janga tvore medeni sklad koji je idealan namaz na prepečenom kruhu ili kolaču, a još i bolji dodatak čaju.

Moj osobni favorit je čaj od šipka u koji se, kada se malo ohladi, doda 1 žličica medene kreme uz dodatak aronije.

Banana kruh s lješnjakovim brašnom i namazom od medene kreme s dodatkom aronije

Autor: Renata Mavrić – Life in balance by Renata

  • Porcija: 10 osoba
  • Priprema: 15 minuta
  • Kuhanje: 45 minuta
  • Spremno za: 1 sat

Trebat ćete:

  • 170 g integralnog pirovog brašna
  • 80 g tifico lješnjakovog brašna (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept
  • 10 g kakao praha
  • 15 g praška za pecivo
  • 3 zrele banane
  • 2 velika jaja
  • 60 g otopljenog kokosovog ulja
  • 100 g meda
  • 100 mL zamjena za mlijeko (napitak od badema, zobi, riže,…)
  • 100 gtostiranih lješnjaka, nasjeckanih
  • 150 g tamne čokolade, nasjeckane

Za namaz – Letifico medena krema s dodatkom aronije

Kada imate sve, onda:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C stupnjeva.
  2. U većoj zdjeli pomiješajte lješnjakovo i pirovo brašno, prosijani prašak za pecivo i
  3. kakao prah.
  4. U drugoj zdjeli zgnječite banane vilicom, dok se ne pretvore u gustu smjesu bez većih
  5. Zatim dodajte jaja, ulje, med i napitak te dobro izmiješajte sve sastojke.
  6. U mokru smjesu s bananama umiješajte smjesu brašna.
  7. Također dodajte nasjeckane tostirane lješnjake te komadiće čokolade.
  8. Smjesu za banana kruh prebacite u kalup za kruh obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C s ventilatorom oko 10 minuta, te bez ventilatora još 30-35 minuta. Zabodite čačkalicu ili štapić za ražanj u sredinu kruha te ako ih izvadite čiste znači da je kolač pečen.
  9. Prije posluživanja treba pričekati da se banana kruh ohladi, a tada ga narezati i poslužiti s žlicom medene kreme s dodatkom aronije.

Dobar tek!

Ne propustite

Gastronomija

Renata Mavrić danas nam piše o neodoljivim čokoladnim kuglicama s kokosom u kojima se krije oblije kvalitetnih, zdravih masnoća i najfiniji med.

Gastronomija

Ako ste ikada vidjeli kurkumu, biljku južne Azije, vjerojatno vas je izgledom podsjetila na korijen đumbira.

Gastronomija

Zadnjih se mjeseci jedno ime počelo provlačiti kroz hrvatsku food blogosferu. U moru svakodnevnih proizvoda u nesvakidašnjim jelima, našli smo jedno – malo drugačije....

Savjeti stručnjaka

Poklanjamo vam sok od aronije

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.