Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Zdrava nezdrava hrana

Praktične namirnice mogu biti zdrave i naravno ukusne.

Pripremanje zdrave hrane podrazumijeva korištenje što je moguće svježih namirnica, ali životni je tempo danas toliko ubrzan kako smo prisiljeni posegnuti za nekim već gotovim proizvodima kako biste uopće stigli kuhati.

Znači li to da smo prekršili zlatno pravilo zdrave prehrane i da smo osuđeni na junk food? Ne baš- postoje određeni (doduše rijetki) već gotovi i prerađeni proizvodi koji su zdravi te hranjivim vrijednostima i okusom mogu parirati svojim svježim varijantama. Donosimo vam pet najzdravijih konzerviranih namirnica

1. Unaprijed začinjeno pile

Ovakvi "ready to bake" pilići praktičan su i zdrav izbor kada na jelovnik planirate uvrstiti piletinu. Za još zdraviju varijantu, odstranite kožu prije pečenja jer je ona najveći izvor masnoća i soli i ubacite u pećnicu. Jednostavnije ne može.



2. Gotovi umak za tjesteninu

Kvalitetan osnovni umak za tjesteninu može se iskoristiti na mali milijun načina – od tjestenine i mesnih okruglica do lazanja, a odlično se slaže i uz pizzu iz kućne radinosti. Umjesto masnih i kremastih, odaberite umak od rajčice jer je manje kaloričan, a osigurava vrijedne nutrijente.

3. Konzervirane rajčice

Često se misli kako je svježe bolje od konzerviranog, no konzervirano pak povrće, uključujući rajčice, zapravo je prilično dobro po pitanju hranjivih vrijednosti i vitamina. Gotovi proizvodi se obrađuju nedugo nakon branja pa se većina nutrijenata u povrću sačuva. Ipak, obratite pažnju na razinu soli u konzervi i potražite one proizvode kojima nije dodavana sol. Konzervirane rajčice uštedjet će vam vrijeme koje biste inače potrošili na rezanje i guljenje svježih rajčica, a zdrav su dodatak brojnim jelima.



4. Konzervirani grah

Grah je sam po sebi izvrstan izbor, a konzervirani grah ima mnogo prednosti. Osigurava zdravu dozu vlakana i proteina. Kao i kod konzervirane rajčice, pripazite na količinu soli – možete ju smanjiti za 40% ukoliko prije kuhanja isperete grah.

5. Gotovo tijesto za pizzu

Gotovo tijesto za pizzu logičan je korak do domaće pizze na koju možete stavljati što hoćete i koliko hoćete, a to znači da sami određujete i hranjive vrijednosti jela. Poigrajte se kombinacijom okusa, naglasak stavite na povrće i dobit ćete fino, a zdravo jelo.



Svježe tijesto za pizzu možete nabaviti u gotovo svim pekarama i pizzerijama, pa možete provjeriti imaju li slučajno tijesto od kukuruznog brašna ili neku još zdraviju varijantu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

S ovom mahunarkom moguće je napraviti obroke od doručka do večere, a mi smo se danas odlučili skuhati čušpajz od slanutka.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Savjeti stručnjaka

Dok je uživanje u hrani i čaši vina sigurno dio te tradicije, ne može se poreći da je blagdansko prejedanje postalo važan dio iste...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.