Druga strana tanjura: Zdrava peciva sa sjemenkama i orahovim brašnom

Zdravo, a ukusno. Svjetsko, a naše. Ukusna peciva od jednostavnih i cjelovitih sastojaka. Bez glutena, prezervativa, aditiva i bojila, ali s puno vlakana, zdravih masnoća, vitamina i minerala!

Savršena zamjena za običan kruh, ali usudili bismo se reći – i bolja.

Autor: Renata Mavrić – Life in balance by Renata

Orahovo brašno dobiva se odvajanjem suhe tvari od ulja oraha te se teksturom razlikuje od mljevenih oraha. Ono je dobar izvor proteina, nezasićenih masnih kiselina i flavonoida, moćnog antioksidansa.

Također sadrži brojne vitamine i to vitamin A, vitamin E, vitamin C i vitamin K te minerale kalcij, željezo, magnezij i fosfor.

Često se koristi u zamjeni za pšenično brašno čiji je sastav većinom škrob koji se brzo razgrađuje u jednostavan šećer i uzrokuje nagle promjene glukoze u krvi. Orahovo brašno sadrži više proteina nego ugljikohidrata i znatne količine zdravih masnih kiselina. Zbog toga je popularno među lchf (low carb high fat) zajednicom te je zastupljeno na jelovnicima paleo prehrane. Orahovo brašno ne sadrži gluten, protein prisutan u pšenici, ječmu i raži koji je česti aditiv u prerađenoj hrani.

Orasi su bogati izvor esencijalnih masnih kiselina koje naše tijelo ne može samo sintetzirati, već se moraju unijeti prehranom. Omega-3 masne kiseline koje orasi sadrže bitne su za normalno funkcioniranje organizma, a tek ih rijetke namirnice sadrže u značajnim količinama. Orahovo ulje ima čak 10,3% omega-3 masnih kiselina.

Orahovo brašno moguće je iskoristiti na stotinu načina, samo ako imate dovoljno mašte!

Slastice i kolači uvijek su dobra ideja, pogotovo kako orahovo brašno daje specifičnu, bogatu aromu. No pobrinite se da pazite koju količinu brašna stavljate u tijesta. Orahovo brašno upija dosta tekućine i treba biti u kombinaciji s nekim drugim brašnom koje će podignuti i prozračiti smjesu. Dovoljno je upotrijebiti ¼ šalice orahovog brašna na ¾ šalice nekog laganijeg brašna poput pirovog, heljdinog i cjelovitog pšeničnog.

Kod miješenja kruha istraživanja su pokazala kako ga je najbolje koristiti tek u 3-5% na ukupnu količinu brašna kako bi volumen i aroma kruha bili idealni.

No zašto stajati na pekarskim proizvodima?

Koristite ga pri pohanju povrća ili mesa, pravljenju domaće granole ili mrvičastog posipa za voćni drobljenac.

Kombinacija je bezbroj, a koju ćete prvu isprobati?

Zdrava peciva

  • Porcija: 12 osoba
  • Priprema: 30 minuta
  • Kuhanje: 45 minuta
  • Spremno za: 105 minuta
  • Zahtjevnost: za masterchefove u usponu
  • Vrsta obroka: doručak // kruh i krekeri
  • Posebna prehrana: bez glutena, bez laktoze, lchf, vegansko, vegetarijansko, visokoproteinski,…

Trebat ćete:

  • 10 g mljevenih lanenih sjemenki
  • 80 g suncokretovih sjemenki
  • 50 g bučinih sjemenki
  • 50 g sezama
  • 30 g zobenog brašna (mljevene zobene pahuljice, po potrebi bez glutena)
  • 100 g Letifico brašna od oraha (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
  • 25 g psyllium praha
  • 10 g praška za pecivo
  • ½ žličice žličice soli
  • ½ L vode

Kada imate sve, onda:

  1. Usitnite suncokretove i bučine sjemenke te sezam u mlincu za kavu ili kvalitetnom blenderu.
  2. Pomiješajte sve sastojke u zdjelu srednje veličine te prelijte vodom. Ostavite 30 minuta.
  3. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  4. Nakon 30 minuta, mokrim rukama oblikujte 12 malih peciva.
  5. Peciva slažite na veliki lim obložen papirom za pečenje. Po potrebi malo spljoštite.
  6. Za dekoraciju, smočenim rezačem za jabuke utisnite cvjetni oblik u pecivo.
  7. Pecite 45 minuta ili dok ne dobiju zlatno-žutu, hrskavu koricu.

Napomene:

Prije jela pustite da se ohlade. Spremite u hladnjak do 6 dana u hermetički zatvorenoj posudi.

Dobar tek!