Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Zdravlje je u kori

Jesti koru od voća i povrća – da ili ne?

Voće i povrće je poznato po obilnoj količini vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari prijeko potrebnih za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma. Prilikom konzumiranja voća i povrća, običajen postupak je odstranjivanje kore ploda, dok se sam plod iskoristi eventualno za sok, voćne salate ili plod jednostavno ubacimo u usta i s užitkom sažvačemo. Međutim, malo ljudi zna da upravo kora od voća i povrća sadrži puno veću količinu vitamina nego sama unutrašnjost ploda.



Teško je zamisliti kako žvaćete koru od npr. kivija. Međutim, jeste li znali da se na Novom Zelandu plod kivija jede skupa s korom? Ako vam je problem jesti dlakavu koru od kivija možete je jednostavno smiksati u sok. Također mnogi stanovnici Engleske i Indije jedu banane skupa s korom. Daily Mail navodi kako svo voće i povrće sadrži određenu sinergiju, što znači da ako razdvojimo koru, jezgru i stabljiku izgubili smo pun intenzitet djelovanja ploda.

Upitan način uzgoja

Mit o obaveznom guljenju voća i povrća vjerojatno ima i velike veze s pojavom pesticida u prošlom stoljeću i globalnom spoznajom o njihovom štetnom djelovanju. Od tada su se neke stvari i promijenile: najštetniji pesticid DDT je zabranjen, više se pažnje pridodaje organskom uzgoju voća i povrća (nažalost ponekad je to samo navedeno isključivo za marketinške svrhe, dok je istina sasvim drugačija).

Ne bi bilo loše sprovesti strožu kontrolu kod plodova koji imaju tanju koru, jer je u tom slučaju puno veća vjerojatnost prskanja ploda (nametnik će lakše probiti koru breskve negoli naranče.) Svakako, ako plod nije iz našeg vrta ne možemo biti potpuno sigurni da nije tretiran nikakvim kemijskim supstancama. Međutim, ako kupljene jabuke stavimo u posudu sa zasoljenom vodom, pustimo da odstoje oko 30 minuta i zatim ih ponovno operemo vodom, možemo biti poprilično sigurni da su eventualni toksini nestali. Isto vrijedi i za ostalo voće i povrće. Poznato je da se u narodu sol oduvijek koristila kada je trebalo nešto očistiti.

Neki od primjera plodova koji se mogu jesti skupa s korom su krumpir, mrkva, krastavci. Kora jednog krumpira sadrži dnevnu potrebnu količinu vlakana, kalija, željeza i vitamina C. Naravno, potrebno ju je prokuhati skupa s krumpirom, ili ispeći u pećnici. Stari taoisti (drevni kineski mudraci) su život promatrali kroz ravnotežu Yina i Yanga, pa je tako bilo i s hranom. Ne samo da nisu gulili mrkvu već su smatrali da je prava šteta skinuti vršak mrkve, jer upravo taj dio sadrži tvari koje su bitne za savršenu ravnotežu Yina i Yanga u organizmu.



Kora banane bogata je serotoninom, supstancom koja je bitna za našu ravnotežu raspoloženja pa stoga može ublažiti depresiju. Također se unutarnji bijeli dio može koristiti za njegu zubi, budući da sadrži kalcij, kalij i vitamin D.

Kod ananasa, bundeve i tikvice kora će vam vjerojatno biti pretvrda za konzumiranje međutim , što bliže prilazite kori to imate više hranjivih tvari. Jezgra od ananasa je bogata enzimom bromelainom koji pomaže kod neprobavljene hrane zaostale u crijevima i želucu. Ako vam je pretvrda također ju se može smiksati u sok. Statistike su pokazale da Rumunji kao nacija imaju najmanje problema s bolestima prostate. Uzrok tome pripisali su narodnom običaju učestalog konzumiranja bundevinih sjemenki koje sadrže cink, veoma bitan za ispravno funkcioniranje prostate. Tu je još i beta karoten koji štiti srce i djeluje antikancerogeno.

Koru od limuna, naranče ili pak mandarine najbolje je jesti naribanu uz neko jelo, a može se stavljati i u kolače i pite.Vjerojatno ste čuli i za domaći specijalitet, tzv. arancini (kora od naranče skuhana i uvaljana u šećer).



Dođite u Xenia total body studio u četvrtak, 22.3.2012. u 18:00 sati u Ilicu 120 po dozu zdravlja i poslušajte uvodno predavanje o Programu Božanskog Zdravlja. Kako razviti mentalni potencijal, riješiti se stresa i uživati u životu kroz vježbe disanja i meditaciju.

Čovjek po svojoj prirodi teži ravnoteži i zdravlju, ali zbog neispravne edukacije sve je više bolesti i problema. Da bismo se iscijelili od bolesti ili održavali svoje zdravlje, potrebno nam je znanje o duhu i tijelu koje će nam omogućiti da se pravilno brinemo za oboje. Program Božanskog Zdravlja je drevni sustav znanja pomoću kojeg se tijelo i um oslobađaju duboko ukorijenjenih stresova i toksina, obnavlja se i energizira tijelo te aktivira naš puni mentalni potencijal. Program je jednostavan i praktičan, brzo se i lako nauči, a dobrobiti su vidljive već nakon prve prakse.

Na Programu Božanskog Zdravlja se uče:
  • Tehnike disanja – za povećavanje energije i čišćenje tijela i svijesti
  • Kozmičko punjenje i omkara – koji su najstarije tehnike solarnog disanja i omogućavaju pojedincu da se napuni energijom i postigne bolju kvalitetu životu
  • Meditacija na zvuk – pomoću koje smanjujemo nagomilani stres, punimo svoje baterije, razvijamo intuiciju i mentalni potencijal, poboljšavamo zdravlje i kvalitetu životu
  • Suptilne vježbe za koherenciju tijela i duha – vježbe za pomlađivanje, čišćenje i osnaživanje tijela te smirivanje uma
  • Praktična predavanja o zdravlju, prehrani i održavanju kvalitetnog načina života
Nakon predavanja dobit ćete blagoslov za uspjeh, prosperitet, zdravlje i sreću, po 2.000 godina staroj tradiciji koju je Učitelj Urgaya naslijedio od Shri Shivakumar Swamiji.



Divine Energy Park

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zdravstveni karton

Postoje namirnice koje bi trebali svakodnevno imati na meniju želimo li imati zdrave oči i odličan vid.

Gastronomija

Zdrav i dug život zahvaljujući kombiniranju boja u prehrani.

Gastronomija

Najjednostavniji način spremanja hrane za zimu.

Savjeti i preporuke

Predlažemo nekoliko trikova kako biste i u ružno vrijeme mogli vratiti koži i kosi zdravu boju i sjaj.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.