Zelena infuzija – čarobni napitak

Jedan od najvažnijih i “najtestiranijih” sastojaka u narodnoj medicini Dalekog istoka je kuzu, prah korijena ove snažne divlje biljke.

Kuzu pomaže alkaliziranju krvi, a poznato je da je lužnato (alkalno) stanje krvi neophodno za održavanje dobrog zdravlja. Prah ovog korijena pomaže i u očuvanju i jačanju dobre probave (pogotovo kod proljeva), a koristi se i kao pomoć kod prehlade, gripe i temperature te u svim stanjima povezanim s pretjeranom acidozom (kiselošću).

Kuzu izgleda poput bijelih grumenčića krede koji se vrlo lako rastope u mlakoj i/ili hladnoj vodi. Neutralnog je okusa koji se lako uklapa i u slane i u slatke okuse pa se koristi kao zgušnjivač za različita jela, od juha do deserta.

Kada se izdrobi u prah (vrlo jednostavno žličicom ili u mužaru), može se koristiti i kao puder za kožu (kod npr. pelenskog osipa, osipa od znojenja, uboda ili npr. vodenih kozica). Smanjuje crvenilo i iritaciju te pomaže oporavak kože.

Što jedete na moru?

Na ljetovanju smo često skloni jesti kisele namirnice kao što su svinjetina i teletina na roštilju, razne prerađene namirnice poput pašteta, a među njih se ubraja i pokoje voće, npr. breskve. Kako bi uravnotežili vašu prehranu, napravili detoksikaciju organizma i poboljšali probavu predlažemo ovaj čarobni napitak po imenu ‘Zelena infuzija’ koji će vas vratiti u život.

Tijelo voli lužnato, kažu mnogi nutricionisti i liječnici, pa su napitci poput ovog čiji recept više sliči na vještičju vradžbinu, dobri za zdravlje i mogu spriječiti razvoj mnogih bolesti.

Pretjerali ste s kiselom hranom?

Prvi znakovi da ste pretjerali s kiselom hranom su umor, manjak energije, slab imunitet (stalno ste prehlađeni), slabi nokti, suha kosa i koža, nervoza, česte glavobolje, nadutost I loša probava. Pretjerani unos kiselih namirnica može dovesti do ozbiljnijih stanja kao što su gastritis, neuritis i pretilost.

Stoga je odlična protuteža takvim namirnicama je ovaj alkalni napitak zelene boje s kuzuom– škrobom dobivenim od korijena biljke kuzu, kojeg osim za zgušnjavanje jela, Japanci koriste i za bolju probavu.

 

zelena infuzija 2

 

Stoga je i odličan izbor za one koji su negdje na odmoru i ne mogu obavljati nuždu u nepoznatom okruženju. Onima koji to mogu raditi samo u svom domu i zbog toga u konačnici imaju problema s probavom, ovaj će napitak pomoći, u najmanju ruku, da se opuste .

Ovo je napitak koji će opskrbiti tijelo proteinima biljnog podrijetla kao i vitaminima B skupine zahvaljujući prahu kvinoje. Tek nedavno ponovno otkrivenu drevnu južnoameričku žitaricu nekada su nazivali ‘zlato Inka’. Stare civilizacije prepoznale su ovu namirnicu kao izvor snage i izdržljivosti za ratnike.

Sadrži sve same pomagače da izdržite boravak na suncu, ljetne sportove i vrućine koje vas svaki dan ‘cijede’. Prema tome trk u trgovinu zdrave prehrane kao što je Bio&Bio i opskrbite se sa sastojcima za ‘Zelenu infuziju’.

Recept za Zelenu infuziju

Sastojci:

  • 2 dcl vode
  • 1 žlica kvinoje u prahu
  • 1 žlica praha zelene magme
  • 1 žlica kuzua
  • 1 žlica konopljinog ulja

Priprema:

Sve sastojke snažno promućkajte u shakeru. Umjesto vode možete koristiti i sok od jabuke.