Život nakon razvoda

Razvod je jedno od najtežih i najstresnijih razdoblja u ljudskom životu. Bez obzira koliko dugo je trajao brak, razvedena osoba se odjednom nađe u potpuno novoj situaciji i novim okolnostima s kojima se često teško nosi. Dr. Phil i Libby Gill, autori knjige Traveling Hopefully: How to Lose Your Family Baggage and Jumpstart Your Life, savjetuju kako započeti novi život nakon razvoda.

Život ide dalje

Iako vam je sada ovo potpuno nezamislivo, jednog dana sjetit ćete se ovog braka kao nešto što se dogodilo u prošlosti. Krenut ćete dalje i živjeti ono što ste stvorili. Život ide dalje i to je ono što morate prihvatiti.

Prestanite poricati

Pitajte se je li ovaj brak nešto što doista želite zadržati ili ga se držite zbog straha. Ako ste uvjereni da je samoća gora opcija od lošeg braka, dopuštate strahu da odlučuje umjesto vas. Za čim zapravo žalite – za brakom kakav je nekad bio ili za brakom kakav ste mislili da će biti?

Prestanite razmišljati dramatično

Katastrofične rečenice poput Moj život je gotov, Sve je izgubljeno, mogu imati vrlo jak i negativan utjecaj na to kako se osjećate. Promijenite negativno razmišljanje u pozitivno.

Nemojte gubiti vrijeme na žaljenje

Ne možete promijeniti ono što ste napravili u prošlosti, ali možete napraviti puno toga u sadašnjosti. Jednom ćete se morati pomiriti s tim da je tako kako je.

Budite primjer svojoj djeci

Sigurno ne želite da vaša djeca svakodnevno gledaju svoju mamu kako sjedi kod kuće i neprestano plače.

Nakon što prihvatite ovo, možete krenuti u svoj život!

Definirajte novi odnos s bivšim zbog djece

Iako više niste muž i žena, zbog djece morate definirati i stabilizirati novi odnos s bivšim supružnikom.

Razgovarajte s djecom

Razvod može stvoriti velike emocionalne rane kod djece. Otvoreno razgovarajte s njima, objasnite im što se događa, dopustite im da kažu kako se osjećaju i recite im da će se stvari popraviti. Pomoći će vam u prijelaznom razdoblju, a i oni će se osjećati bolje kada su uključeni u promjene.

Napravite plan

Proučite svoje mogućnosti, napravite plan za kućanstvo, posao i svoje financije.

Potražite pomoć

Potražite potporu kod bliskih prijatelja i članova obitelji. Oni će cijeniti što imate povjerenja u njih, a vama će biti jasnije da niste jedini koji mora prolaziti kroz ovo teško razdoblje.

Otkrijte svoju snagu i vještine

Napravite sve što možete kako biste se programirali za uspjeh. Otkrijte sve svoje snage i vještine koje će vam pomoći da krenete u novom pozitivnom smjeru. Vjerujte u sebe i zapamtite da će vaš život biti onakav kakav smatrate da zaslužujete.

Pronađite vrijeme za sebe

Dopustite si malo sebičnosti i napravite nešto samo za sebe. Najvažniji dar koji možete dati svojoj djeci je vaša vlastita sreća. Upišite novi tečaj, počnite vježbati ili se ponovno počnite baviti starim hobijem koji ste zapostavili.

Uredite dom iz snova

Vaša djeca i vi stvarat ćete uspomene u prostoru u kojem živite, stoga vrijedi stvoriti vlastiti dom iz snova.

Pronađite pravu sebe

Iako više niste u paru, još uvijek ste 100% osoba kakva jeste. Pronađite ponovno 'pravu sebe'.

Pronađite svoju strast

Napravite popis stvari koje će vam pomoći da dođete do svojih ciljeva. Pronađite ono što vas pokreće da svako jutro iskočite iz kreveta.

Zabavljajte se s djecom

Otvorite vrata sreći i veselju. Stvarajte nove uspomene s djecom koje će im pomoći da u budućnosti imaju više samopouzdanja i budu sretni.

Zaštitite se u budućim vezama

U svakoj novoj vezi zapitajte se koji je ulog. Ako osjećate da gubite sebe, ulog je previsok.