Život ne završava s menopauzom!

Menopauza predstavlja kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene. Smatra se da prosječna žena u tom razdoblju provede gotovo jednu trećinu životna, a najnoviji demografski pokazatelji ukazuju da se više od 45% žena u Hrvatskoj nalazi u pre ili postmenopauzi.

Kad redovito osjećate nagle valove vrućine, promjene raspoloženja, ako ste dobile nekoliko kilograma viška i osjećate vaginalnu suhoću, tad znate da je ovdje – stigla je menopauza. I možda pomislite da je sve gotovo i da život više nikad neće biti isti. Ali to je sve, samo ne istina! Vi i vaše tijelo se mijenjate, ulazite u novu fazu života, onu koja ima puno više pozitivnih strana nego što možda mislite.

Ali prije nego što krenemo detaljnije objašnjavati, red je da se upoznamo s menopauzom, što je menopauza i zašto se zapravo događa?

Riječ menopauza dolazi od dvije riječi – meno za mjesečnicu i pauza koja u praksi označava period u kojem mjesečnice nema dulje od godinu dana. Ova faza se događa kad jajnici prestanu proizvoditi estrogen i proizvoditi jajašca. Hormonalne promjene su zapravo glavni razlog svih promjena kroz koje prolazite.

Smatra se da će prosječna žena u svom reproduktivnom životu imati oko 380 do 400 ciklusa, da će ovulirati oko 400 zrelih jajnih stanica, a da će u procesu sazrijevanja utrošiti oko 15 do 20 tisuća folikula. Poslije 40. godine života folikula je sve manje, a nepravilnih menstruacijskih ciklusa sve više.

Ok, a što sa svim onim pozitivnim stranama koje smo spomenuli ranije?

Dobre vijesti su da će, kao i svaka druga faza, brzo proći i da će se tad početi događati samo dobre stvari. Nema više mjesečnice i onih neizdrživih bolova, nema više rizika za trudnoću niti konstantnih hormonalnih promjena. Umjesto toga, otvara se puno prostora za eksperimentiranje s obzirom na to da menopauza nikako ne znači kraj seksualnog života. Zapravo, mnoge žene tvrde da nakon menopauze nisu izgubile seksualni nagon, već upravo suprotno – u nekim slučajevima se čak i povećao. Zvuči dobro, zar ne? A da bi stvari učinile još boljima, počnite jačati mišiće  zdjeličnog dna s Intimina osobnim trenerom. Osim toga, kako biste izbjegle vaginalnu suhoću koja bi se ponekad mogla pojaviti, stavite na listu i Intimina hidratantni gel – to je dvojac s kojim će cijelo iskustvo proći baš kako treba.

I dok radite Kegelove vježbe, nemojte zanemariti ostatak tijela, jer kad je bolje vrijeme za vježbanje nego u 50-ima – nema PMS-a i menstrualnih bolova. Zgrabite loptu za pilates, krenite trčati ili na plivanje, najvažnije je da se ne prestanete kretati! Upravo je takav zdravi način života ono što će vam olakšati prolazak kroz menopauzu i pomoći da cijelo iskustvo bude što pozitivnije.

Nadamo se da sad ipak znate da menopauza nije toliko strašna, čak štoviše, može biti zabavna, sve ovisi o načinu na koji gledate na nju. Na kraju krajeva, jedino je važno vjerovati da život zaista ne završava s menopauzom, nego samo donosi jedno novo iskustvo. A znamo da su nova iskustva uvijek dobra stvar. Samo ostanite pozitivne, prihvatite sve što nosi i nemojte zaboraviti ostati ženstvene i seksi.

To je dio vas, a vi ste dive!