Znate li prihvatiti kompliment?

Kada ste posljednji put na kompliment odgovorile jednostavnim: “Hvala”? Žene kao da se opravdavaju za svoj lijep izgled, ili za nešto što su dobro uradile – za neki svoj uspjeh. Šale se na svoj račun, umanjuju vrijednost… Čemu to? Odgovor leži dublje nego što smo mislili i ima korijene u samom društvu, pa čak i u evoluciji.

Rađene su mnoge studije baš na ovu temu. Kako piše Psychology Today, samo 22% komplimenata, koje je jedna žena dala drugoj, bilo je i prihvaćeno. Ako pretpostavimo da žene jednostavno ne znaju primiti komplimente, dodajmo tome da one prihvaćaju 40 % komplimenata od muškaraca.

Kada se kaže prihvaćanje komplimenta misli se isključivo na zahvalu nakon komplimenta. Ne odnosi se na odgovaranje komplimentom ili umanjenjem komplimenta izrazima poput „stvarno nije ništa posebno, ili platila sam samo…“
Odbijanje komplimenata čak nema veze sa samopouzdanjem ili sa samopoštovanjem. Žene koje imaju samopouzdanja mogu odbiti komplimente da bi djelovale skromno. A ta skromnost, sveprisutni kulturni i vjerski “krivac” koji stoji iz opsesije društva da odgaja stidljivu, pokornu i prilagođenu ženu, izgleda da je usađena većini djevojčica.
Kako dalje piše Psychology Today, žene su najčešće učile od svojih majki kako biti “dobre i pokorne žene”, i tako dobivaju prvu lekciju – “Sakriti svoje pravo sebe da bi se udovoljilo drugima.”

Žene koje imaju manjak samopouzdanja, s druge strane, odbijaju komplimente zato što se ovi , vanjski pozitivni “signali” ne uklapaju s njihovim, unutarnjim, viđenjem njih samih. Ovo ponašanje ni ne čudi jer gdje god da pogledate, žene su pod pritiskom da udovolje nemogućim standardima ljepote. Mnogi poslovni modeli kompanija koje se bave ljepotom, zavise od toga koliko se žene osjećaju loše u vezi sa samima sobom.

Psiholozi kažu da evolucija može da odgovori na pitanje – zašto su ženski odnosi toliko komplicirani? Odgovor, zapravo, nije nimalo kompliciran – kada muškarac uđe u jednadžbu, maske padaju i više nema rukavica. Postoji čak i fizička manifestacija ovog natjecanja. Jedno istraživanje kaže da se ženski testosteron (hormon povezan s agresijom i natjecateljskim “duhom”) povećava kada pomirišu majicu žene koja ovulira. Jednostavno, kada se osjećaju ugroženo, žene se pretvaraju iz miroljubivih, u bića spremna za napad.

Sigurno se sad pitate kakve sad to veze ima s činjenicom da žene ne znaju primiti kompliment? Psiholozi to objašnjavaju ovako: Zamislite da udijelite zaista lijepoj ženi kompliment i da vam ona odgovori gracioznim “Hvala”. Na nekom nesvjesnom nivou, gdje postoji neko imaginarno natjecanje i uspoređivanje, to znači kao da je priznala da je atraktivna i to dalje vodi ka ljubomori. Ako odbije kompliment, to znači da možda ne zna koliko je atraktivna, što vas može učiniti manje neprijateljski nastrojenom.

U ovom slučaju, ne odgovoriti “Hvala” na kompliment, može objema stranama olakšati. Ona se ne osjeća uobraženo, vi se ne osjećate ugroženo. Moglo bi čak biti bolje rješenje da se drže na odstojanju naši temperamentni evolutivni instinkti.

Izvor: BIZLife.rs