Znate li što je Hartmannova vježbaonica?

Iako smo spremne pričati gotovo o svemu, porazna je činjenica da većina žena ne želi ili ne zna kako zatražiti liječničku pomoć s obzirom na to da je inkontinencija još uvijek tabu tema. Tako smo došli do podatka kako je samo jedna trećina žena spremna otvoreno govoriti o problemima i neugodnostima koje doživljavaju zbog inkontinencije. Od povremenog „bježanja“ do potpune nemogućnosti zadržavanja mokraće. Tako bismo mogli najjednostavnije opisati inkontinenciju. Kako bismo vam pokazali i da nismo same/sami pokazat ćemo vam i statistiku. Dakle, prema svjetskim statistikama, inkontinencija pogađa svaku sedmu ženu, a u Hrvatskoj svaku četvrtu u aktivnoj dobi, između 35. i 45. godine. Inkontinencija se vrlo često javlja već u vrlo mladoj dobi, nakon prvog poroda dok više od 30% žena starijih od 60 godina pati od nekontroliranog ispuštanja mokraće.

Hartmannove vježbaonice

Konstantnim traženjem načina kako poboljšati iskustva bolesnika u zdravstvenim ustanovama i kod kuće temeljna je misija tvrtke Hartmann, a ujedno je bila i glavni motiv za pokretanje Hartmannove vježbaonice, projekta pokrenutog u suradnji s PBS Centrom za sportsku izvrsnost. Prošlog smo utorka bili s njima i sami se okušali u vježbama Body tehnike uz stručno vodstvo Ane-Marije Jagodić Rukavine.

IMG_7757

Riječ je o prilično jednostavnim vježbama čijim se izvođenjem učvršćuje muskulatura zdjelice, djeluje na dubinsku vezu između svih dijafragmi našeg tijela te između najdubljih mišićnih slojeva same kralježnice. Zdjelično dno je moguće voljno kontrolirati, ali selektivno aktiviranje i otpuštanje je ono koje osvještava same mišiće. Koncentracijom na pokret koji izvodite, osjetit ćete kako možete kontrolirati mišiće za koje niti ne znate da postoje.

Zagrebački umirovljenički domovi vježbaju!

U razvoju programa vježbanja za pacijente s urgentnom inkontinencijom sudjelovala su i dva zagrebačka umirovljenička doma, a implementacija podrazumijeva pokretanje mješovite sportske grupe za štićenike domova Sv. Josip i Maksimir koji će tri mjeseca slijediti program integriranog vježbanja uz redovito praćenje rezultata te završnu procjenu učinka od strane stručnjaka iz PBS Centra za sportsku izvrsnost.

Konačni cilj je osvijestiti ljude pogođene urgentnom te stresnom inkontinencijom o važnosti vježbanja te posljedično i izbjegavanje invazivnih metoda liječenja ovog medicinskog problema koji pogađa čak 200 milijuna ljudi na svijetu i o kojem se više ne smije šutjeti. Program su predstavili Zdenko Koščak, Sales Manager Hartmann Grupe te Ana-Marija Jagodić Rukavina iz PBS Centra.

Ana-Marija Jagodić Rukavina, osnivačica PBS Centra sportske izvrsnosti sljedećim je riječima predstavila program vježbanja koji je sama osmislila: „Body tehnika je alat koji svatko može koristiti, a služi za jačanje dna zdjelice, koje je mišić kao i svaki drugi. Premda je garantirano uspješna te će dokinuti potrebu za operacijom i ostalim invazivnim metodama liječenja inkontinencije, Body tehnika nema čarobni štapić. Ključ je kao i svemu drugome na u radu na sebi i istinskoj spremnosti na promjenu“, zaključila je Jagodić Rukavina.

Ujedno, Body tehnika prilagođava se svim karakteristikama i stanjima muškaraca, žena i djece, adolescentima, trudnicama, dojiljama, osobama zrele dobi te invalidima. Riječ je o registriranom i zaštićenom način tjelovježbe pri Zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske. Prakticira se u Hrvatskoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Italiji, Bosni i Hercegovini te Srbiji.