10 savjeta za uređenje balkona iz snova

Pretvorite svoj balkon u zelenu oazu. Doznajte kako iz njega uređenjem i biljem izvući maksimum. Savjete daje Aleksandra Matanović iz vrtnog centra Iris tvrtke MBM.

Aleksandra Matanović

 1. Veliki vs. mali vrt

Veliki balkoni i terase otvaraju više mogućnosti jer vlasnicima daju veću slobodu pri odabiru namještaja, dekoracija i bilja, no mali su balkoni kreativni izazov. Uz dobro planiranje te kreativna i inovativna rješenja, i dva četvorna metra mogu postati prostor relaksacije i uživanja u prirodi. Tu umjesto klasičnih lončanica do izražaja mogu doći biljke koje se sade u vertikalne sustave.

 1. Poštivanje građevine

Balkoni su dio cjeline – stana i zgrade i to se treba poštivati. Iako može imati svoju funkcionalnu autonomiju, uređenje balkona treba se skladno nadovezati na okolne prostore. Zato u obzir treba uzeti temeljno arhitektonsko rješenje – proučiti je li natkriven, kakvi su zidovi, ograde, popločenje… Bez obzira koliko netko volio zimski vrt, zatvaranje balkona PVC stolarijom na zgradama je zabranjeno.

 1. Određivanje prioriteta

Kao i pri svakom strateškom pothvatu, i pri uređenju balkona treba definirati prioritete. Stavite na papir što je obvezno, a što fakultativno. To će vam pomoći pri izradi troškovnika i pri realizaciji cijelog projekta. Nekome će najvažniji biti stol s dva stolca za ispijanje jutarnje kavice uz cvrkut ptica, a netko priželjkuje šarenilo raznovrsnih biljaka, pa će se zadovoljiti s malom foteljom ili klupicom.

 1. Biljke i položaj

Položaj balkona uvelike utječe na izbor biljaka. Najveća je razlika u sjevernoj i južnoj strani zbog količine primljene sunčeve svjetlosti. Na balkonu koji je na južnoj strani, tj. osunčan veći dio dana, ne smiju se saditi hortenzije i drugo bilje koje ne trpi jako sunce. S druge pak strane, mnogo sunca i južnu stranu vole ruže, agrumi i male palme. Za sjenovite su balkone već spomenute hortenzije, rododendroni te kamelije.

 1. Kombinacija bilja

Izbor bilja ponajviše ovisi o ukusu vlasnika. Veći balkoni mogu se ukrasiti manjim stablima i grmovima. Idealno rješenje je lovor trešnja. Ona se pokazala kao zahvalna i otporna biljka za život u posudi. Boje na balkone donosi cvatuće bilje poput pelargonija, petunija te lukovica koje se sade u proljeće. Za balkone s malo prostora idealno je začinsko bilje. Osim što je riječ o lijepom ukrasu, takva vam biljka osigurava svježe, prirodne začine koji će vaš ljetni jelovnik oplemeniti okusima i mirisima.

 1. Izbjegnite klasične pogreške

Ljudi često pretjeraju s količinom i veličinom biljaka koje sade na balkonu. Balkon ne može podnijeti količinu biljaka kakvu mogu podnijeti vrt i dvorište. Balkonu odgovaraju nježnije biljke, a preporučuje se izbjegavati agresivna stabla koja mogu narušiti sklad balkona. Pri odabiru biljaka važno je informirati se o rastu biljke u visinu i širinu te konačan izbor prilagoditi stvarnim potrebama. I pri odabiru dekoracija treba biti umjeren. One trebaju oplemeniti prostor, a ne zagušiti ga.

 1. Briga za biljke

Biljkama se treba posvetiti. Uz dovoljno vode, biljkama treba osigurati i dovoljno hrane. Naime, balkonske biljke treba prihranjivati. Kako bi biljka zablistala u najljepšem izdanju, treba joj dati dovoljno svjetla, odnosno sjene.

 1. Za švercere

Svi koji biljkama žele oplemeniti balkon, a nemaju vremena, energije ili iskustva za bavljenje njima, trebaju izabrati one iz porodice kaktusa. To su aloe, agave i razni sukulenti – biljke koje vodu pohranjuju u svojim povećanim listovima, stabljikama i korijenu. Uživati mogu i uz palme kako što su Cycas revoluta i Cikas palma. Trebaju izabrati otporne biljke koje ne zahtijevaju puno pažnje i svakodnevno zalijevanje.

 1. Ključ je u detaljima

Nakon izbora biljaka možemo se poigrati detaljima – od izbora polica preko osvjetljenja poput lampiona do ukrasa. Balkon ne smije biti pretrpan ni biljkama ni stvarima. Zato je bolje izabrati jedan efektan detalj nego ljepotu bilja zagušiti stvarima koje odvlače pažnju.

 1. Malo atmosfere

Uzalud sav trud oko uređenja balkona ako se u njemu ne zna uživati. Na balkonu se vlasnici trebaju osjećati ugodno i opušteno. Zato su dobrodošle sitnice koje njeguju njihovu osobnost – omiljeni časopis, knjiga, svijeća, suvenir s putovanja…

Vrtni centar Iris tvrtke MBM daruje 5 čitateljica. Jedan komplet sadrži: keramički posudu, supstrat za sadnju i sjeme.

Vrste koje daruju su: Lavandula, Chery rajčica, bosiljak, Chilly papričica i peršin. Svaka tegla ima svoje sjeme i supstrat!

Što trebate?

 • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #cvijet
 • Lajkate našu Facebook stranicu i Instagram profil – ako želite ili ako kojim slučajem to već niste napravile
 • Sharing is Caring – ne zaboravite podijeliti objavu (postavke na javno), tagirati frendice, podijeliti iskustva, komentirati, preporučiti… Jer vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 15. lipanja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnice:

Jadranka Vuraic Vojnić
Rina Eškinja
Emily Vrkić
Danijela Lukač
Marcela Filipi