Brinimo jedna o drugoj

3 namirnice za učinkovitu pomoć kod dijabetesa

I dijabetes, baš kao i svaku drugu bolest, možete liječiti – na prirodan način.

I dijabetes, baš kao i svaku drugu bolest, možete liječiti – na prirodan način. U svoju prehranu, osim integralnih žitarica i mahunarki, svakako uvrstite i ove tri biljne namirnice koje izvrsno reguliraju glukozu u krvi – to su lan, bamija ili okra i kopar.

Ove tri biljke imaju niski glikemički indeks, sprječavaju pojavu upalnih stanja i otpornosti na inzulin. Osim toga bogate su vitaminima i mineralima te pridonose zdravom gubitku kilograma.

1. Lanene sjemenke

Osobe koje imaju stanje predijabetesa, odnosno poremećaj tolerancije glukoze, svakako bi trebale konzumirati lan. Naime, antioksidansi u lanenim sjemenkama sprečavaju upalna stanja i otpornost na inzulin te tako štite od dijabetesa.

Ove zdrave sjemenke obiluju alfa-linolenskom kiselinom, koja spada među omega-3 masne kiseline. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama dokazano povećava osjetljivost na inzulin.

Studija provedena 2016. godine pokazala je djelotvornost lanenih sjemenki kod dijabetesa tipa 1 i 2. Lan također snižava razine hemoglobina A1c, na koji je vezana glukoza, kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Konzumacijom lanenih sjemenki dijabetičari mogu sniziti i postprandijalnu glukozu, odnosno razinu šećera u krvi poslije obroka, za čak 28 posto!

Primjena

  • Lanene sjemenke možete dodavati u povrtna jela i salate ili ih umiješati u Smoothie i bezglutenski kruh.
  • Preporučuje se konzumacija 1-2 žlice mljevenih lanenih sjemenki na dan.

2. Bamija ili okra

Ovo izuzetno zdravo povrće uravnotežuje glukozu u krvi, pa se smatra superhranom za dijabetičare. Zbog izgleda bamiju nazivaju i „damini prsti“. Sadrži malo kalorija – na 100 grama ima svega 30 kcal.

Bamija ima nizak glikemijski indeks te je prava riznica vitamina i minerala. Obiluje vitaminom C, koji snaži imunitet.

Osobe oboljele od dijabetesa sklonije su i brojnim drugim oboljenjima pa je izuzetno važno da ojačaju obrambeni sustav organizma. Budući da obiluje vlaknima, bamija usporava apsorpciju glukoze u crijevima te smanjuje razinu šećera u krvi nakon obroka.

Bamija ili okra pomaže kod:

  • dijabetesa tipa 1 i 2
  • gestacijskog dijabetesa (šećerne bolesti tijekom trudnoće)

Ovo povrće pomaže metabolizmu ugljikohidrata zahvaljujući enzimima koje sadrži. Također, potiče rad beta-stanica u gušterači koje su odgovorne za proizvodnju inzulina.

Primjena

  • Bamiju možete jesti kuhanu. Dodajte joj prstohvat soli i iscijeđenu polovicu limuna radi boljeg okusa.
  • Možete si pripremiti i vodu s bamijom: narežite bamiju na komadiće, stavite je u vodu, poklopite i ostavite preko noći. Ujutro popijte vodu. Ova voda pomoći će vam da regulirate razinu glukoze u krvi.

3. Kopar

Stari Grci, Rimljani i Arapi ovu su mediteransku biljku koristili u ljekovite svrhe, ali su je konzumirali i kao začin. Kopar ima nizak glikemijski indeks te obiluje mineralima i vitaminima, kao i zdravim fitonutrijentima.

Izvrstan je podizač imunosnog sustava te pridonosi boljem radu crijeva. Lišće i sjemenke ove biljke pomažu u kontroli razina glukoze u krvi. Prema riječima američkog botaničara dr. Jamesa Dukea, kopar sadrži 70 različitih biljnih tvari koje mogu pomoći kod dijabetesa.

Istraživanja su pokazala da ekstrakt lišća kopra pomaže u liječenju dijabetesa tipa 2 koji je nastao kao posljedica uzimanja steroidnih lijekova.

Primjena

  • Pripremite si sok od lišća kopra. Dobro isperite šaku svježeg kopra, stavite je u blender pa izmiksajte na najvećoj brzini. Pijte sok ujutro ili navečer uz dodatak prstohvata soli i polovice iscijeđenog limuna radi boljeg okusa.
  • Također, svježi kopar možete dodavati u povrtne juhe, salate, rižu i druga jela.
  • Kad je riječ o sjemenkama, možete ih žvakati ili samljeti u prah pa dodavati u svoja jela.

Čak i ako nemate dijabetes, konzumirajte ovaj zdravi začin kako biste držali pod kontrolom razine glukoze u krvi.

Ostale biljke koje pomažu kod dijabetesa:

  • bosiljak
  • ružmarin
  • kadulja
  • borovnica
  • kamilica
  • cimet
  • maslačak
  • koromač
  • češnjak
  • đumbir
  • metvica

Savjet više

Kod dijabetesa je vrlo važno iz prehrane izbaciti rafinirane žitarice i bijeli šećer kako biste uravnotežili razinu šećera u krvi.

Izvor Alternativa za Vas

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Brinimo jedna o drugoj

Jabučni ocat prirodno sadrži visok udio fosfora, magnezija, kalija, kalcija i drugi minerala.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Brinimo jedna o drugoj

Kopar obično dodajete u jela zbog njegove fine arome ili kada želite ublažiti probavne tegobe? No, ta je biljka daleko više od običnog začina.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version