7 savjeta za brži rast kose

Zdrava duga i gusta kosa želja je mnogih žena. Kosa raste cijelo vrijeme, a mrtve vlasi prirodno opadaju. Genetska predispozicija ili medicinski razlog mogu uzrokovati sporiji rast ili ispadanje kose, ali činjenica je da godinama kosa sporije raste. Da bi kosa brže rasla, pomoći će joj pravilno održavanje i prehrana te unos potrebnih vitamina i nadomjestaka u prehrani. Donosimo sedam savjeta koji pomažu kosi da brže raste.

1. Pravilno se hranite

Kosa je protein te je za njezin zdrav i lijep izgled potrebna prehrana bogata proteinima. Najbolji izvor proteina su ribe, jaja, grahorice, jogurt i soja. Neka istraživanja pokazala su da soja jača kosu, ali i izaziva njezin brži rast. Vitamini i minerali imaju veliku ulogu u održavanju kose zdravom. Hrana koja sadrži beta karoten, vitamin B6, C, E i B12, biotin, inozitol i folnu kiselinu pomaže u rastu kose i može spriječiti lomljivost i ispadanje.

2. Ne perite kosu prečesto

Kosu perite nekoliko puta tjedno, a nikako svaki dan. Nemojte češljati mokru kosu i nemojte je prati vrućom vodom. Nahranite kosu regeneratorom, ali nanesite ga samo na donju polovinu kose, posebno na vrhove. Raščešljajte kosu kad je već polusuha, a prije nanesite regenerator ili sredstvo za zaštitu koje se ne ispire. Kosu ispirite hladnom ili mlakom vodom jer hladna voda pojačava sjaj kose.

3. Izbjegavajte bojanje, ravnanje i uvijanje

Kemijski tretmani kao što su bojanje, izbjeljivanje, peglanje i uvijanje, mogu oštetiti i stanjiti kosu te uzrokovati sporiji rast i ispadanje. Korištenje uvijača i uređaja za ravnanje uzrokuje da kosa postane krhka i sklona lomljenju. I sušilo za kosu, ako se koristi prečesto, čini kosu suhom. Nanesite regenerator koji se ne ispire i sušilom izbjegavajte tjeme.

4. Masirajte glavu

Redovita masaža glave može pomoći u bržem rastu kose. Osim masaže, zamahivanjem glave možete potaknuti folikule na rast. Također, jednom tjedno operite kosu jabučnim octom i istom količinom vode da biste uklonili odumrle stanice kože.

5. Redovito šišajte vrhove

Čak i ako se ne želite ošišati i puštate kosu da naraste, vrhove morate redovito održavati. Na taj način omogućit ćete kosi da se brže riješi ispucalih vrhova i da raste brže. Stručnjaci preporučuju šišanje vrhova svakih šest do osam tjedana. Ako puštate kosu i nemate ispucale vrhove, ne morate se stalno šišati, ali vrhove režite barem svakih 10 do 12 tjedana.

6. Nemojte nositi kapu

Ukoliko vani nije prehladno, nemojte pokrivati kosu kapom ili šeširom. Nemojte je prečvrsto vezati gumicama i nositi frizure koje stežu kosu.

7. Isprobajte masku za kosu

Pripremite masku za kosu koja će ubrzati rast kose. Izmiješajte jednu žlicu meda s žumanjkom jajeta. Nanesite na kosu i ostavite pola sata, zatim operite blago mlakom vodom. Proces ponavljajte jednom tjedno. Ružmarinovo ulje također ubrzava rast kose.