Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Fashion report

Alma savjetuje: Jednodijelni VS dvodijelni badić!

U kakvom se kupaćem kostimu ove godine kupate?

Sezona kupanja je počela! U kakvom se kupaćem kostimu ove godine kupate? Jednodijelnom jer ste ove zime ‘nabacili’ nekoliko kilograma na kritičnim mjestima ili dvodijelnom kako biste pokazali svoju liniju ili jednostavno dobro osunčali tijelo! Kako me često pitate kakav kupaći kostim nositi i kako ga kombinirati tijekom ljeta, danas pročitajte koji su razlozi ZA, a koji PROTIV jednog ili drugog tipa kupaćeg kostima. Inspiraciju sam pronašla u aktualnoj kolekciji modnog brenda Reserved koji donosi kupaće kostime odlične kvalitete za samo stotinjak kuna. Toliko primamljivo da ovog ljeta kupimo i jednodijelni i dvodijelni…

Zašto VOLIMO jednodijelne kupaće kostime?

Nekad je postojalo nepisano pravilo da se jednodijelni kupaći kostimi nose nakon poroda. Na taj način se ‘prekrivaju’ suvišni kilogrami, ali i daje dojam ‘gospođa’ looka. Jednodijelni kupaći kostimi su klasičniji, tradicionalniji pa su bili i primjereniji za žene u srednjim i zrelim godinama. No, moda je promijenila stav prema ovakvom tipu kupaćeg kostima pa se često mogu vidjeti i mlađe žene u različitim modelima ovakvih badića stiliziranih tako da  igrama šarenih i jednobojnih tkanina naglase liniju tijela, s izrezima i prorezima koji manje skrivaju nego otkrivaju.

 

ZA & PROTIV jednodijelnih kupaćih kostima

ZA

 • Jednodijelni badići idealni su za sve one koje godišnji odmor provode aktivno (plivanje, ronjenje, jedrenje) jer omogućavaju nesputanost u obavljanju aktivnosti. Jednodijelni kupaći kostimi prianjaju uz cijelo tijelo pa tijekom kupanja (skakanja, ronjenja) ne mogu skliznuti s tijela što stvara sigurnost.
 • Idealni su za sve one koje na godišnji odmor putuju s manje prtljage! Nakon kupanja ovakvi se modeli lako pretvaraju u topiće koji se lijepo kombiniraju uz suknje i kratke hlače
 • Ukoliko su odabrani u skladu s građom tijela savršeno prikrivaju nedostatke

PROTIV

 • Sporije se suše i nakon izlaska iz mora hlade tijelo

Njegovo veličanstvo- dvodijelni kupaći kostim

Od sredine 20 stoljeća, točnije  1946 godine kad je ‘nastao’ prvi bikini, pa sve do danas dvodijelni kupaći kostim najpopularniji je ljetni odjevni predmet. Njegov kroj, dizajn i tkanine mijenjali su se kroz povijest prateći trendove, ali i potrebe suvremenih žena. Kad danas pogledate plaže, više je žena u dvodijelnim nego jednodijelnim kupaćim kostimima što rezultira i utjecajem modne industrije koja prilagođava krojeve zakonima tržišta i potrebama žena. Kakvi su sve krojevi ovih kupaćih kostima? Nekadašnje pravilo kako je bikini kupaći kostim napravljen od nekoliko ‘trokuta’ zavezanih na bokovima ili prebačenih preko prsa danas su zamijenili sofisticiraniji modeli odlično prilagođeni građi tijela.

 

Imate li….

 • Jače bokove birajte donje dijelove koji su više otvoreni ili napravljeni od kombinacija tamnijih i svijetlih ploha koje savršeno neutraliziraju bokove.
 • Uski bokovi će izgledati skladno pojačate li ih kupaćim kostima s detaljima poput mašnica, volana, resa…
 • Velika prsa moraju biti u dubljim košaricama, pa pazite da vaš gornji dio kupaćeg kostima ima dubinu i šire naramenice koje će biti dobar ‘držač’.
 • Manja prsa optički povećajte gornjim dijelom kupaćeg kostima koji ima u sebi push up detalje. Volite li jednostavan kroj, pazite da gornji dio badića ima ukrase koji povećavaju prsa.

Sad kad ste naučili osnovne principe odabira idealnog dvodijelnog kupaćeg kostima pogledajte koje su činjenice u korist ovog tipa kupaćeg kostima, a koje su protiv…

ZA

 • Imate li neskladno građeno tijelo, kupite pojedinačno gornji i donji dio kupaćeg kostima. Na taj način vam se pruža mogućnost za kupovinu idealnog modela.
 • Nosite li prozirnu, mrežastu odjeću tijekom ljeta, gornji dio kupaćeg kostima iskoristite kao top.
 • Dvodijelni kupaći kostimi otkrivaju tijelo pa su idealni za sve one koje se vole sunčati
 • Brzo se suše, ali i lako kombiniraju- kupite li dva gornja i dva donja dijela od istog materijala s temom koja ih povezuje lako ćete ih kombinirati na svoj način. To daje modnu dinamičnost tijekom ljeta. Isto tako, kod dvodijelnih kupaćih kostima pruža se mogućnost da se zamijeni samo jedan dio za iduću sezonu. Posebno se to odnosi na gaćice koje se lako oštete ili istanje prilikom sjedenja po kamenju.

PROTIV

 • Dvodijelni kupaći kostim otkriva sve (ne)savršenosti građe. Dobro pazite kakav ćete model odabrati!
 • Po bontonu u dvodijelnom kupaćem kostimu ne možete sjediti u restoranu na plaži i uživati u ručku.

Foto: Nikola Zoko, Reserved 

Pročitajte još

Fashion report

Splitska dizajnerica Ivona Glavaš predstavila je novu kolekciju za ljeto 2021.u kojoj je napravila pomak te je uz izuzetno ženstvene i romantične haljine oduševila...

Fashion report

Pri odabiru kupaćeg kostima važno je dobro poznavati svoje tijelo i ono što vama najbolje odgovara.

Fashion report

Planetarna slava komada atraktivne rastezljive krpice.

Trendovi

Iako su ovog ljeta daleka putovanja stavljena na čekanje, modna savjetnica i dizajnerica Alma Premerl Zoko poziva vas na putovanje.

Advertisement