Savjeti stručnjaka

Aronija liječi rak?

‘Sibirska borovnica’ nektar je života

Aronija je vrsta bobičastog voća iz porodice ruža koja je uvelike zaintrigirala znanstvenike. Oboljeli od ‘kuge današnjice’ kunu se u ovu čudesnu bobicu koja upija radijaciju i štiti od infekcija.

Biljka nalik ribizu u Europu je došla iz Sjeverne Amerike gdje su je domoroci koristili kao hranu i lijek. Na našem je kontinentu prvo bila zapažena zbog ljepote cvijeta, a kod nas se uzgaja u kontinentalnom dijelu države. Cvate krajem travnja, a plodovi dozrijevaju u kolovozu ili rujnu. Bobice ostaju na biljci, ne opadaju i ne kvare se, pa se branje plodova može produžiti i na dva mjeseca.

Otporna je na štetočine, ne zahtijeva upotrebu pesticida i zato se smatra 100 posto ekološkom biljkom. Uspijeva na svim vrstama tla, ali ne trpi sušu. Dobro pak podnosi zimu i mraz, lako preživljava na temperaturama i do 47 stupnjeva ispod ništice, pa je zbog toga još nazivaju i sibirskom borovnicom.

Zbog svoje izdržljivosti na niskim temperaturama danas se uzgaja u Finskoj, Švedskoj i Rusiji, kao i u ostalim dijelovima svijeta gdje je većinom smatraju ljekovitim biljem.

Njezina jaka ljekovita svojstva dokazuje i činjenica da su je nakon eksplozije u Černobilu, koristili za ublažavanje posljedica radijacije.

Bogata antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom i vitaminima B, C i E, aronija ima najveće antioksidativno djelovanje među svim bobičastim i orašastim voćem. Djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno, a zbog velike količine antocijana jača imunitet te smanjuje rizik od raka. Mnogi pacijenti oboljeli od te opake bolesti kunu se u njezina blagotvorna svojstva, a sok od aronije nazivaju nektarom života.

Blagotvorna svojstva ove biljke možemo nabrajati u nedogled.

Aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visoki tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola. Stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura ili mokraćnog sustava. Dobra je i za naš probavni sustav – smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i uspješno se bori protiv proljeva. Pomaže pri održavanju idealne tjelesne težine, pa se može naći u mnogim proizvodima za mršavljenje.

I dok se još istražuje svo njezino blagotvorno djelovanje na zdravlje, poznato je da je aronija bogata mnogim fitokemikalijama poput flavonoida, polifenola i antocijana. Izvrsna je za detoksikaciju te usporava starenje. Upravo u te svrhe Bio&Bio je osmislio čaroban napitak po imenu Pink Velvet, a mi vam donosimo njegov recept.

[box style=”0″]

RECEPT – PINK VELVET

  • 1dl soka aronije
  • 2dl zobenog vrhnja
  • 1 žlica lanenog ulja
  • 2 žlice agavinog sirupa

Sve sastojke izmiksajte u blenderu i uživajte u čaroliji aronije.

[/box]

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Najveća stopa pojavnost raka vrata maternice je u Hrvatskoj u dobi od 40-59 i 80-84 godine, a visokorizičnog premalignog papa testa ( CIN III...

Savjeti stručnjaka

Određeni tumorski biljezi se koriste u probiru opće (uvjetno zdrave) populacije te su ušli preventivne programe ranog otkrivanja tumora.

Gastronomija

Idealna u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

Savjeti stručnjaka

Brojni pokazatelji očigledno ukazuju na velike razlike u prevenciji raka i onkološkoj skrbi između država članica, ali i unutar njih samih.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version