Regije

BiH počinje izdavati biometrijske putovnice 1. listopada

Izdavanje biometrijskih putovnica građanima Bosne i Hercegovine počet će 1. listopada čime bi trebao biti ispunjen jedan od najvažnijih uvjeta kako bi bio ukinut vizni režim za putovanja u zemlje članice Europske unije, potvrđeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.
Izdavanje biometrijskih putovnica građanima Bosne i Hercegovine počet će 1. listopada čime bi trebao biti ispunjen jedan od najvažnijih uvjeta kako bi bio ukinut vizni režim za putovanja u zemlje članice Europske unije, potvrđeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.<br />
Glasnogovornica ministarstva Zorica Rulj izjavila je kako postoje čvrsta obećanja da će do tog datuma biti dostupan prvi kontigent putovnica koje se izrađuju u Njemačkoj, prenose u utorak "Nezavisne novine".

Za sada je od njemačke tiskare Bundesdruckerei naručen kontigent od milijun i 600 tisuća putovnica.

Njihovo izdavanje stajat će podnositelje zahtjeva 40 konvertibilnih maraka (oko 20 eura).

Policijske uprave koje će izdavati putovnice do sada su uspostavile integrirani sustav provjere i centralizacije podataka što bi trebalo spriječiti ranije zloporabe.

Za razliku od BiH, Srbija, Makedonija i Crna Gora već su počele izdavati biometrijske putovnice pa će građani tih država od 1. siječnja naredne godine moći putovati u EU bez viza.

Vlastima BiH obećano je kako će se vizni režim za tu zemlju ponovo razmatrati naredne godine, a ovisno o ispunjenu preostalih uvjeta, on bi mogao biti liberaliziran do kraja 2010.

(Hina)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version