Trebalo je tri ili četiri pokušaja dok Bijela čarolija nije dobila svoje ime. Bez lažne skromnosti, niti jedan pokušaj nije bio loš (kako će i biti kad su ovakvi sastojci u njoj), ali kad sam konačno bila zadovoljna i rekla sama sebi “Vesna, to je to!”, onda sam bila slobodna dati joj ime. S ponosom!
Može se zaključiti, ovo je torta na koju sam najviše ponosna i koja mi je, a vjerujem da će uvijek i biti najviše u srcu. Moj maturalni rad. Desert koji sam osmislila za praktični dio svog završnog rada, čija je tema bila “Kreme i njihova priprema”. Odlučila sam se na Bavarsku kremu koja se može servirati i kao samostalni desert ali i u obliku torte. Po mom mišljenju Bavarska krema ima nebrojene skrivene mogućnosti te od jednog, naizgled običnog i jednostavnog deserta, možete dobiti eksplozije i čarolije okusa! Sve ovisi o kreativnosti i hrabrosti. Na primjer, moja izmišljotina Pumpkin and Orange Cake, čiji recept ste već ranije mogli isprobati, je također rađena s bazom od Bavarske kreme.
Bavarsku kremu se u svakodnevnom rječniku često miješa s Parfe kremom, ali nisu iste. Priprema je bitno različita, iako nas na obje asocira pjenasta, tzv. “fluffy” tekstura.
Krema od vanilije kod nas poznata i pod nazivom Bavarska krema (fran. crème bavaroise) je klasični desert koji je bio uključen još u jelovnik slavnog kuhara haute cuisine Marie-Antoine Carême, a ponekad ga se njemu i pripisuje. Slična je slastičarskoj kremi, samo što brašno ili škrobno brašno zamjenjuje želatina i eventualni okus likera koji odlučimo dodati. Prozračnijom i lakšom je čini tučeno slatko vrhnje. Ova fantastična krema ima svilenkastu glatku strukturu, aromatizirana vanilijom i vrlo kremasta. Sadrži taman dovoljno želatine da drži svoj oblik dok je i dalje mekana, teksture koja se topi u ustima. Može se koristiti na više načina, a ovisno o dodacima (čokolada, voće, jezgričavo voće) joj mijenjamo ime.
Kao zaljubljenik u Bavarsku kremu, od srca Vam želim da je, ako već niste, i sami kušate i probate napraviti, mogli bi se ugodno iznenaditi.
Za podlogu:
- 300 g keksa (po želji)
- 150 g maslaca ili margarina
Za kremu:
- 400 ml mlijeka
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 100 g bijele čokolade
- 15 g želatine u listićima
- 100 g mljevenih prženih lješnjaka
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 čep maraschina
- naribana korica mandarine
Podloga:
Samljeti kekse te primiješati omekšalu masnoću. Kad smjesa postane jednolična, utisnuti je u kalup te zagladiti.
Krema:
Žumanjke izmiješati s obje vrste šećera, staviti da se kuha na pari i tako kuhati 10-15 min (dok se jaja ne počnu lagano zgušnjavati).
Želatinu staviti u hladnu vodu i ostaviti 10 minuta da nabubri. Mlijeko staviti da zakuha.
Kad mlijeko zakuha lagano ga uliti u smjesu od žumanjaka stalno miješajući pjenjačom. Kuhati još 10-15 minuta na pari stalno miješajući i pazeći da jaja ne koaguliraju.
U vrelu smjesu dodati nasjeckanu bijelu čokoladu, miješati dok se ne otopi, potom dodati želatinu i također je dobro umiješati u kremu.
Kremu prebaciti u drugu (veću) posudu da se ohladi. Vrhnje stući u šlag, postupno mu dodavati kremu od žumanjaka. Dobro ujednačiti.
U kremu lagano lopaticom umiješati mljevene lješnjake, maraschino i koricu mandarine.
Kremu istresti na biskvit i zagladiti. Staviti u frižider preko noći. Ukrasiti po želji.
[box style=”0″]
Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić
[/box]