Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Blagodati mora

Beskrajno plavetnilo izvor je zdravlja i ljepote

Ljubav prema moru nije samo rezultat želje za tamnim tenom i neprocjenjivim satima opuštanja uz šum morskih valova. I dok nas turistički gurui svojim reklamnim kampanjama vuku prema obali, zanemariti ne možemo ni biološki utjecaj sadržan u toj malo plavoj kapljici zdravlja.

Revitalizirajuća svojstva mora prepoznali su još u davna vremena grčki liječnik Hipokrat, njegov sunarodnjak, filozof Platon, i arapski liječnik Avicena, a otac zapadnjačke medicine – Hipokrat, uvidio je da morska voda ima ljekovit učinak na kožu smanjujući upalne procese i bolove. Stari Grci i Rimljani gradili su termalne kupke na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid je u petom stoljeću prije Krista napisao da ‘more liječi sve ljudske boljke’.

more tekst 1Unatoč rastućoj farmaceutskoj industriji i kozmetičkim preparatima, more i njegove prirodne blagodati još uvijek se nameću kao najbolji način liječenja nekih bolesti. Naime, bogato mineralima i živim organizmima njegova se terapijska svojstava očituju na nekoliko načina. Podižući imunitet organizma primorska klima djeluje preventivno, ali i ljekovito, uspješno se boreći s akutnim stanjima i pružajući okrjepu cjelokupnom biću. Tako klimatolozi smatraju da je u primorskim krajevima sloj ozona deblji nego iznad kopnenih predjela, što umanjuje djelovanje alergena poput peludi i drugih tvari koje nadražuju.

more tekst 2Za vraćanje vitalnosti dovoljna je već i sama šetnja obalom jer morski zrak sadrži mikrokapljice morske vode bogate negativnim ionima koji uravnotežuju metabolizam.

[box style=”0″]

Talasoterapija – tretman morem

Davne 1867. Claude De la Bonnardiere – liječnik iz Arcachona u Akvitaniji, osmislio je sustav liječenja morskom vodom, nazvavši ga talasoterapija (od grčkog thalasa, što znači more), a njegovoj je komercijalizaciji pridonio Francuz Rene Quinton koji je formulirao vodenu otopinu temeljenu na morskoj vodi.

Talasoterapija je sustav liječenja morskom vodom, koja se zagrijava između 35 i 37 stupnjeva Celzija, s ciljem pomlađivanja stanica kože, odstranjivanja mrtvih stanica s gornjeg sloja kože, obogaćivanja kože mineralima i odstranjivanja toksičnih tvari. Uporaba svježe morske vode potiče izmjenu minerala i toksina između tijela i vode, a morskom se terapijom ostvaruju i drugi, za tijelo povoljni učinci, uključujući opuštanje, ‘čišćenje’ od stresa, oporavak mišića i mršavljenje.

Za terapiju se koristi more izvađeno podalje od obale, koje se prije tretmana sterilizira te pročišćava, a mogu se koristiti i morski plodovi, poput algi i blata izvučeni iz mora.

Tako alge daju mladenački izgled cijelom tijelu, a njihovi pripravci uspješno djeluju na reguliranje vlažnosti i poboljšavaju epitelizaciju ogrubjele, suhe i opustjele kože.

Uz to, algininska kiselina potiče izmjenu tvari, a jod i spojevi broma stimuliraju obnavljanje stanica. Pantotenska kiselina i fluor ojačavaju vezivno tkivo, dok vitamini iz algi učinkovito služe za uklanjanje slobodnih radikala i djeluju na izravnavanje i obnavljanje kože.

Metionin i histidin djeluju na sprječavanje upala, dok sumpor čisti kožu, što je i razlog zašto se maske za lice od algi toliko preporučuju. Konačno, oblozi od pripravaka na osnovi algi smatraju se vrlo učinkovitima za uklanjanje celulita.

[/box]

I dok kupanje njeguje organizam pružajući mu ugodu, sunčeve zrake tijelo opskrbljuju vitaminom D, koji se pokazao kao odličan suborac protiv raka i multiple skleroze. Isto tako, boravak na moru često je usko povezan sa sportom i aktivnostima koje pruža beskrajno plavetnilo.

Stoga odaberite pravac za more jer samo je jedan put do ljepote i zdravlja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Beauty report

SAN FACE CARE EXCLUSIVE Renew Age Protect krema za lice je hranjiva i hidratantna formulacija bogata antioksidansima koja pomaže usporiti promjene na koži uzrokovane...

Beauty report

Brend My Skin by Dr. Kaliterna nastao je 2012. godine kada je doktor Kaliterna pokušavao pronaći zdravstveno rješenje za pomoć svome ocu.

Savjeti i preporuke

Na vrlo jednostavan način možete spremiti sami svoju kremu za ruke.

Duh i tijelo

Eterična ulja, te ugodne supstance koje se mogu fino raspršiti, udahnuti ili nanijeti na kožu, jednostavan su, ali vrlo učinkovit, način borbe protiv zimskog...

Advertisement