Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Borba protiv alergija uz jednostavne trikove

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše

Simptomi alergije, poput osipa, hunjavice, kašlja, svrbeža ili peckanja očiju, često su jako neugodni i otežavaju život. Svi mi koji smo iskusili tjedne, pa i mjesece borbe s alergijama, znamo koliko je teško svakodnevno živjeti s paketićem maramica u ruci. Alergije možda ne možemo sasvim pobijediti, ali simptome možemo znatno ublažiti i to bez korištenja štetnih preparata koji mijenjaju raspoloženje, izazivaju pospanost ili čak ovisnost. Ovi jednostavni trikovi neće čudesno ukloniti alergiju, ali znatno će poboljšati kvalitetu vašeg života.

 

Smanjite izloženost alergenima

Smanjen kontakt s alergenima i održavanje higijene sluznica često je veća pomoć od najsnažnijih antihistaminika. Izloženost alergenima najlakše je smanjiti malim izmjenama životnog stila koje brzo postaju navikom, a zauzvrat donose olakšanje. Ponekad su najjednostavnija rješenja i najučinkovitija, zar ne?

Često presvlačenje

Tijekom boravka na otvorenom naša odjeća prihvaća velike količine alergena. Često mijenjanje posteljine te presvlačenje odjeće nakon svakog izlaska smanjit će količinu alergena s kojima dolazimo u kontakt, a time i alergijske reakcije organizma.

Večernje tuširanje

Osim odjeće, alergeni prekrivaju i površinu kože koja nije prekrivena odjećom. Odmah pri povratku izvana, umijte se i operite ruke, a navečer prilikom tuširanja operite i kosu. Spavanje će biti puno ugodnije ako “ne ponesete” alergene sa sobom u krevet.

Čišćenje kuće

Čak i ako niste alergični na kućnu prašinu, već pelud trava ili drveća, vrlo je vjerojatno da ćete u razdoblju alergija biti iznimno osjetljivi i na prašinu. Naime, veće količine udahnute prašine dodatno će iziritirati već otečenu sluznicu i pokrenuti snažniju alergijsku reakciju. Kako biste to izbjegli, prepustite partneru ili nekom od ukućana da preuzme brigu o poslovima čišćenja doma. Podjela poslova, zar ne?

Ograničite izlaske

Izbjegavajte izlaske na mjesta s visokim koncentracijama alergena, poput livada i parkova. Također, ujutro su koncentracije alergena u prirodi najviše, dok su u gradu najviše navečer, pa nastojte izlaske prilagoditi dijelu dana kada je koncentracija manja.

Briga o prehrani

U prehranu uključite namirnice koje pomažu organizmu u borbi protiv alergija. Probiotici, agrumi, lisnato povrće i češnjak samo su neke od namirnica koje povoljno utječu na smanjenje alergijskih reakcija. Isto tako nastojte izbjegavati industrijski prerađenu hranu i fast food. Osim što pogoršava simptome alergije, nezdrava hrana loše utječe i na sve ostale procese u organizmu.

Prozračivanje prostora

Prostor u kojem najčešće boravite zračite kada su koncentracije alergena najniže. Klima uređaj je također dobar način filtriranja zraka i rješavanja alergena. Većina alergena ostat će u filterima klime, ali vodite računa da ih redovito mijenjate.

Održavanje higijene nosne sluznice i prohodnosti dišnih puteva

Ako ste poduzeli sve mjere kako biste kontakt s uzročnikom alergija sveli na minimum, organizmu pomognite održavanjem zdravih sluznica i bolje prohodnosti dišnog sustava uz pomoć preparata koji će olakšati neugodne simptome i život s alergijom učiniti lakšim i ugodnijim.

Članak je realiziran u suradnji s www.sophia.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Dolazak sezone alergija mnogima je izazovan, stoga je potrebno reagirati na vrijeme i prevenirati .

Život u dvoje

Zamislite dan ispunjen iskrenim razgovorima, smijehom i, naravno, trenucima užitka bez digitalnih smetnji.

Savjeti stručnjaka

Mnogo je znanstvenih studija istraživalo moguću povezanost određenih nutritivnih sastojaka s razvojem ili zaštitom od raka.

Savjeti stručnjaka

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.