Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Čaj u pet

Britanski ritual poznat diljem svijeta

Koliko god zvučao kao esencijalan i drevan običaj karakterističan za Englesku, 'popodnevni čaj' zapravo je jedan od mlađih britanskih 'rituala'. Tradicija ispijanja čaja potječe iz Kine i to još od 3. stoljeća prije Krista, a u Engleskoj je taj napitak populariziran tek 1660. tijekom vladavine kralja Charlesa II i njegove supruge, kćerke portugalskog kralja, Catherine de Braganzae. No tek se sredinom 17. stoljeća pojavio koncept 'popodnevnog čaja'.

S 'popodnevnim čajem' na način koji se danas konzumira Englesku je davne 1840. upoznala Anna, sedma vojvotkinja od Bedforda. U njezinom kućanstvu ručalo bi se rano, a večeralo tek oko 8 sati navečer, što bi činilo dug period između obroka. Već oko 16 sati Vojvotkinja bi ogladnjela, pa bi posluzi naredila da joj se u sobu donese pladanj s čajem, kruhom, maslacem i kolačem.

Popodnevno grickanje prešlo joj je u naviku, pa je počela pozivati svoje prijatelje da joj se pridruže.Ova stanka uz čaj postala je mondeni društveni događaj. Tijekom 1880- tih pripadnici višeg staleža redovito bi se nalazili u salonu gdje bi se čaj posluživao između 16 i 17 sati. Dame bi se tada oblačile u duge raskošne haljine, rukavice i šešire.

Tradicionalan 'popodnevni čaj' obično je išao uz paletu laganih sendviča u čijem se izboru svakako nalazio i onaj s tanko narezanim krastavcima, zatim ječmena pogača s kiselim vrhnjem i kompoti. Na pladnjevima, uz topli napitak, mogli su se naći i razni kolači i poslastice. Čaj koji bi se uvozio iz Indije ili Ceylona, nekada britanskih kolonija, ulijevao bi se iz prekrasnih srebrnih čajnika u delikatne porculanske šalice.U Engleskoj se i dan danas njeguje taj običaj, no mogli bismo reći da se u većini domova kudikamo razlikuje od onog prije dva stoljeća. Vrećica čaja stavi se u veliku šalicu s nekim smiješnim nazivom ili ilustracijom, prelije se vrućom vodom, a uz njega se usput pojede tek mali kolač ili keksić. Bogohuljenje, neki bi rekli!Da bi doživjeli ovu englesku tradiciju u izvornom obliku, počastite se putem u London i posjetite neke od njihovih najboljih hotela. Ritz, Savoy, Claridges i slični ekskluzivni hoteli nude izvorni doživljaj 'popodnevnog čaja'. Isto tako možete posjetiti izuzetnu čajanu u zapadnom dijelu Engleske. Devonshire Cream Tea, odnosno čaj koji se servira uz ječmenu pogaču s vrhnjem iz Devona i džemom od jagode na vrhu, poznat je u cijelome svijetu.Ako si pak ne možete priuštiti takav luksuz kao putovanje na Otok, popijte čaj u svom domu, ali na engleski način. Odvojite sat vremena za sebe i poslije posla, u miru, uz lagani sendvič i kolač uživajte u mirisnom toplom napitku.

A kao pripremu za taj ritual ostavljamo vas u mislima o slavnoj rečenici pisca Henryja Jamesa: 'Ima samo nekoliko sati ugodnijih od onog jednog koji je posvećen ceremoniji poznatoj kao 'popodnevni čaj'.'

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Od 1300. godine Galižana je u posjedu akvilejskih patrijarha koji su u to vrijeme bili istarski knezovi.

Gastronomija

Osvježavajući voćni desert za svako doba dana.

Zanimljivosti

Kineska civilizacija jedna od najstarijih na svijetu, ali jedina koja traje toliko dugo. Kontinuitet postojanja rezultirao je raznim otkrićima kako u staroj tako i...

Gastronomija

Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.