Čaj u pet

Koliko god zvučao kao esencijalan i drevan običaj karakterističan za Englesku, 'popodnevni čaj' zapravo je jedan od mlađih britanskih 'rituala'. Tradicija ispijanja čaja potječe iz Kine i to još od 3. stoljeća prije Krista, a u Engleskoj je taj napitak populariziran tek 1660. tijekom vladavine kralja Charlesa II i njegove supruge, kćerke portugalskog kralja, Catherine de Braganzae. No tek se sredinom 17. stoljeća pojavio koncept 'popodnevnog čaja'.

S 'popodnevnim čajem' na način koji se danas konzumira Englesku je davne 1840. upoznala Anna, sedma vojvotkinja od Bedforda. U njezinom kućanstvu ručalo bi se rano, a večeralo tek oko 8 sati navečer, što bi činilo dug period između obroka. Već oko 16 sati Vojvotkinja bi ogladnjela, pa bi posluzi naredila da joj se u sobu donese pladanj s čajem, kruhom, maslacem i kolačem.

Popodnevno grickanje prešlo joj je u naviku, pa je počela pozivati svoje prijatelje da joj se pridruže.

Ova stanka uz čaj postala je mondeni društveni događaj. Tijekom 1880- tih pripadnici višeg staleža redovito bi se nalazili u salonu gdje bi se čaj posluživao između 16 i 17 sati. Dame bi se tada oblačile u duge raskošne haljine, rukavice i šešire.

Tradicionalan 'popodnevni čaj' obično je išao uz paletu laganih sendviča u čijem se izboru svakako nalazio i onaj s tanko narezanim krastavcima, zatim ječmena pogača s kiselim vrhnjem i kompoti. Na pladnjevima, uz topli napitak, mogli su se naći i razni kolači i poslastice. Čaj koji bi se uvozio iz Indije ili Ceylona, nekada britanskih kolonija, ulijevao bi se iz prekrasnih srebrnih čajnika u delikatne porculanske šalice.

U Engleskoj se i dan danas njeguje taj običaj, no mogli bismo reći da se u većini domova kudikamo razlikuje od onog prije dva stoljeća. Vrećica čaja stavi se u veliku šalicu s nekim smiješnim nazivom ili ilustracijom, prelije se vrućom vodom, a uz njega se usput pojede tek mali kolač ili keksić. Bogohuljenje, neki bi rekli!

Da bi doživjeli ovu englesku tradiciju u izvornom obliku, počastite se putem u London i posjetite neke od njihovih najboljih hotela. Ritz, Savoy, Claridges i slični ekskluzivni hoteli nude izvorni doživljaj 'popodnevnog čaja'. Isto tako možete posjetiti izuzetnu čajanu u zapadnom dijelu Engleske. Devonshire Cream Tea, odnosno čaj koji se servira uz ječmenu pogaču s vrhnjem iz Devona i džemom od jagode na vrhu, poznat je u cijelome svijetu.

Ako si pak ne možete priuštiti takav luksuz kao putovanje na Otok, popijte čaj u svom domu, ali na engleski način. Odvojite sat vremena za sebe i poslije posla, u miru, uz lagani sendvič i kolač uživajte u mirisnom toplom napitku.

A kao pripremu za taj ritual ostavljamo vas u mislima o slavnoj rečenici pisca Henryja Jamesa: 'Ima samo nekoliko sati ugodnijih od onog jednog koji je posvećen ceremoniji poznatoj kao 'popodnevni čaj'.'