Čemu sve služi jabučni ocat?

Jabučni ocat prirodno sadrži visok udio fosfora, magnezija, kalija, kalcija i drugi minerala. Čak se koristio i u vrijeme Hipokrata, oca medicine, kao lijek za mnoge bolesti. Postoje nebrojene zdravstvene koristi koje mu se pripisuju. Dok znanost tek treba dokazati te zdravstvene dobrobiti, vi odaberite jabučni ocat koji je pripremljen što prirodnije. Dodajte 2 šalice u kadu napunjenu toplom vodom. Ostavite da to odstoji 20 minuta i preporučuje se da se ne otuširate odmah nakon namakanja.

Kožne tegobe

Jabučni ocat djeluje kao sredstvo za stezanje kože te tako umanjuje sve upale na koži, uključujući i opekline od sunca. Namakanje kože u octu ublažit će peckanje i bolove te otekline. Ako pak želite brzo rješenje u čaši pomiješajte ¼ octa i ¾ vode te nanesite na kožu. Također, odlično je i antibakterijsko sredstvo koje pomaže izliječiti vašu kožu od infekcija nastalih od bakterija, gljivica, egzema pa čak i prhut. Jabučni ocat otklanja mrtve stanice kože koje uzrokuju stvaranje prhuti i sputavaju rast korijena kose. Pripazite da vam ocat ne dospije u oči. Ne brinite zbog mirisa, jer će on nestati kad se kosa osuši.

Akne i masnu kožu nekoliko puta dnevno mažite mješavinom od dvije žlice jabučnog octa i 30 ml vode.

Kod žuljeva i kurjeg oka namočite noge u toploj vodi. Zatim istrljajte tvrda mjesta s kamenom, stavite oblog od jabučnog octa te povežite. Ponovite sljedeće jutro.

Octom možete smanjiti i tjelesne mirise. Ulijte ocat u kupku ili pomoću pamučne krpe, natopljene u ocat i vodu, obrišite pazuhe i stopala. No, napomena: ocat je blaga kiselina pa ga nemojte oralno unositi u velikim količinama ili ga nanositi na kožu bez da ga ne pomiješate s vodom.

Opekline

Za opekline od sunca, primjenjuje se kombinacija jabučnog octa i vode (1:4 ili 25/75), koja se nanese pamučnom tkaninom ili ručnikom izravno na oštećenu kožu da se ohladi i da se ublaži bol. Također se možete namakati u kadi tople vode s 1 šalicom jabučnog octa. Ako imate gljivice na stopalu ili prstima stopala, namočite noge u vodenu kupku s 1 šalicom octa ili primijenite izravno na zahvaćena područja. Za gljivice drugdje na koži nanesite 1:4 mješavinu octa i vode. To će peckati, ali će pomoći raščistiti i najgore slučajeva gljivica.

Također, bogat je kalcijem i kalijem te prilikom namakanja u kadi pomoći će vam ublažiti upaljene mišiće, a smatra se da smanjuje i znakove celulita.

Pomoć kod mršavljenja i dijabetesa

Jabučni ocat poznati je diuretik koji možete koristiti za kuhanje ili ga jednostavno dodati u čašu vode i popiti. Osim što će izbaciti višak vode, ocat će poboljšati i probavu te tako pomoći pri mršavljenju. Za brzi učinak u veliku čašu vode dodajte nekoliko žlica octa i malo limunovog soka. Jabučni ocat snižava glikemijski indeks namirnica, poboljšava osjetljivost na inzulin i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2.

 

Izvori: http://alternativa-za-vas.com i https://www.tvornicazdravehrane.com/