Moj dom

Čišćenje bez kemikalija

Kemijska sredstva zamijenite prirodnim sastojcima.
Proizvodi za čišćenje sadrže kemikalije koje mogu biti iznimno štetne za zdravlje, a posebno za zdravlje djece i kućnih ljubimaca koji slučajno mogu doći u bliski kontakt s njima. Osim što su skupa, sredstva za čišćenje štete i našem planetu. Mirisi koji isparavaju iz njih zagađuju zrak u našem domu, a mogu izazvati i neugodne reakcije kože, očiju i dišnih puteva.

Stoga skupa kemijska sredstva za čišćenje zamijenite sastojcima koje već imate u svojoj kuhinji i domu.

Limun

Svi agrumi sadrže citrusnu kiselinu, a i njihov miris je osvježavajući i ugodan. U kućanstvu se najviše koristi limun koji čisti, uklanja mrlje, osvježava odvode, daje sjaj površinama te uklanja neugodne mirise. U kombinaciji sa sodom bikarbonom ili octom, limunov sok čini učinkovito sredstvo za čišćenje.



Ocat

Odlično sredstvo za čišćenje je ocat izmiješan s vodom. Ovom mješavinom možete prati prozore, ogledala, staklo i očistiti radne površine. Ako vam smeta miris octa, ublažite ga sokom od limuna. Ocat upija neugodne mirise iz prostorije, a može se koristiti i u pranju rublja. Ukoliko imate osjetljivu kožu, ocat je odličan omekšivač tkanina.

Sol

Sol ima antibakterijska svojstva, a slana voda može se koristiti za dezinfekciju wc školjki i odvoda u umivaoniku, kadi i sudoperu jer upija masnoću. Da biste lakše uklonili masne mrlje u pećnici, posipajte sol na njih. S obzirom da je abrazivna, sol uklanja i mrlje s keramičkih umivaonika. Utrljajte sol i limunov sok na hrđu, ostavite da stoji nekoliko sati pa obrišite.



Maslinovo ulje

Biljno, laneno i maslinovo ulje odlična su sredstva za čišćenje. Za čišćenje drvenog namještaja koristite ulje i ocat. Ova smjesa dobro čisti i kožne materijale, primjerice kožni namještaj, čizme, torbe i jakne. Opcija nije skupa jer je potrebno vrlo malo maslinovog ulja.

Cedrovina

Osim proizvoda za čišćenje, u domu smo često izloženi štetnim sredstvima, a da ih nismo ni svjesni. Umjesto naftalina ili umjetnih sredstava protiv moljaca, u ormar s odjećom stavite listiće ili ulje cedrovine. Domaće sredstvo protiv moljaca je i lavanda, klinčić, orahovo lišće i ružmarin te osušena kora limuna.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Moj dom

Danas, kada je fokus na modernom dizajnu interijera, kuhinja je postala mjesto koje prikazuje stil, eleganciju i funkcionalnost.

Moj dom

Danas donosimo tri zanimljiva načina na koje možemo iskoristiti ocat.

Moj dom

Znate li da odlično, ekonomično i sigurno sredstvo za čišćenje fuga između pločica možete lako pripremiti sami kod kuće?

Budi fit

Sok od đumbira i krastavaca, s dodatkom limuna i mente jedan je od najpoznatijih prirodnih napitaka za brzo mršavljenje.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version