Povijest deserta crème brlûée je i više no složena, a oko njegovog podrijetla vode se i mnoge polemike. Iako bi se po samom nazivu moglo zaključiti da se radi o francuskoj poslastici, osim Francuza svojataju je i Englezi i Španjolci, odnosno svi su uvjereni da su baš oni stvorili prvu verziju crème brlûéea. Krema od jaja, šećera i mlijeka ili vrhnja koja se kuha u vodenoj kupelji danas se uz razne preinake pod raznim imenima – creme caramel u Italiji, creme Catalana u Španjolskoj, kod nas rožata i ona najpoznatija, francuska crème brlûée- sprema svugdje. Povjesničari hrane će se svi složiti da su kreme općenito bile popularne u Srednjem vijeku, a recepti za njihove razne kombinacije cirkulirali su diljem Europe. Bile su tada toliko popularne da je gotovo nemoguće doći do specifičnog izvora određene kreme, pa se na kraju postavlja pitanje: ‘Tko se prvi sjetio karamelizirati šećer na vrhu?’
Slastica koja u prijevodu znači ‘zagorjela krema’ prvi put se spominje u 17. stoljeća, kao nezaslađena krema s karameliziranim pokrovom pod nazivom ‘Trinity Burnt Cream’ – izum studenta s koledža Trinity u Cambridgeu, u Engleskoj. Creme Catalana spominje se u 18. stoljeću, no ne kuha se u vodenoj kupelji već se poslužuje samo hladna s vrućim vrhom. Bilo kako bilo, negdje u tom vremenu recept za običnu kremu dšao je i do Francuske. U njihovom kraljevstvu, Philippe d’Orleans se jednom žalio da je krema bila prehladna te je njegov poznati kuhar François Massialot dosjetio staviti vruće željezo na kremu te se njezin vrh zagrijao i karamelizirao.
Danas se karamelizirani pokrov radi s kuhinjskim plamenikom za flambiranje ili se krema kuha u vodenoj kupelji na grill opciji u pećnici, dok se šećer ne rastopi i potamni. U kremu se stavljaju razni dodaci poput vanilije, cimeta, karameliziranog voća, ruma ili brandyja, a mi smo se odlučili za recept s kraljicama jeseni- jabukama – u slatkom i začinjenom pokrivaču.
RECEPT – CREME BRULEE S JABUKAMA
Sastojci:
- 4 jabuke, oguljene i narezane na šnite
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1/2 žličica cimeta u prahu
- 1/2 žličica limunove korice, fino naribane
- 1/8 žličica muškatnog oraščića
- 4 žumanjka
- 1/2 šalica bijelog šećera u prahu
- 2 šalice slatkog vrhnja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice smeđeg šećera, prosijanog (za karameliziranu koricu)
Priprema:
U loncu ili tavi za umake pomiješajte jabuke narezane na ploške, šećer, cimet, muškatni oraščić i limunovu koricu te kuhajte na srednjoj vatri uz redovito miješanje oko 10 minuta. Mješavinu odnosno začinjene jabuke rasporedite u šest keramičkih posudica i pustite neka se ohladi.
U zdjeli istucite žumanjke i šećer. U tavi u kojoj ste kuhali jabuke zagrij te slatko vrhnje i dovedite ga tik do vrenja, pri tom miješajući kako bi u njega pokupili sve zaostale komadiće jabuke i začina.
Konstantno miješajući pjenjačom postepeno u vrhnje dodajte mješavinu od jaja i šećera i nastavite sve dok se ne zgusne, oko 20 minuta. Nemojte dopustiti da zakipi.
Maknite s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije. Kremu rasporedite na ohlađenu mješavinu od jabuka i pustite neka se ohladi.
Kada je ohlađen po njemu posipajte smeđi šećer i karamelizirajte ga kuhinjskim plamenikom ili posudice stavite u pećnicu u vodenoj hladnoj kupelji na 250 stupnjeva Celzijusa dok se šećer otopi i karamelizira. Ohladite i poslužite! U slast!
You must be logged in to post a comment Login