Za nju ste sigurno čuli. Dolska torta hrapoćuša najpoznatija je slastica otoka Brača. Svaka kuća ljubomorno čuva svoj recept, ne postoje dva ista, ime je dobila po kamenu od kojeg su se gradile kuće i suhozidi u Dolu. Ne, nije riječ o svjetski poznatom bijelom bračkom kamenu, ovaj dolski pomalo je grub, ali je zato torta, koja izgledom podsjeća na njega, baš savršena.
Tradicionalni recept za hrapoćušu
Sastojci za 12 obroka:
Za biskvit:
12 žumanjaka
4 bjelanjka
12 žlica šećera
4 žlice tople vode
12 žlica brašna
Malo ruma
Vanilije po guštu
Malo korice od limuna
Za preljev:
1/2 kg šećera
¾ kg prepolovljenih oraha
8 bjelanjaka
Priprema:
Miješajte kao za biskvit 12 žumanjaka, četiri bjelanjka i 12 žlica šećera. Dodajte četiri velike žlice tople vode, 12 žlica brašna, malo ruma, vanilije i korice od limuna. Napravite smjesu i ispecite je u kalupu za tortu. Zažutite ½ kilograma šećera, malo manje od ¾ prepolovljenih oraha i osam bjelanjaka. Kad požuti, smjesu pažljivo istresite na ohlađeni biskvit te ga čitavog njome obložite. Sve ponovo vratite u pećnicu da se malo posuši.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.