Agencija Hendal provela je istraživanje o prehrambenim navikama Hrvata. Rezultati su pokazali da gotovo polovica stanovnika Hrvatske ne doručkuje, a Dalmatincima taj obrok je najmanje važan. Polovica građana koja prekače doručak ističe kako nema vremena ili nisu stekli tu naviku.
„Nažalost, ovo jesu najčešći razlozi preskakanja doručka. Ljudi još uvijek nisu dovoljno svjesni važnosti doručka, a mnogi od njih i žure od najranijih jutarnjih sati. No, zato bi bilo najbolje ustati se malo ranije i doručkovati. Nekima se ponekad ne da pripremati doručak doma, no ima sve više mjesta na kojima se nudi brz i kvalitetan doručak, bilo da su na putu prema uredu ili na fakultet i u školu.“ – rekla je mr. Mimi Vurdelja, nutricionistica Hrvatskog olimpijskog odbora.
Od jaja i hrenovki do žitarica
Muškarci najčešće doručkuju hrenovke, jaje na oko, kajganu sa i bez dodataka, kekse, kuhano jaje, pekarske proizvode, salame, slaninu, tost sa šunkom ili sirom, dok nježniji spol češće odabire laganije obroke kao što su svježe voće, žitarice, müsli pahuljice te griz ili čokolino.
Na doručak utječu i prihodi i obrazovanje
Žene u značajno većoj mjeri od muškaraca navode da troše više vremena na odijevanje nego na doručak. Valja istaknuti i kako nezaposleni, kućanice te učenici i studenti troše više vremena na odijevanje nego na doručak u odnosu na umirovljenike.
Utjecaj doručka na organizam
Zanimljiva je činjenica da čak 90 posto Hrvata, iako ih velik broj ne doručkuje, razumije važnost doručka i utjecaj tog obroka na ostatak dana. Smatraju da nam doručak osigurava više energije, bolju koncentraciju, bolje raspoloženje te učinkovitost u radu i kreativnost. Tako ljudi koji svakodnevno doručkuju imaju čak 40 posto manji rizik za razvoj masnih naslaga na području trbuha. S druge strane, polovica ljudi koji preskaču doručak skloniji su debljanju, čak i pretilosti, a 40 posto ljudi koji preskaču doručak više posežu za slatkišima.
Uz puno truda i vježbanja potrebno je svoju prehranu prilagoditi novom stilu života. Jer bez promjene prehrambenih navika nećete puno toga promijeniti.
Heljda je nekada, uz krumpir, bila osnovna seljačka hrana, budući je vrlo jednostavna za uzgoj jer uspijeva na siromašnoj, jako pjeskovitoj zemlji s dosta...
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login